Hükümetin Vergi Karnesi -2

  • Konbuyu başlatan nane
  • Başlangıç tarihi
N

nane

Ziyaretçi
Hakan ÜZELTÜRK [email' Alıntı:
[email protected][/email] 12.09.2008 Dünya]9.9.2008 Salı günlü yazımızdan sonra hükümetin seçim sonrasındaki vergi çalışmalarını değerlendirmeye kaldığımız yerden devam ediyoruz.
1.KDV'deki oran karmaşasına hemen son verilmesi konusunda bir sonuç olmadığı gibi bu konuda basında sürekli yer alan trajikomik olaylar da anlaşılan bir etki yaratmamaktadır. Bu konuda bir açıklama olmaması konunun üzerinde durulmadığını göstermektedir. Bununla birlikte mükelleflerin her gün bu garipliklerle karşılaştığı da unutulmamalıdır.

2.Toplumda yaygın olarak kabul edilmiş bulunan vergi adaletsizliğine karşı önlemler alınması, vergiler konusunda politikalar belirlenmesi konusunda alınacağı yönünde sözler verilmektedir. Bununla birlikte ne zaman, nasıl ve ne şekilde olacağı konusunda somut ve bilimsel çalışmalar sunulamamaktadır.

3.Asgari ücretin vergi dışı bırakılması konusu ülke gerçeklerimiz müsait değil diyerek yıllardır gündem dışına taşınmaktadır. Bu sorunu çözmek gerekmektedir. Aksi halde vergi adaleti diye bir kavram vardır demek mümkün değildir.

4.Asgari geçim indiriminde olduğu gibi bazı düzenlemelerin yeniden düşünülmesi bugün de kuvvetle gerekmektedir. Bunlar zaman zaman bu köşede belirtilmektedir.

5.Uzlaşmanın şartlarının kanunla belirlenmesi konusunda bir gelişme yoktur. Hem de konunun odağındaki kurumların "kanun namına durun" demesine rağmen.

6.İdarenin yıllardır kaybettiği davalarda hâlâ aynı savunmayı yapması ısrarından vazgeçerek hukuka aykırılıkların düzeltilmesi hususunda ne gariptir ki en küçük bir gelişme yoktur. Yıllardır şablon savunmalar verilmeye devam etmektedir. Hem de davaların kaybedildiği bilinerek. Keşke bu istikrar faydalı konularda gösterilseydi.

7.Mükellef haklarının oluşturulması ve yapılan uygulamaların yeniden değerlendirilmesi konusu bugünkü durumda iğneyle kuyu kazmaya benzemektedir.

8.Mükelleflerin vergi bilincini geliştirecek plânlı çalışmaların yapılması konusunda mükellef olarak çocuklar, vergi bilincini geliştirme aracı olarak da hediyeler düşünüldüğü müddetçe daha çok yıllar geçmesi gerekecektir.

9.Belge toplama alışkanlığının çocuklara oyuncak dağıtarak değil, çağdaş yöntemlerle sağlanması gereği konusunda bir önceki açıklama sanırım yeterli olacaktır.

10.Bütçe disiplininin sağlanması ve bütçe kurallarına uyulması. Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları sebebiyle şu anda bütçe kanunlarının Anayasaya uygunluğundan söz etmek mümkün değildir.

11.Anayasa'daki vergi ilkelerine aykırı düzenlemeler yapılmasından vazgeçilmesi konusu sadece bugün değil, herhalde yıllarca sonra da konuşulmaya devam edilecek bir konudur.

12.İstihdam üzerindeki vergi yükünün azaltılması, yatırım imkânlarını artırıcı önlemler alınması yine çok konuşulup sadece sözler verilen ama tam olarak gerçekleştirilemeyen bir alandır. İşsizlik oranının yükselmesi, yatırımların azalması karşısında bu konunun ön plana geçmesi gerekirken yeterli bir gelişme kaydetmemesi hazindir.

13.Beyanname yöntemine önem verilerek, stopaj usulünün azaltılması; dolaylı-dolaysız vergi dengesinin kurulması zor gelmekte, bahane olarak da ülke yapısı gösterilmektedir. Ama bunu çeşitli ülkeler başarıyla yapmaktadır. Adalet, denetim ve ceza çerçevesinde.

14.Her türlü ayrımcı vergilendirmenin önlenmesi konusunda çalışmalar yapılması. Gülmemeniz için bu konuda bir şey yazmıyorum.

15.Vergi rakamları konusunda toplumu adil olarak bilgilendirerek, vergilerin harcanması konusunda şeffaflık sağlanması. Ülkemizdeki gelişmeleri yakından takip eden ve yapılan harcamaların gittiği yerleri bilen ve her gün bir kısmını yeniden öğrenen kişiler olarak hepimiz bu bilgi ve şeffaflığı beklemekteyiz.

Bütün bu değerlendirmeler 2007 senesinde seçimlerden hemen sonra vergiler alanında yeni bir yol çizilmesi amacıyla yaptığımız önerilere dayanan değerlendirmelerdi. Bugün her iki yazımızdaki sonuçlar dikkate alındığında Hükümetin vergi karnesi 2008 senesinde nasıldır sorusunun cevabını sanırım en iyi sizler vereceksiniz.
 

Benzer konular

Üst