fonradar

İhbar önelleri hesabı hk.

Ynt: İhbar önelleri hesabı hk.

bende sizin gibi biliyordum ama biraz araştırma yaptığımda tersini gördüm..
 
Ynt: İhbar önelleri hesabı hk.

Şu anda yaptığımız elbette kişisel yorumlamalarımız,kanunda açıkça düzenlenmemiş noktalardaki boşluklar yargı kararlarıyla doldurulmaya düzenlenmeye çalışılmakta bildiğiniz üzere.Yargı kararlarında 85 yılında eski iş kanununa göre alınmış bir kararda , yeni bir iş bulmuş çalışanın yeni iş arama iznine hak kazanamayacağı belirtilmiş.
Yorum kısmına gelince,
İş arama izninin verilme amacı işçiye yeni bir iş bulması için zaman tanımaktır.Bu açıkça maddede belirtilmiş.
İhbar süresi içinde iş arama iznini kullandırmayan işveren, bu sürenin karşılığını zamlı ücret olarak ödemek zorunda bırakılmışsa, o süre içinde yeni işi bulmuş olan işçinin kalan süre için iş arama izni ihtiyacı, dolayısıyla işverenin bu izni kullandırma zorunluluğu ortadan kalkmıştır.
Bu iznin düzenlenişinde öncelik günlük kullanım şeklinde olduğundan, toplu kullanım süresinde, iş bulunduktan sonraki süreler de toplu kullanılan izin süresinden DÜŞÜLEBİLİR.
Yeni iş bulmasına rağmen, aldığı izni kullanmak adına işverene yeni iş bulduğu bilgisini vermeyen işçinin sözleşmesi, sadakat-dürüstlük kuralına riayet etmediğinden, devam eden ihbar süresi içinde değişen şartlar nedeniyle tazminatsız-bildirimsiz olarak ta sonuçlandırılabilir.

Sİzin örneğinizde, çalışan fesih bildiriminde yazılı olarak yeni bir iş bulduğunu belirtmişse, yeni iş arama iznine ihtiyaç olmadığını da açıkça beyan etmiş demektir.

diye düşünüyorum :)
 
Ynt: İhbar önelleri hesabı hk.

Ben de sn Keremcem'e katılıyorum. Gerekçe çok önemlidir. Kanun koyucunun neyi amaçladığına bakmak lazım.
Adı üstünde "iş arama izni". Ben zaten başka iş buldum bu yüzden ayrılıyorum diyen kişi bu hakkından feragat etmiş olur bence.
Ayrıca aynı tartışmaya paralel olarak pazar günü iş arama izni olurmu tartışmasına da burdan bağ kurmak isterim.
Pazar günü çalışmayan insan hem hafta tatili yapacak hemde iş mi arayacak?
 
Ynt: İhbar önelleri hesabı hk.

nguroy ' Alıntı:
Ayrıca aynı tartışmaya paralel olarak pazar günü iş arama izni olurmu tartışmasına da burdan bağ kurmak isterim.
Pazar günü çalışmayan insan hem hafta tatili yapacak hemde iş mi arayacak?
Bu konuda tartışılabilecek ne var inanın anlayamıyorum sn.nguroy. :)
İş Kanunu'nun Yeni iş arama iznini düzenleyen 27.maddesi oldukça açık, açık olan kısmı renkli olarak belirttim :)

'' MADDE 27. - Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan [size=10pt]iş arama iznini iş saatleri içinde [/size] ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz ve işçi isterse iş arama izin saatlerini birleştirerek toplu kullanabilir. Ancak iş arama iznini toplu kullanmak isteyen işçi, bunu işten ayrılacağı günden evvelki günlere rastlatmak ve bu durumu işverene bildirmek zorundadır.''
HAl böyle iken, yani iş arama izni sadece iş saatleri içinde verilebilecekken, iş saati dışındaki süre için izne hak kazanılabileceği sonucuna nasıl varılabilir :)
HAftada 3 gün çalışılan bir işyerinde , 14 takvim günü için iş arama izni verilmesi hangi akla mantığa vicdana sığar :)
 
Ynt: İhbar önelleri hesabı hk.

Haklısınız ama öyle olduğunu düşenen arkadaşlar vardı. :)
 
Ynt: İhbar önelleri hesabı hk.

Yeni İş Kanunu ile birlikte iş arama iznine aykırı davranışlar için idari para cezası verilmesi uygulaması kaldırılmış, iş arama izni verilmezse veya eksik kullandırılırsa o süreye ilişkin ücretin işçiye ödeneceği, eğer çalıştırılmış ise işçi alacağı ücrete ilaveten çalıştığı sürenin ücretini de % 100 hak edeceği hususu maddeye ilave edilmiştir.

İşveren bildirim süresini beklemeksizin doğrudan sözleşmeyi feshederse, yalnızca bildirim önellerine ilişkin ücreti ödeyecek, ayrıca önellerin içinde kullanılacak iş arama iznine denk düşen ücreti ödemeyecektir. Böyle bir durumda işçi sözleşmeyi bildirim süresi vermeksizin feshederse, ödeyeceği ihbar tazminatından iş arama izni süresinin mahsubu da söz konusu olmayacaktır.

İşçinin iş arama izin saatlerini işverene bildirmeden kendisinin belirlemeye kalkması, iş bulduğu ya da kesinlikle çalışmayacak olduğu halde iş arama izni kullanması halinde işveren iş sözleşmesini bildirimsiz ve tazminatsız feshedebilir.

İşveren işçiye izin hakkını kullandırmaması, yeni iş arama izninin iş bulma ihtimalinin zayıf olduğu zamanlarda kullandırtmak istemesi de işçi için birer haklı fesih nedenidir.
:)
 
Ynt: İhbar önelleri hesabı hk.

İşçinin İstismarı

İşçinin işverene hiç bildirmeden kendiliğinden işyerini terk etmesi, iznin işverenin en yoğun iş saatlerine rastlatılmasında ısrar etmesi, işverene hiçbir bilgi vermeden izni topluca kullanmaya kalkması, başka yerde iş bulduğu veya kesinlikle çalışmayacak olduğu halde iş arama izni alıp kullanmak istemesi gibi durumlar işçinin iş arama iznine aykırı davranışlardır.

Fesih tarihinde başka bir işveren yanında işi hazır olan veya bildirim süresi içinde kendisine yeni bir iş bulmuş olan işçi de yararlanamaz. Bu son halde bildirim süresi içinde iş bulmamış gibi davranarak izin kullanmaması icap eder.
Çünkü, yeni iş arama izni, işçiye "yeni bir iş bulması için" verilen izindir. Yeni bir iş bulmasına rağmen, bunu gizleyerek, bildirim süresi içinde izin kullanan işçi, işverene sözleşmeyi derhal fesih hakkı veren doğruluk ve bağlılıkla bağdaşmayan bir davranışta bulunmuş olur. Ancak, yeni bir işin bulunmuş sayılması için, işçinin bir başka işverenle iş sözleşmesi yapmış olması veya iş sözleşmesi yapılacağının taahhüt edilmiş olması gerekir; işçiye yeni bir iş teklifi, işçinin İşkur veya özel iş aracısına müracaatı bu bakımdan yeni iş bulma olarak değerlendirilmez.

Bunlardan başka işçinin yeni iş arama iznine aykırı davranması idari veya cezai bir yaptırıma bağlanmamıştır.
 

Benzer konular

Üst