fonradar

Hisse Payı Devri!

anonim şirket olan şirketimizde ortaklar dan(ortak a) biri %5 ortaklık oranı ile 1000 hisseye sahiptir ve bu 50,000 tl sermaye miktarına denk gelmektedir.tüm sermayesini ödemiştir. ortak a hissesinin tammamını bir başkasına( ortak b) devredip ortaklıktan çekildikden sonra şirket ortak a'ya banka aracılığıyla ödemiş olduğu sermayeyi geri ödemiştir. hisseyi devralan ortak b de banka aracılığıyla sermaye miktarının tamamını ödemiştir.muhasebe kaydını acaba nasıl yapmalım? işin içinden çıkamadım.... :'(lütfen yardım edin!şimdiden teşekkürler....

Ynt: Hisse Payı Devri!

Ortakların hisse devirlerine neden şirketi dahil ediyorsunuz. Öncelikle yanlış burada yapılmış.
Sermaye hesabında ortak değişikliğini virman yaparak kaydediniz. Ayrılan ortağa (a) ödenen parayı cari hesabına borç kaydedin, yeni ortaktan (b) gelen ödemeyi ortak a nın cari hesabına alacak kaydederek cari hesabı kapatınız. Açıklamasına da "hisse devrine karşılık ortak b den ortak a adına tahsil edilen bedel" yazarsınız.

bulent249 ' Alıntı:
Ortakların hisse devirlerine neden şirketi dahil ediyorsunuz. Öncelikle yanlış burada yapılmış.
Sermaye hesabında ortak değişikliğini virman yaparak kaydediniz. Ayrılan ortağa (a) ödenen parayı cari hesabına borç kaydedin, yeni ortaktan (b) gelen ödemeyi ortak a nın cari hesabına alacak kaydederek cari hesabı kapatınız. Açıklamasına da "hisse devrine karşılık ortak b den ortak a adına tahsil edilen bedel" yazarsınız.

Ya da para işini hiç karıştırmayın. Şirketin dışında çünkü.

Cevap verdiğiniz için teşekkürler. Bu şirkete bakmaya ben daha yeni başladım. Benden önce yapılmış bende hesapları tutturmaya çalışıyorum. Dediğiniz gibi ortakların cari hesabında göstereceğim ödenen parayı. Tekrar teşekkürler.

yeni ortak b'nin banka aracılığıyla yapmış olduğu ödemeyi cari hesabından gösterdim.
yani 331 ortak a borç, 102 alacak

ortak b nin yapmış olduğu ödeme
102 borç, 331 ortak b alacak
şeklinde bir çözüm düşündüm nekadar doğrudur?
ortak a ya yapılan ödeme ve ortak b'nin yaptığı ödeme şirketin banka hesabından olduğu için göstermek zorundayım

şirkette ortaklığı olmayan birine ortaklar cari hesabı çalıştırmak , burayı anlayamadım . .

bir şekilde şirket işin içine karışmış, bence 136, 336 hesapları çalıştırır daha sonra onları birbirleri ile kapatırdım Herhalde :)

---------/---------------
136
102
--------/----------------
102
136
--------/----------------
sonuçta ortak a hissesini satmış ve ortaklıktan çıkmış artık ortak değil ..

evet haklısınız bu olayın bir mantığı yok ama böyle bi hata yapılmış bi şeklde benimde içinden çıkmam lazım :'(