İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

Üyelik
28 Tem 2011
Mesajlar
7
02.09.2010 yılında girmiş olduğum işyerinde 12 saatlik bir çalışma şartlarına dayandım yalnız son dönemlerde patron tarafından baya bir baskı görmekteyim ve yeni iş arayışına girdim buldum ve çağırılıyorum. benim görevimde benden önce çalışan kişi ise askerden geldi yeni.oraya geri gelicem diyor ama henüz net değil gelmedi başlamadı?
ben bu baskıya dayanamıyorum artık ve ayrılıp yeni işe başlamak istiyorum bu sürecte hiç izin kullanmadım ve tazminat olarak kendi istifam oldugundan alamıyorum ama ne gerekçe gösterirsem alabilirm.haklarım nelerdir?
 
Ynt: İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

İşten ATILIRSANIZ alırsınız.
Baskı dediğiniz nedir?
Patron sizin işten kendinizin çıkmasını istiyor belki de. Baskısı belki bu yüzden.
Asla suçlu duruma düşmeden, hakaret etmeden, haklarınızı ve sorumlulullarınızı bilerek hareket çok önemli bu aşamada. Böylece işten atılmanızı sağlayabilirsiniz belki.
Durumunuzu bilemeyeceğimizden ancak bu akdar yorum yapabiliriz.
 
Ynt: İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

bycumali ' Alıntı:
02.09.2010 yılında girmiş olduğum işyerinde 12 saatlik bir çalışma şartlarına dayandım yalnız son dönemlerde patron tarafından baya bir baskı görmekteyim ...........ben bu baskıya dayanamıyorum artık ve ayrılıp yeni işe başlamak istiyorum bu sürecte hiç izin kullanmadım ...... ne gerekçe gösterirsem alabilirm.haklarım nelerdir?
Önceden benzer konu hakkında paylaşım yapmıştık.İlgili bu olayda ,bir bahane ile işyerinden ayrılarak ve bu sebebe bağlı olarak tazminat almak istiyor(sanırım yanlış anlamıyorum)
Niyet bu ise ortada "kullanılamayan-verilmeyen yıllık izin "meselesi var.İşci tarafından bu sebeb, bu olayda işci tarafından (haklı sebeb olarak)değerlendirilebilr mi?
İş Hukukuna göre,"işci yıllık izin kullanmak ister,işci bu hakkını kullanmamış-izin verilmemiş ise işveren vermemiş"manasındadır.Zira,işciye bu iznin verilmesi-verilebilmesi işverenin takdirindedir.
Şimdilik kanaatim,ağırlıklı olarak"işverenin uzun süre(özellikle 3-4 yıl gibi) işciye y.izin vermemesi/vermemiş olması"işciye haklı nedene dayalı fesih hakkı verir.(Ancak kısmi tereddütüm var,araştırıyorum)
 
Ynt: İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

İşçinin izni kullanmak istediğini ama işverenin bunu redettiğini ispat gerekir mi acaba?
Zira birçok örnekte işçi, emekli olurken kıdem tazminatına eklenip daha iyi bir "toplu para" alsın diye izimleri kullanmayı talep etmiyor ve işveren de buna göz yumuyor.
 
Ynt: İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

ön muhasebe işi oldugundan az çok dediklerinizi biliyorum izin paramı alırım maaşımı da sıkıntı olmaz ..ama işveren gerek para ödememek gerekte vicdanı acıdan işten atmak istemediği için yeri geldi atıştık küfür yedik bu tür baskılar özellikle agresif zamanlarında oluyor ve mazlum gibi beni buluyor...ben zaten şahsım saygı için hiçbir zaman küfür v.b etmedim haksız duruma düşmemek için değil saygı meselesi...aslında anladıgım kadarıyla bu iş insiyatife kalmış verir yada vermez...
 
Ynt: İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

Küfür mü?
Kanıtlayabileceğiniz ilk küfüründe tazminatınızı (kıdem tabii, ihbar değil) alıp işten ayrılabilirsiniz.
Sorun bunu kanıtlamakta.
Madde 24 - Süresi belirli olsun veya olmasın işçi, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
....
II. Ahlak ve iyiniyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
....
b) İşveren işçinin veya ailesi üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söyler, davranışlarda bulunursa ....
 
