fonradar

İade Faturasında Kdv.

URUM79

Fenomen Üye
Üyelik
11 Mar 2014
Mesajlar
1,736
Konum
İSTANBUL
2018 yılında alım yapılan mobilya ham maddesi ürünler 2020 yılında iade edilmektedir. 2018 yılında alış kdv oranı %18 di. Malumunuz 2020 yılından itibaren mobilya ürünlerinde kdv teşviki olarak %8 indirgenmiş durumda.
Kdv kanunu 35. madde gereği alım yapılan oranda iade kesilirken de aynı oranda yansıtılacaktır. Doğrumu.?
 
Merhaba
Bende bu düşüncedeyim.Nitekim gelir idaresinin geçmiş yıllarda verdiği bazı özelgelerden alıntı yaparsak;

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 35. maddesinde malların iade edilmesi, matrahta değişikliğin vuku bulduğu hal olarak kabul edilmektedir.

Malların iadesi halinde ilke teslimin tabi olduğu oran geçerli olacak ve karşılıklı düzeltmeler bu oran üzerinden gerçekleştirilecektir

Katma Değer Vergisi Kanununun 35. maddesinde malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi veya sair sebeplerle matrahta değişiklik vuku bulduğu hallerde, vergiye tabi işlemleri yapmış olan mükellefin bunlar için borçlandığı vergiyi, bu işlemlere muhatap olan mükellefin ise indirme hakkı bulunan vergiyi değişikliğin mahiyetine uygun şekilde ve değişikliğin vuku bulduğu dönem içinde düzelteceği hükme bağlanmıştır.

Bu çerçevede, malların iade edilmesi “Matrahta değişikliğin vuku bulduğu hal olarak kabul edildiğinden, malların iadesi halinde ilk teslimin tabi olduğu oran geçerli olacak ve karşılıklı düzeltmeler bu oran üzerinden gerçekleştirilecektir.


şeklinde idari görüş bildirilmiştir.
 
Son düzenleme:
Alım 2018 iade 2020 dönemsellikten dolayı artık iadeden bahsedilemez. Mal satışı gibi fatura kesilip kayıt beyanlar yapılmalıdır.
 

Benzer konular

Üst