Hurda Granül Satışı

bilanco

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
180
Konum
salihli
Değerli Üstadlar,

Hurda granül satışının tevkifatlı olacağı 97 seri nolu kdv genel tebliği ile açıklanmıştır.
Müşterilerimden gelen duyumlar üzerine size sorma gereği duydum.
Piyasada hurda granül satışında %18 oranlı kdv uygulandığı, tevkifat işleminin gerçekleştirilmediği yönünde.
Benim atladığım veya bu durumun istisnası gözden kaçmış bir ayrınttı varmıdır, Saygılarrr...
 
İlk olarak hurda granül dahil tüm tevkifat düzenlenmesi 117 Nolu KDV Genel Tebliğinde toplandı, 97 Nolu KDV Genel Tebliğinin 1,2,3 ve 4'üncü bölümleri 117 Nolu KDV Genel Tebliğinin 7.30 maddesi ile yürürlükten kaldırıldı.

Olayı yürürlükte olan 117 Nolu KDV Genel Tebliği açısından değerlendirir isek; 3.3.4 bölümüne bakmak gerekecektir.

"3.3.4. METAL, PLASTİK, LASTİK, KAUÇUK, KÂĞIT VE CAM HURDA VE ATIKLARDAN ELDE EDİLEN HAMMADDE TESLİMİ

3.3.4.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı

KDV mükellefleri tarafından Tebliğin (3.3.4.2.) bölümünde belirtilen ürünlerin, Tebliğin (3.1.2.) bölümünde sayılanlara tesliminde, (9/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır.

Söz konusu ürünlerin teslimleri, KDV Kanununun (17/4-g) maddesi kapsamında olmayıp, genel oranda (%18) KDV'ye tabi bulunmaktadır.

Bunların, ithalatçıları tarafından tesliminde tevkifat uygulanmayacak, sonraki safhaların teslimleri ise tevkifata tabi olacaktır. İthalatçılar tarafından yapılacak teslimlerde, satıcı (ithalatçı) tarafından düzenlenecek faturada "Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden tevkifat uygulanmamıştır." açıklamasına ve ithalata ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine yer verilecektir.

3.3.4.2. Kapsam

Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam hurda ve atıklarının çeşitli işlemlerden geçirilip işlenmesi sonucunda elde edilen ve genellikle hurda ve atık niteliklerini kaybederek metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt ve cam esaslı malzeme imalatında hammadde olarak kullanılan mamul niteliğindeki kırık, çapak, toz, granül ve benzeri ürünlerin teslimi tevkifat uygulaması kapsamındadır."

Görüleceği üzere plastik granül teslimi %18 oranında KDV'ye tabi olup, bunları tesliminde 9/10 oranında tevkifat uygulanacaktır. Tevkifat uygulanmayacak tek aşama ithalatçıların iç piyasadaki ilk teslimidir.
 

Benzer konular

Üst