Hurda mı?

tarkaniz72

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eyl 2008
Mesajlar
785
Konum
İZMİR
Arkadaşlar işletme, büyük marketlerin depolarından malları hurda diye alıyor. Alış Faturada NON FOOD (gıda dışı-hurda) yazıyor. ve satarkende %1 KDV ödeyeceğini iddaa ediyor. Bu mallar örneğin açılmış deterjan, bozuk tava, bir takım kırılmış cam eşyanın sağlam kalan parçaları, bozuk TV, bozuk elektronik eşya (kg olarak alıyor), sökük yırtık tekstil . İrsaliyede ise HURDA DETERJAN, HURDA ELEKTRONİK vs. yazıyor. Bunları alan işletme bazen perakende olarakda satıyor. Burada nasıl bir işlem yapmalıyım. ÖKC almak zorunda değilmi ? mesala alış İrsaliyesinde ''gıda dışı'' diye tekstil alıyorsa satışta %8 ile çıkmayacakmı?
 
Ynt: Hurda mı?

.Bir kere bahsettiğiniz emtialar kesinlikle hurda değil. Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre hurda "Parçalanmış, döküntü durumuna gelmiş, İşe yarayamayacak derecede bozulmuş, zarar görmüş. anlamına gelmektedir.

Oysa buradaki ürünler belli ölçüde bozulmuş ve değer kaybetmiş olsa da hurda değiller. Faturada ne yazdığı önemli değil önemli olan olayın gerçek mahiyeti. Bu nedenle söz konusu ürünlerin satışında mutlaka o ürünün tabi olduğu KDV oranının uygulanması gerekir.%8 veya %18 gibi.

Ayrıca nihai tüketiciye perakende satış yapılıyorsa elbette ÖKC kullanma zorunluluğu vardır.
 
Ynt: Hurda mı?

Eskiyen kullanılması mümkün olmayan şirketin kazan sisteminin hurda olarak satılması mümkün mudur ?
Tesekkur ederim
Tamir ve bakımdan sonra aynı amaçla kullanılması mümkün olan kullanılmış metal eşya teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır.(KDV tebliğ )
 
Ynt: Hurda mı?

yani KDV siz faturamı keseceksiniz ? benim olayda büyük marketlerden çıkan bozuk elektronik eşye, dökülmüş yırtılmış deterjan. ancak tamir ediyor öyle satıyor bazılarını.
 
Ynt: Hurda mı?

Ustad kesebilir miyim emin olamadım açıkcası
 

Benzer konular

Üst