Home Ofis Açılışı

muku82

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Eyl 2007
Mesajlar
266
Konum
BURSA
Merhabalar,

Yoga sporu yaptıracak bir kişi ev adresini iş yeri adresi olarak göstere bilir mi? Odanın biri bu spor ile ilgili olarak kullanılacak. Sıkıntı oluşur mu?

Vergi Dairesi haricinde bir yerden izin alınması gerekiyor mu?

Ayrıca İş yeri açılışı sırasında işletme defteri mi olur, serbest meslek defteri mi?
 
Merhaba ;

TARİH:28.08.2014
SAYI : 67854564-1741-496
KONU: Yaşam koçluğu ve yoga eğitmenliği faaliyetinin vergilendirilmesi hk.

Özelgenin son bölümünden alıntıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır." hükmüne yer verilmiştir.

Bu tanıma göre, serbest meslek faaliyeti tamamen sermaye kavramından soyutlanmamakta, yapılan faaliyette ön planda emeğin olması, bir başka deyişle yapılan işin sermaye yoğun değil emek yoğun bir iş olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Yukarıda yer alan hüküm ve açıklamalara göre, ticari organizasyon kapsamında olmayan ve şahsi sorumluluğunuz altında kendi nam ve hesabınıza, sermayeden ziyade şahsi mesaiye ve mesleki bilgiye dayalı olarak yürütmekte olduğunuz yaşam koçluğu (yoga öğretmenliği) faaliyetinizin serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

II- VERGİ USUL KANUNU YÖNÜNDEN

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 172 nci maddesi ile serbest meslek erbabına defter tutma mecburiyeti getirilmiş, 210 uncu maddesinde serbest meslek erbabının serbest meslek kazanç defteri tutacağı hüküm altına alınmış, 236 ncı maddesinde ise "Serbest meslek erbabı, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için iki nüsha serbest meslek makbuzu tanzim etmek ve bir nüshasını müşteriye vermek, müşteride bu makbuzu istemek ve almak mecburiyetindedir." hükmüne yer verilmiştir.

Bu durumda, söz konusu faaliyetiniz serbest meslek faaliyeti olarak değerlendirildiğinden, bu faaliyetinizden dolayı serbest meslek kazanç defteri tutmanız ve mesleki faaliyetinize ilişkin her türlü tahsilatınız için serbest meslek makbuzu düzenlemeniz gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Evin bir odasının kullanılması ve başka izinler konusunda ilgili VD ve Belediye ile görüşürseniz daha net yanıtlar alabilirsiniz.Sağlık Bakanlığı veya başka bir bakanlık ile ilgili bir kurumdan da izin alınması gerekebilir diye düşünüyorum.
 

Benzer konular

Üst