fonradar

Hizmet İşlerinde Faturanın Sonraki Ay Kesilmesi

MUSTAFA3428

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Kas 2009
Mesajlar
186
Arkadaşlar Kolay gelsin 117 nolu Kdv Tebliğinin 1.2.1. Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
Tevkifat kapsamındaki işlemlerde vergiyi doğuran olay bakımından özellikli bir durum söz konusu olmayıp, bu işlemlere ilişkin KDV'nin beyan dönemi KDV Kanununun 10 uncu maddesine göre tespit edilecektir.
Bu kapsamda, işleme ait fatura veya benzeri belge izleyen ay içinde düzenlense dahi sorumlu sıfatıyla beyan, işlemin vuku bulduğu dönemin beyan süresi içinde yapılacaktır. Kısmi tevkifat uygulamasında satıcının mükellef sıfatıyla 1 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edeceği kısım da aynı dönemde beyan edilecektir.

Hizmet işlemlerinde, hizmetin ayın sonunda tamamlanması halinde de fatura izleyen ayda düzenlense dahi bu şekilde işlem yapılacaktır. İşlem bedelinin ödenmemesi, işleme ait faturanın süresinde düzenlenmemesi, alıcıya geç gelmesi veya hiç gelmemesi tevkifatın yapılıp yukarıda belirtilen süre içinde sorumlu tarafından beyan edilmesine engel değildir.
Nisan ayında yapmış olduğumuz hizmetler için hakedişin onaylandığı mayıs ayında tevkifatlı fatura kesmemiz gerekiyor.

Soru:1 Mayıs ayına kesmiş olduğumuz fatura da tevkifat oranı ne olacak
Soru:2 Mayıs ayında kestiğmiz faturayı KDV Yönünden nisan ayında beyan edeceğiz peki
Gelir yönünden hangi ay beyan etmemiz gerekiyor
Soru:3 BS Yönünden hangi ay beyan etmemiz gerekiyor
 
Ynt: Hizmet İşlerinde Faturanın Sonraki Ay Kesilmesi

1-Yapım işlerinde tevkifat oranı 117 Nolu KDV Genel Tebliği madde 3.2.1.1 uyarınca 2/10'dur.

2-Gelir veya kurumlar vergisi açısından Mayıs ayında dikkate almanız gerekir, zira ticari kazancın tespitinde tahakkuk esası geçerlidir, tahakkuk esası ise gelirin tutar ve mahiyet açısından kesinleşmesini ifade eder. Burada hak edişin Mayıs ayında onaylanması nedeniyle kesinleşme ve dolayısı ile tahakkuk Mayıs ayında gerçekleşmiştir.

3-BS açısından fatura Mayıs tarihli olduğu için Mayıs ayı BS formunda göstermeniz gerekmektedir.
 
Ynt: Hizmet İşlerinde Faturanın Sonraki Ay Kesilmesi

Sayın Koray Karakaya Aynı durumda Belediyeye Özel Güvenlik Hizmeti veriyoruz ve Nisan ayı hizmet faturasını mayıs ayında kestik fatura da tevkifat yapmadık (Belediyeler Tevkifat Kapsamı Dışında Bırakılıdığı için) Mayıs ayında kesmiş olduğumuz bu faturayı KDV Yönünden nisan ayındamı beyan etmemiz gerekir yoksa mayıs ayındamı beyan etmemiz gerekir. Yardımlarınız için şimdidsen teşekkürler
 
Ynt: Hizmet İşlerinde Faturanın Sonraki Ay Kesilmesi

Burada KDV md.10/c'ye bakmak gerekir.

"Vergiyi Doğuran Olay:

c) Kısım kısım mal teslimi veya hizmet yapılması mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan hallerde, her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması"


Buna göre örneğin 1 yıllık sözleşme yapmanız durumunda her bir ay bir kısım hizmetin ifa edilmiş olacaktır. KDV açısından tevkifat olsun olmasın, vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği vergilendirme döneminde beyan edilmesi gerekir. Kayıt ve belge düzenin sağlanması açısından bu gibi durumlarda faturaların ayın songünü kesilmesi yerinde olacaktır.
 
Ynt: Hizmet İşlerinde Faturanın Sonraki Ay Kesilmesi

Koray Bey size katılıyorum ama idare diyorki ita amiri bunu mayıs ayında onayladı yani sizin alacağınız mayıs ayında kesinlik kazandı (sayıştay denetcileri kabul etmiyor nisan ayında kesilen faturayı)
Ben şu şekilde yapacağım,Fatura Mayıs ayında kesildi
1-KDV Yönünden KDV K 10/C ye göre nisan kdv sinde beyan edeceğim
2-Gelir veya kurumlar vergisi yönünden mayıs ayında dikkate alacağım (tahakuk esası)
3-BS Yönünden de mayıs ayında dikkate alacağım

Üstad doğrumudur
 
Ynt: Hizmet İşlerinde Faturanın Sonraki Ay Kesilmesi

Doğru, KDV ve Gelir/Kurumlar vergisi açısından bir farklılaşma oluyor, bu nedenle doğru.
 
Üst