İhbar Süresi Ve İzin Parası Hak Etme

Üyelik
15 May 2013
Mesajlar
5
Konum
İSTANBUL
15/07/2008 işe ilk girişim, 03/05/2013 tarihinde istifa ettim
ihbar sürem (iş arama izinlerim düşünce) 17/06/2013 de doluyor.
ancak izin parası hak etmediğim söyleniyor. 15/07/2013 ten sonra mı istifa etmem gerekiyordu
tşk
 
15.07.2012 - 15.07.2013 dönemi yıllık ücretli izin hakkını 17.06.2013 de iş akdiniz fesih olunacağı için kazanamıyorsunuz. Sizinde dediğiniz gibi 17 sinden sonra fesih olunsaydı kullanmadığınız izin parasının ücretini hak ederdiniz.

İlk işe girişinizden bu yana hak edipte kullanmadığınız yıllık ücretli izniniz varsa talep edebilirsiniz. Sorunuzdan anladığım önceki yıllardan hakkınızı kullanmışsınız...
 
Yanlış anlamıyorsam;
a-"İhbar sürem(iş arama izinlerimi düşünce)17/06/2013 de doluyor"ifadesinden anladığım ilgilinin 03.05 de ayrılmadığı,
sadece bildirim süresi sonunda ayrılacağını bildirmiş olduğu ,anılan tarih itibariyle olan sürecin,bildirim sürelerini kapsadığı,iş sözleşmesi üç yıldan fazla sürmüş olduğu içinde 8 haftax7=56 gün daha iş ilişkisinin devam edeceği şeklinde anlıyorum.
b-Diğer husus,işcinin isteği üzerine kullandığı "yeni iş arama izni"ne ilişkin(topluca kullandığı bu) izin sürelerinin,asgari olarak belirlenen bildirim sürelerinden düşülmesi,bahsekonu(17 nci maddede belirtilen bildirim)sürelerinin azaltılacağı/azaltıldığı analamına gelmezmi?bu nedenle de bildirim süresine uyulmamış olmuyormu?
 
Doğru söylüyorsunuz Şeref bey. Detaylı olarak baktığımda b maddesinde ki yazdığınız durum çıkıyor ortaya. Ya 03.05 den daha önce aslında ihbar kullanımı başladı, yada 17.06 sözleşmenin fesih tarihi değil daha ileri bir tarih olmalı. Kabaca 29 Haziran gibi.
 
Malum benzer durum"toplu iş arama izni"başlığı altında sn.Cetvel in iletisi altında paylaşıldı/paylaşılıyor.
(Oradaki paylaşımızda kısmi tereddüt sözkonusu,sebebi bilgi eksikliği olarak şahsımdanda kaynaklanmış olabilir!ama son noktayı koymamız lazım)
-Burada da soruyorum,bildirim süresine uymamış olan tarafın da,bu sürelere ilişkin ücreti ödemesi gerekmiyecek mi?
-Diğer tarafdan,bu iletide işcinin istifası sözkonusu iken,bu şekil (yani yeni iş arama izinlerinin işci tarafından toplu şekilde kullanılmasına bağlı) bildirim süresi azaltılmak suretiyle(yani yeni iş arama izinleri birleştirilip bildirim süresinden düşülerek) anılan bu süreye uyulmayıp, bu süreden önce işciye çıkış veirlmesi durumu karşısında ,feshin işveren tarafından yapılmış olduğu sunucuna varılabilir mi?
 
yeniden açıklamak isterim ki
istifa dilekçem, 03/05/2013 tarihli
ihbar sürem 8 hafta idi 26//06/2013 gibi bir tarih idi.
10 gün toplu iş arama izni düşüldü.
17/06/2013 tarih en son çalışma günü söylendi.
işe ilk giriş tarihimde 15/07/2008 olduğu için bu yılki izin paramı haketmediğim iletildi.
 
işe başlama tarihiniz 15 temmuz,
ihbar süresi bitiminiz, normalde 26 haziran ,

izne hak kazanabilmek için 15 temmuz 2013 e kadar işyerinde çalışırsanız yeni bir izne daha hak kazanabilirsiniz, 15.07 .2013 tarihinden önce ayrılıyor olmanız nedeniyle izne , dolayısıyla da izin parası almaya hak kazanamıyorsunuz.
ihbar sürenizin sonu 15.temmuzdan sonraki bir tarihe denk gelecek şekilde ayrılacağınızı bildirmiş olsaydınız, yeni bir izne hak kazanır, kullanmadığınız için de ücretini alabilirdiniz.
 
iş arama izinlerim toplu düşülse de (bunu dilekçede belirttim toplu kullanmak istiyorum diye) sözleşme feshim 26/06/2013'de mi olmalı doğru mu anlıyorum
 
iş arama izinlerim toplu düşülse de (bunu dilekçede belirttim toplu kullanmak istiyorum diye) sözleşme feshim 26/06/2013'de mi olmalı doğru mu anlıyorum
26.06 olmalı,
10 gün toplam iş arama izni düşülmez, toplu kullanılır, bu da son 10 gün ücretli izin kullanmakla aynı olur, 11.gün artık sözleşme sona ermiştir.
 
