Hizmet Bedeli Hk.

kalisper_a

Tanınmış Üye
arkadaşlar benim bir ltd.şti mükellefim bir kurumla yapmış olduğu anlaşma gereği medikal cihazları onarım ve bakım işi yapıyor yanlız bukurum mukelleften keseceği faturayı bakım onarım ve hizmet bedeli şeklinde istiyor böyle oluncada mükellefe oldukça yüksek oranda kar çıkıyor ver kdv ödüyor mükellf onardığı medikal malzemerde değişen parçaların faturalarını şirketi adına kestiriyor ancak giriş yapabilirmiyim ben yardımlarınızı bekliyorum

cevap yazan olmadığı için şahsi fikrimi yazayım dedim, şirketiniz kestiği faturaya, bakım onarım ve hizmet bedeli dediği zaman, sizinde dediğiniz gibi tamamiyle kar olacaktır. ve siz bu bakım onarım için kullandığınız parçlarıda şirketiniz adına aldığınız zaman, bu parçaların çıkışını yapmadığnız için elinizde stok kalacaktır. bu yüzden dolayıda gider olarak işleyemeyeceksiz. yapılması gereken ise, bakım onarım yaptığınız zaman kestiğiniz faturada kullanılan parçaları ayrıyeten yazıp, aldığınız bakım onarım ücretinide ayrıca belirtmeniz gerekir. başka bir yoluda yok sanırım

merhabalar

bence de sn.furkan6602'nin dediği gibi yapmalısın.zaten faturayı bakım onarım bedeli kestiğinde tamamı kar kalacak ama sonuçta bu işin yapılması için bazı parçalar alınmış ve gider yapılmış bunlarında kesilen faturaya yansıtılması gerekir diye düşünüyorum.doğru olanda bu değil mi
alınan parçaların stokta kalması doğru olmadığına göre.

arkadaşlar görüşleriniz için teşekkür ederim ancak mükelef kesmiş olduğıu faturada değişen parçaları matrahsız gösterecek anladığım kadarıyla siz böyle görüş belirttiniz.fakat ben bu parçaları 153 mal girişlerine matrah dahilinde atacam yanii yine sorun olmazmıı

kalisper_a' Alıntı:
arkadaşlar görüşleriniz için teşekkür ederim ancak mükelef kesmiş olduğıu faturada değişen parçaları matrahsız gösterecek anladığım kadarıyla siz böyle görüş belirttiniz.fakat ben bu parçaları 153 mal girişlerine matrah dahilinde atacam yanii yine sorun olmazmıı

merhaba

kestiğiniz ftda matrahsız gösterin demedim.aldığın fiyat ve miktarlarda çıkışını yapar kalan miktar için bakım onarım bedeli kesersin demek istedim.bakım onarım bedeli olarak alınan bedel,kullanılan parçalar dahil fiyatlarsa.toplamda 3000 ytl'lik bir bakım onarım ft keseceksen ve bunun 1000 ytl'si değişen parçalar oluşturuyorsa 1000 ytlsini bu şekilde keser kalan 2000 için bakım onarım bedeli kesersin.

sayın sevgi06;

paylaşımın için teşekkür ederim ama kurum faturayı sadece bakım onarım istiyor.yanii 20000 ytl lik işyapmışsa bunun 5000 ytl si parçalar tutsa bile kurum 20000 ytl yi bakım onarım şeklinde istiyor.teşekkürler

O zaman siz faturayı yine bakım onarım olarak kesin . Ancak dahili fişle satılan hizmet maliyeti yapın 740 hesabı çalıştırın . Kullanılan malzemeleri bu hesaptan maliyete aktarın.
Bir referans sistemi oluşturun faturalarla yedek parça maliyetlerini ilişkilendirin.

sn.nguroy;

paylaşımınız için teşekkür ederim öncelikle biraz daha açıklayıcı olursanız sevinirim teşekkürler

sayın kalisper
aşağıdaki şekilde uygulayabilirsin.
Tamir bakım onarım için
------------/----------------
(B) 100/120
(A) 602
(A) 391
-----------/-----------------

Takılan parça lar için parçanın alımında
------------/-----------------
(B)157 Diğer stoklar
(b)191
(A) 320/100
------------/------------------------------

Parçanın takılmasında
-------------/------------------------
(B)100/120
(A) 157
(A) 649 (şayet parça karı varsa)
(A)391
-------------/-----------------------
selamlar

öncelikle firmanın iş tanımına bakalım. firma hizmet üreten bir işletme. asli iş hizmet üretim işi. burada parçanın alımında 157 hesabın kullanılması doğru. parça kullanıldığı zaman 740 hesaba, dönem sonunda 622 hesaba gidecekti.
sn içyer e katılmıyorum. asli işi hizmet üretimi olan bir işletmenin 600 hesap varken 602 hesabı kullanması yanlış. kesilen tüm fatura hizmet faturasıdır ve 600 hesaba işlenmesi gerekir.
zaten 602 hesabın kullanılması burada mümkün değil. 602 çok farklı durumlarda kullanılacak bir hesaptır.
benim görüşüme göre ;

parça alımı
157

parçanın kullanımı
740
157

faturanın kesilmesi
600
391

dönem sonunda
622
741
741
740

olacaktır.

Evet 600 hesap yerine neden 602 hesap. sonra 649 un ne ilgisivar .
Sn Kalyon da gayet net açıklamış. 157 hesabı ilgili referansla 740 hesaba atarak maliyete geçirin.