Ynt: İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

Benzer sözkonusu paylaşımda;
a.ben 2 den fazla 3 yıl(belki daha fazla)hiç kulllandırılmamış olması halinde(mümkün)demiştim,
b.sn.keremcem de bir yargı kararını örnek verek Karar da"üç yıl gibi uzun bir süre,yıllık kullanmasına izin verilmeyen bir işcinin bu nedenle iş akdini haklı nedenle feshedebileceğine ve bu durumda kıdem tazminatına hak kazanacağına "hükmedilmiş(denilmişti,
c.sn senoleker de,bu bağlamda bir hususu daha ileri sürmektedir ve haklıdır.
SONUÇ:Bu olayda ve tüm bu hususların,değerlendirilmesi neticesinde,
1.yıllık izin kullanmak isteyen işcinin,bu iradesini işverene yazılı olarak bildirmesi,
2.bunadan sonra işverenin konuya ilişkin iradesini beklemesi,
3.bu iki şıkdan sonra ,
a- M.24/II de bu duruma ilişkin net açık hüküm bulunmadığından,(belki 24/II-f "yahut çalışma şartları uygulanmazsa"hükmü gereği olabilecek)belki yargı Karar ınında çıkış noktası bu nokta veya başkaca konular olarak;bu iznin Anayasal hak olaması,sonra kanunlarla düzenlenmiş olması,işverenin bu bağlamda yükümlülüklerini yerine getirmemesi,egeller durumda olması,eşitlik ilkesine aykırı haraket etmesi ,aynı zaman bu izni verememenin bir nevi suç veya kabahat olması,işverene idari para cezası verilmesi,izin verilmemesinin iş şartlarnda esaslı değişiklik olması gibi tüm bu hususlar düşünüldüğünde, işci tarafından yapılacak feshin "haklı neden niteliğine gireceği,
b-İşcinin iş akdi devam ederken , mahkeme kararı ile tespit yaptırtması sonucu işverenin izin vermemesi halinde ,işcinin yine "haklı nedenle"fesih yoluna gidebileceği,
Bu iki yolun işcinin takdirinde olduğu,ancak"b"şıkkının işci açısından zor olacağı,herhalde "a"şıkkının uygulanabileceğini (düşünüyorum)
Bu iznin verildiğinin, ispat yükümü işverene aittir.
 
Ynt: İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

O kadar karmaşık değil; 24/II çok uymuyor. Bu konuda net bir süre olduğunu hatırlıyorum. Yanılmıyorsam izne hak kazanıldıktan sonra 1 yıl içinde kullandırılmış olması gerekiyor.
Ama nerde görmüştüm hatırlayamadım. Bulur ya da hatırlarsam buraya yazarım.
 
Ynt: İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

İş kanunu:
Madde 54 - Yıllık ücretli izine hak kazanmak için .... fıkra ve 55 inci madde hükümleri gereğince hesaplanır. İşçi yukarıdaki fıkralar ve 55 inci madde hükümlerine göre hesaplanacak her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır.
 
Ynt: İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

sn.Bycumalı bir çıkış yolu aradığı için bende yıllık izni gündeme getirdim örnek olsun diye açıklama yaptımsada kendisi işe giriş tarihine göre sadece 1 yıllık izinini haketmiş henüz 2ci yıl izinini dahi haketmemiş,02.09.2012 tarihinde hak edeceğinden maalisef "uzun süre"(en azında 3 yıl ve üzeri)y.izin kulanamama durumu oluşmadığından ,bu sebebten dolayı sözleşmesini(haklı nedenle)feshetme hakkı bulumamaktadır.
Bu baskı olarak iddia edilenlerin ispatı kolay olmayacağından,kulanmadığı y.izin ücretini alacak,fazla çalışma ,bayram ve genel tatil çalışmaları olmuş ise bunları sadece talep edbilecek ,işveren vermez ise bu takdirde olayı yargıya taşıyabilecektir.
 
Ynt: İhbar-Kıdem ve İşten Ayrılma...

teşekkürler aslında hepinizin söylediği bir doğru bulgular...fazla mesai izinli günler v.b sayılmıyor zaten her gün mesaisiz 12 saat çalışma fazla bir tamzinat olmadıgı için mahkeme v.b taşımaya gerek görmuyorum...bu şekilde ayrılış gerçekleştireceğim takdir ona kalmış...
 

Benzer konular

Üst