Hizmetin İhracat Faturası Hk.

Üyelik
9 Mar 2015
Mesajlar
2
Konum
izmir
Üstadlar merhabalar.

içinden çıkamadığım bir konuda fikrinizi almak isterim. sorum kısaca;

Türkiye sınırları içinde yabancı firmaya ait karaya oturmuş bir gemiyi inceleyip rapor sunuyoruz. Ama rapor yurtdışında kullanılıyor. şimdi bu yapılan iş sonucu euro kestiğimiz faturada KDV'ye tabi olacak mıyız?

Şimdiden ilginize teşekkür ederim.
 
Hizmeri türkiye karasulaı içinde yaptığınızdan dolayı kdv tahsil edilmesi gerekmektedir diye biliyorum.
 
ugur bey , hizmet zaten turkiyede yapılır...adamın memleketine gidip orada mı yazalım raporu ? :)

kdv olmaz...
 
ugur bey , hizmet zaten turkiyede yapılır...adamın memleketine gidip orada mı yazalım raporu ? :)

kdv olmaz...

3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesi kapsamında bir hizmetin KDV’den istisna olabilmesi için, aynı Kanunun (12/2)nci maddesine göre;
- Hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapılması,
- Hizmetten yurtdışında faydalanılması,
gerekir.
Hizmetin yurtdışındaki bir müşteri için yapıldığı, yurtdışındaki müşteri adına düzenlenen fatura ve benzeri belge ile tevsik edilir.
Hizmetten yurtdışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye’de yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır.
Yurtdışındaki firmaların, Türkiye'ye gönderecekleri mal ve hizmetler Türkiye’de tüketildiğinden, bu firmalara söz konusu mal ve hizmetler için Türkiye’de verilen danışmanlık, aracılık, gözetim, müşteri bulma, piyasa araştırması vb. hizmetler, hizmet ihracı istisnası kapsamında değerlendirilmez ve KDV’ye tabidir. Bu durumda faydalanma kriterinin tespitinde, yapılan hizmetin ithal edilen mal ile doğrudan ilişkili olması gerekir.
Yabancı firmaların Türkiye'den ithal ettiği (Türkiye'nin ihraç ettiği) mallar dolayısıyla verilen hizmetler, hizmet ihracı kapsamında değerlendirilir.
Türkiye içinde taşıma hakkı bulunmayan yabancı bayraklı gemilere ve uçaklara verilen tadil, bakım, onarım hizmetleri hizmet ihracı kapsamında KDV’den istisnadır.
Türkiye’den serbest bölgelere verilen hizmetler hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmez.
Bu istisna uygulamasına ilişkin bazı örnekler aşağıda yer almaktadır:


2. maddeyyi belirtmek istemiştim ama tekrar kanuna baktığımda bunuda gördüm. Kdv den istisnamış

Türkiye içinde taşıma hakkı bulunmayan yabancı bayraklı gemilere ve uçaklara verilen tadil, bakım, onarım hizmetleri hizmet ihracı kapsamında KDV’den istisnadır
 
ugur bey , hizmet zaten turkiyede yapılır...adamın memleketine gidip orada mı yazalım raporu ? :)

kdv olmaz...


Sayın Arkadaşlar,

Şu Hizmet İhracı konusunu kısa zaman önce epeyi bir yazdık. Hizmet konusunda aşkının söylediği cümleye yakın bir yorumda bulundum. Aşkın terim hatası yapmış. Raporun yazılması üretimdir ve tabiki Türkiyede yazılacak, Hizmet ihracı raporun kullanıldığı yere göre ortaya çıkan bir durumdur. Yani raporun nerde yazıldığı önemli değildir. Ancak gemi konusu özel bir durum. Gemi yabancı yani yabancı bandıralı, bu özel bir statüdür ve verilen hizmet "Hizmet İhracıdır" ve KDV'nden istisnadır.
 
Üst