Normal şartlarda öyle olması gerekiyor, anladığım sizin uygulamanızda, iş arama izin süresi toplamı kadar önce fesih yapıldığından , 26 .06 dan 10 gün önceki 16.06 son çalışma günü olarak dikkate alınıp o tarihe göre hesaplanıyor.

İşlemin bu kısmı hatalı.
 
Sn.Burser

03.05.2013 tarihli dilekçeniz ile istifaen işyerinden ayrılacağınızı beyan ettiniz.İşvereninizde talep etmiş olacak ki!sözleşme sürenize bağlı olarak bu bildirim süresi bu tarih itibariyle başlamış ise(M.17/d ye göre 8x7=56)son gün 27.06.2013 tarihi-günüdür.
Bu arada bildirim süreleri içinde işveren,işciye yeni bir iş bulması için bu durumu gözeterek iş arama izni vermek zorundadır.Bu iznin topluca kullanılması durumu,bildirim sürelerinin kısaltılmasını-azaltılmasını gerektirmez,bildirim süreleri illaki eksiksiz tam olarak tamamlanmalıdır,tamamlanmayıp işveren tarafından azaltılarak bu süre bitmeden işciye çıkış verilir ise bu durum aşağıda belirtilen hususları doğurur.
İfadenize göre son gün 17.06 olmayıp,27.06.2013 tarihi-günüdür.
Y.izin durumunuz;önceki dönemlerin karşılığı y.izinleri kullanmış olduğunuzu düşünürsek,en son 15.07.2012-15.07.2013 arası süreye ilişkin y.iznini hak etmiyorsunuz,bu nedenle talep hakkınız olmaz.


Tekrar ediyorum;
a-Bildirim süresine uymamış olan tarafın da,bu sürelere ilişkin ücreti ödemesi gerekmiyecek mi?
b-Diğer tarafdan,bu iletide işcinin istifası sözkonusu iken,bu şekil (yani yeni iş arama izinlerinin işci tarafından toplu şekilde kullanılmasına bağlı) bildirim süresi azaltılmak suretiyle(yani yeni iş arama izinleri birleştirilip bildirim süresinden düşülerek) anılan bu süreye uyulmayıp, bu süreden önce işciye çıkış veirlmesi durumu karşısında ,feshin işveren tarafından yapılmış olduğu sunucuna varılabilir mi?
 
Zaman zaman duyuyordum,anlaşılan o ki,bu tür uygulamalar sıkca yapılmakda,sözkonusu bu durumlara bağlı olarak da farklı sonuçlar doğmaktadır.
Özellikle bu olay üzerinden artık bir neticeye varalım.
Yukarıdaki şıklara ait düşüncem;
a.gerekir
b.feshin işveren tarafından yapılmış olduğu sonucuna varılır
(yanlışımız var ise lütfen müdahil olalım)
 
doğru anlıyor isem; 27/06/2013 tarihine kadar maaşlı sürem geçerli, feshin 27/06'da yapılması gerekli daha önce yapılıp yapılmayacağını ik biriminden öğrenmelimiyim.? daha önce fesh edilirse tazminat hakkım mı doğmakta. çalışma şartlarımın ağırlığı nedeniyle yemek molası yarım saat , sabah 9 öncesi işe başlamamız talep ediliyor mola kullanmamız talepleri mevcut bende dilekçemi yazarak verdim. izinlerimi bile kullanmayı beklemeye dayanamadım. ancak bu sene fazla çalışma saatlerimiz olabilir mesai sayılmasın diye imza attırdılar
 
Bu duruma istinaden işverenin;
Madem böylesi bir durum var,işcinin ayrılma durumuna bağlı olarak son bildirim öncesi 03/05 tarihli dilekceye cevaben işciye,anılan bildirim sürelerine bağlı olarak şu tairih(sizinki 03.05 itibariyle başlamış ise son gün 27.06.2013)de çalışma süresinin-sözleşmenin sona ereceğine dair yazılı bilgi vermesi daha uygun olUR.Dahası,böylesi durumda yapılacak son bildirim ,bildirim sürelerinin başındada yapılabilir.
İK biriminize tekrar sorabilirsiniz,muhtemelen anlaşılan bu noktaya ilişkin ilk başta ne dedilerse yine aynı şeyi diyecekler ama yinede sorun bakalım!(Hatta birazda biliyormuş gibi yaparak bizim fikirlerimizi dile getiriniz.)

Şahsi düşüncem dediğim gibi olur ise bildirim süresine dair ücret ve k.tazminatı durumları sözkonusu olacak
 

Benzer konular

Üst