İcra Yoluyla Tahsilat Hk.

halilcan-28

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
325
Dostlar MErhaba,

Bir satıcımız, bizdeki alacağını icra yoluyla tahsilatını talep etmektedir. Finansal durumdan dolayı bir gecikme söz konusu, (sözleşmeye göre)ancak fazla bir süre gecikmemiştir. artı %25 ticari temerrüt faizi.... Kanuni sorumluluk konusunda görüşlerinizi paylaşmak isterim....


Kolay gelsin
 
İcra Müdürlüğü size ödeme emri gönderdi ise, artık iş yasal yoldan tahsilat durumuna dönüşmüştür.
Öncelikle mal beyanında bulunmanızı şiddetle tavsiye derim.Daha sonra ödemek istiyorsanız icra müdürlüğüne giderek bir "icra taahhüdü" yapabilirsiniz. Bu taahhüt borcu belirli süre içinde taksitle ödemenizi sağlar.
Konu çok geniştir amacınızı açık yazarsanız daha kolay yardımcı olabilirim.
 
tşk.

Merhaba,

Gürsoy İlgi ve alakanız için tşk. ederim.. Haklısınız araştırma yaptım hayli geniş ve derin konu... Sizde eminim bu konularda tecrübe ve bilgi sahibisiniz... Konuyu daha da açayım... gelen yazı, "ilamsız takiplerde ödeme emri" ilgi yazıda, ana para ve takip tarihinden itibaren işleyecek %25 ticari Temerrüt Faizi faize göre kademeli olarak hesaplanacak faiz.. deniliyor.... Borcun sebebi, cari hesap alacağı..... Ortada bir mukavale var... finansal durumlardan dolayı 15 günlük bir gecikme söz konusu... yani ödeme fatura geldikten 1 ay sonra ödemesi yapılır demiş. ancak, fazi oranı, gecikme vs. bahsedilmemiş..... Umarım yeterli olmuştur... Söz konusu böyle takiplerde itiraz usulu, dilekçe örneği vs.. bizimle paylaşırsanız sevinirim.......
 
Şimdi ortada sözleşme olduğuna göre, bu sözleşmede de gecikme durumunda temerrüd faizi belirlenmiş. Eğer sözleşmede belirlenmeseydi ozaman faiz normal borç faizi olurdu daha düşük yani.
İlamsız takip yapıyor, yani alacağı konusunda herhangi bir mahkeme kararı almamış.
İcra takibi iş hayatında genellikle baskı aracı olarak kullanılır.Yani sizi biraz korkutmak istiyor.
Çeşitli itiraz yolları var ama böyle bir sözleşme varsa sonunda gene bu borcu ödeyecek olan sizsiniz.
Benim kendi kişisel yaklaşımım alacaklı ile diyoloğu devam ettirmektir.
Hiç bir iş adamı alacağını cebri icra ile almak istemez. Çünkü hem gecikir hemde hiç alamama riski vardır.
Böyle bir borcum yoktur bunu ödedim diyebilirsiniz ama dediğim gibi dava açılırsa sizin borçlu olduğunuz ortaya çıkar.
 
itiraz hk.

Dostlar merhaba,

Sn. Gürsoy, görüşleriniz çerçevesinde, . İlamsız icra takibine karşı, borca itiraz ettik.... Söz konusu borcun sözleşme hükümlerine göre henüz doğmadığını, müştekinin ilgi icra dairesine itiraz ettik.... Bu durumda söz konusu alacaklının avukatı aradı ve hangi bankayla çalıştığımızı sordu.... Kısaca, alacaklı itiraza rağmen bankamızdaki mevduat hesaplarına haciz koydurabilir mi? (İlamsız takipe rağmen)

Görüş ve önerilerinizi beklerim... Kolay gelsin.....
 
İcra tetkik merciii diye bir yer var. Yani icranın itiraz mahkemesi. İtirazınız orda incelenir, karara bağlanır. İtiraz işlemi askıya alır. İptal etmez. Bankada para bırakmayın.
 
cevap

Sayın Gürsoy, yeni bir gelişme oldu..engin bilgi ve tecrübelerinize müracaat edeyim dedim....

Daha önce alacaklının, ilamsız icra takibine karşı borca itiraz ettik... Söz konusu borcun henüz tahakkuk etmediğini ifade ettik....Ancak alacaklı bu sefer bankadaki mevduat hes. yani çalıştığımız bankaya icra takibi göndermiş... Bankada bloke koyabiliyor..... Buna hakkı var mı? Bizim itirazımız takibi durdurmuyor muydu? Bilgilerinizi paylaşmak isterim...

Teşekkürler.....
 
Sn Halilcan,


Daha önce icra tetkik mercii diye bir makamdan söz etmiştim. İcra ödeme emrine yapılan itirazlar tetkik mercii tarafından karara bağlanır.
Fakat genel hallerde sizin de belirttiğiniz gibi icra takibini durdurmaz. Tabi dosyanın detayını incelemek lazım.
En doğrusu icra memeurluğu ile görüşün onlar düzgün cevap verir. (Umarım) : :(
 
ödeme emri

gelen ödeme emri ilamsız takip ödeme emri ise ve siz bborca açıkca ve tamamına itiraz etti iseniz takip duru ve artık başka bir işlem yapılamaz. ancak bankalara yazı gönderildiğinden bahsettiğinize göre takip durmamıştır. burada çelişki var.
eğer takip durursa, alacaklının itirazı iptali davası açması gerekir. aksi halde takibe devam edemez.
icra iflas konusunda bir hukuçuya gitmelisiniz. her olayın ince ayrıntıları vardır.
 
Üst