personel maaş programı

İdari Para Cezası

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan nguroy
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

nguroy

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Haz 2005
Mesajlar
12,415
Konum
istanbul
İdari para cezası konusunda ssk nın kendi 85 nolu genelgesi gereğince 5 yıllık zaman aşımı var. Fakat iadre buna uymuyor 10 sene önceye bile ceza kesip yolluyor .
 
Ynt: İdari para cezası

SSK
2007-65 GENELGE

1.3- İdari para cezalarında tahakkuk zaman aşımı süresi
506 sayılı Kanunun 140 ıncı maddesinin beşinci fıkrasında, ?Fiilin işlendiği tarihten itibaren beş yıl içinde tebliğ edilemeyen idari para cezaları zamanaşımına uğrar.? hükmü yer almaktadır.
Kanunda geçen ?fiilin işlendiği tarih? ifadesinden kasıt, idari para cezasına konu olan suçun işlendiği tarihtir. Başka bir ifade ile, 506 sayılı Kanunda öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmeyenler, idari para cezasına mesnet teşkil eden fiili, sözkonusu yükümlüklerini yerine getirmeleri gereken sürenin son günü itibariyle işlemiş sayılmaktadırlar.

durum dediğiniz gibi ise eğer,konu yargıya taşınmalıdır.
 
Ynt: İdari Para Cezası

Evet durum aynen öyle. Benim ilgimi çeken bu kadar açık ve net kanun ve kendi genelgeleri olmasına rağmen neden hala 1994-95 yılı için İPC gönderiyolar anlamış değilim.
 
Ynt: İdari Para Cezası

yargı kesinlikle sizin lehinize karar verir diye düşünüyorum. önce ssk ile görüşmektede fayda var.
 
Ynt: İdari Para Cezası

NİSAN123 ' Alıntı:
yargı kesinlikle sizin lehinize karar verir diye düşünüyorum. önce ssk ile görüşmektede fayda var.

Kurumca Verilecek İdari Para Cezaları:
MADDE 140- (4958 sayılı Kanunun 51'inci maddesiyle değişen şekli)(6.8.2003 tarihinden geçerli ) (5655 sayılı Kanunun 2'nci maddesiyle değişen fıkra)(20.5.2007 tarihinden geçerli olmak üzere) Fiilin işlendiği günden itibaren beş yıl içinde tebliğ edilemeyen idari para cezaları zamanaşımına uğrar. İdari para cezaları hakkında, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 30.3.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu hükümleri uygulanır. (***) (****)

20/05/2007 tarihinden önce işlenenen fiiller için Tahakkuk ve tahsil zaman aşımı 10 yıldır. Yargıya intikal ettirmek yersiz gecikme zammı ödemenize sebep olacaktır.
 
Ynt: İdari Para Cezası

sn türk_bey haklı. bahsettiğimiz genelge 2007 tarihli.tarihini gözden kaçırmışım.
 
Ynt: İdari Para Cezası

Böyle yasal yaklaşım olmaz. Yeni tarihli yasada lehe olan hükümler geçerlidir.Zaten genelgede de bu konu açıklıkla belirlenmiştir.


Örnek 3- 1996/Ocak ila 1998/Kasım ayına ilişkin hizmetlerinin Kurumumuza bildirilmediği 16.01.2007 tarihli mahkeme ilamından anlaşılan (A) sigortalısına ilişkin prim belgelerinin, 14.03.2007 tarihinde Kurumumuza verildiği varsayıldığında, bahse konu prim belgelerine yasal verilmesi gereken sürenin sonundan itibaren 5 yıldan fazla süre geçmiş olması nedeniyle idari para cezası uygulanması mümkün bulunmamaktadır
 
Ynt: İdari Para Cezası

Sayın Güroy Tabi ki herkezin bir konuya yaklaşımı aynı yönde olamaz, Demokrasi bunun için vardır. Verdiğiniz örnekte mahkeme ilamından bahsedilmektedir. Yasalarda kendimize yontacak boşluklar her zaman mevcuttur. Örnek 1'i inceleyin isterseniz.
 
Ynt: İdari Para Cezası

Örnek 1- Özel sektör işverenince düzenlenen 2006/Nisan ayına ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin 25.08.2006 tarihinde Kurumumuza verildiği ve ilgili Ünitece işleme alınmasına karar verildiği varsayıldığında, sözkonusu prim belgesine ilişkin idari para cezasına konu fiil, belgenin verilmesi gereken sürenin son günü olan 31.05.2006 tarihinde işlenmiş sayılacaktır


Burda belirtilen husus bildirgenin verilmesi zorunlu olan son günden söz etmektedir. Yani örneğin 8/2007 bildirgesini 30/09./2007 tarihine kadar vermek gerekiyor. Suç bu tarihte işlenmiş sayılacak diyor. 8/2007 değil.
 
Ynt: İdari Para Cezası

Benim anlatmak istediğim husuta bu zaten Örneğin 11/1997 dönemine ait bildirgeyi 02/1998 tarihinde vermeniz halinde kurum salınan idari para cezasını halen 12/2007 tarihine kadar tebliğ edebilir. Örnek 3 deki açıklamada ise 5 ve 10 yıl önceye fiilen bildirge verme imkanı olamayacağından mahkeme kararı gerekecektir ki sizinde belirttiğiniz Örnek 3 de idari para cezası uygulanamayacağı belirtilmiştir.
 
Ynt: İdari Para Cezası

İdari para cezaları, yönetmeliğin 26 ncı maddesindeki, işveren ve aracılar prim bildirgelerinde yazılı olanlara ilişkin defter ve belgelerini 10 yıl süreyle saklamak zorunda oldukları ifadesine uygun olarak 10 yıllık süre için uygulanmakta iken, 506 sayılı Kanunda ve Yönetmelikte idari para cezalarının uygulama süresi yönünden bir hüküm bulunmadığından (3910 sayılı Kanunla değişik 140ıncı maddede 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır.) Türk Ceza Kanununun 102. maddesi 4?üncü bendindeki azami beş yıl amir hükmüne ve yargı kararlarına istinaden uygulama beş yıla indirilmiştir


Yorumsuz. ;)
 
Üst