İcra İnkar Tazminatı Gider yazılabilir mi??

Üyelik
21 Ağu 2008
Mesajlar
36
Merhaba arkadaşlar,

bir süredir Denetim ve vergi çalışmalarımız sebebi ile foruma bakamıyordum. Bu arada bir firmamızda ilginç bir durum yaşanmakta.

Bir alacak davası ile ilgili olarak ihtilaflı olduğumuz alacaklı şirket ile görülen Mahkeme sonucunda itiraz edilen borca ilişkin Mahkeme İCRA İNKAR TAZMİNATI hükmetmiştir.

İlam da açıklıkla belirtilen bu tutar için kayıtlarımıza alırken GİDER olarak görebilir miyiz açıkçası çekince yaşamaktayım.

Konu ile ilgili olarak bilgi verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler
 
Ynt: İcra İnkar Tazminatı Gider yazılabilir mi??

Konu ve dava işle , ticari kazancın temin eilmesi ile ilgili ise gider yazabilirsiniz.
İşletme sahibinin doğrudan şahsi kusuru varsa yazılamaz.
 
Ynt: İcra İnkar Tazminatı Gider yazılabilir mi??

Teşekkürler

Esasında ben tam tersini düşünüyordum fakat bizim üstad' da aynı yaklaşımda sizinle.

İcra inkar tazminatı, borcun kaynağı ne olursa olsun borcunu haksız ve kötü niyetle kabul etmeyenin bu davranışını bir anlamda cezalandırmak içindir. Böyle bir olayda alacaklının katlanacağı maddi ve manevi yükün telafisi için yasa koyucu böyle bir tazminatın ödenmesini öngörmüş olup, bu tazminatın en az yüzde 40 oranında olması konusu hükme bağlanmıştır. Bu cezanın üst sınırı yargıcın takdirine bırakılmış bulunmaktadır.

Bir başka anlatımla "Kanun alt sınırını alacağın yüzde kırkı olarak belirlenmekle birlikte, üst sınırını yargıcın takdirine bıraktığı icra-inkar tazminatı, Borçlar Kanunu anlamında bir tazminat olmayıp, aleyhine icra takibi yapılan borçlunun haksız ve kötü niyetli olarak yapılan icra takibine itiraz etmesiyle takibin durmasına sebep olması dolayısıyla, alacaklının alacağına kavuşmasına engel olan borçluya karşı konulmuş bir yaptırımdır." (Doğrusöz, Bumin "Gelir Vergisi Açısından İcra Tazminatı" Dünya, 06.10.2005)

Biraz daha açıklayıcı olabilir mi acaba kanunlarımız diye düşünmeden yapamıyorum... :)
 
Ynt: İcra İnkar Tazminatı Gider yazılabilir mi??

Sn Nucarlar;


Yasalar konusunda haklısın :)


Ancak burda anlaşılmayacak birşey yok bence.

Diyor ki eğer haksız isen ve işi uzatmak için itiraz ediyorsan, cezan artar ona göre.!!!!!!
 
Üst