fonradar

İhbar Tazminatı ve İşsizlik Sigortası.

Üyelik
12 Tem 2014
Mesajlar
8
Konum
ankara
iyi günler.

17 ay bir firmada çalışan biri, işveren tarafından 03.09.2014 tarihinde iş akdinin feshedildiği bildirilip işten çıkarıldığı zaman ihbar tazminatına hak kazanmış olurmu. kazanacağı ihbar 6 haftalık ücretmi olacak.
işçinin işten çıkarılmadan kaç gün içinde kendisine bildirim yapılması gerekiyor. çalışma süresine göre değişiyormu bu bildirimler. geriye dönük olarak toplamda 321 gün çalışmam var. işsizlik maaşından faydalanabilirmiyim bu durumda.

bu konuda kafam biraz karıştı bilgi alabilirsem çok makbule geçecek .

teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Sorduğunuz Her sorunun cevabı forumda vardır. Lütfen kontrol ve aratarak konu açalım. Size yardımcı olmak amacıyla yazıyorum;

İş veren iş akdini fesh ediyorsa. Her çalıştığı yıl başına 1 Brüt maaş tutarında kıdem tazminatı hak kazanmaktadır. Verdiğiniz örnekte 1 Brüt Maaş Hak kazanmıştır.


İhbar tazminatı için;

1- İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak iki hafta.
2- İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak dört hafta.
3- İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta.
4- İşi üç yıldan fazla sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak sekiz hafta.


şeklindedir. Verdiğiniz örneğe göre 4 Hafta İhbar tazminat kazanmıştır. Not: Eğer İzin kullanmamış ve izin süresi ile 18 ayı geçiyorsa 6 haftadır.

İşsizlik Maaşı Almak için,

İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,
Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmalıdır,
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunulmalıdır. Başvuruda gecikilmesi halinde geçen her gün için işsizlik ödeneğinden faydalanılamayacaktır.

3 Şartında yerinde getirmek zorundadır.


Kolay Gelsin
 

Benzer konular

Üst