IATA Link Kullanım Bedelleri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan LAMAZI
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sayın Meslektaşlarım,

IATA nın seyahat acentalarına göndermiş olduğu link kullanım bedeli faturalarında normal olarak kdv yok.(IATA nın merkezi Kanada olması sebebiyle) Fakat biz hizmeti Türkiye de alıyoruz ve bence bu faturaları gider yazabilmek için sorumlu sıfatı ile kdv tahakkuk ettirip ödemeliyiz diye düşünüyorum. Bu konudaki değerli fikirlerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.

Hizmet yurt dışında verilmiş olmasına rağmen hizmetten Türkiyede yararlanıldığı için KDV tevkifatı yapılması gerekli kesinlikle.

Konu 117 Nolu KDV Genel Tebliği madde 2.1.1'de açıklanmıştır.

"2.1.1. KDV Kanununun 1 inci maddesine göre bir hizmetin KDV'nin konusuna girebilmesi için Türkiye'de ifa edilmesi gerekmektedir. Aynı Kanunun (6/b) maddesinde ise Türkiye'de yapılan veya faydalanılan hizmetlerin Türkiye'de ifa edilmiş sayılacağı hükme bağlanmıştır.Buna göre, ikametgâhı, işyeri, kanuni merkezi ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayanların Türkiye'de yaptığı hizmetler ile bunların yurt dışında yaptığı ancak Türkiye'de faydalanılan hizmetler KDV'ye tabi olacaktır."

Ben aynı fikirde değilim. Bu iata link kira bedeli. Uluslararsı taşımacaılık hizmetinin ayrılmaz bir parçasıdır. Yapılan işin aslı kdv ye tabi olmadığı için bunun tamamlayıcısı olan diğer tüm hizmetler de aynı kdv rejimine tabidir. Yani istisnadır. IATA size katılım payı olarak da bazen fatura keser, veya taşımacı havayolu şirketlerine keser, onlar da kdvsizdir.

Bir saniye Nizam Bey, öncelikle şu konuyu açıklığa kavuşturmanızı rica ediyorum. Kira bedeli mi, yoksa uluslararası taşımacılık istisnası kapsamında olduğunu düşündüğünüz için mi KDV istisnası vardır diyorsunuz?

Nizam Bey bilet satışı sonucu oluşan hizmet yurt dışında alındığı için istisnadır; oysa söz konusu link kullanım hizmetinden acenteler yurt içinde faydalanıyorlar diye düşünüyorum. Sizce de öyle değil mi?

Uluslarası taşımacılık istisnası. Yurt dışı uçak biletleri, yolcu taşıma biletleri. Diğer tüm yurt dışı taşımacılıklar gibi istisnadır. IATA da yurt dışı uçak biletleri satan hava yolları nın birleşerek kurdukları bir organizasyondur. Yapılan iş taşımacılık işinin mütemmim cüzüdür.