personel maaş programı

İhbar Tazminatım + SSK Alacağım

6,5 çalıştığım sigortasız çalıştırıldığım iş yerimden çıkarıldım.

2500 YTL maaş alıyordum.

1 - ihbar tazminatı ne kadar almalıyım. (İhbar tazminatında hesaplanacak brüt ücret, 7. aya ait olan brüt ücretim olmalı diye düşünüyorum, yanlışsam düzeltir misiniz?) personelonline.com'da netten brüte hesapladım, 4791 YTL brüt ücretim tutuyor. Bu arada, ilk 6 ay maaşım 2500 YTL, ikinci 6 ay, yine aynı 2500 YTL. yıl içinde değişen bir değer yok.

2- SSK'ya şikayette bulunduğumda, SSK tarafından sigortasız çalıştırıldığım için şirkete ne kadar ceza gelir ve bana SSK tarafından ihbar tazminatım dışında SSK için bir ödeme yapılır mı? Yapılırsa ne kadar?

Orda çalıştığıma dair, maaşımın yattığını belirten maaş banka dekontlarım, herşeyim var.

Soruma yanıt veren ve yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler.

Not : Konu başlığı (TB) tarafından Forum Kurallarına göre düzeltilmiştir.

Ynt: İhbar Tazminatım + SSK Alacağım

Sizin durumunuz doğrudan yasal yollarla çözülebilecek gibi görünüyor. Bu nasıl bir şirket anlamadım. Hem sizi sigortasız çalıştırıyor. hemde banka hesabına her ayu para yatırıyor. BUnlar uçmuş mu uzayda mı?

size tazminatınız haricinde bir ödeme yapılmaz, olan çalıştığınız şirkete olur,
benim düşüncem bu konuda eksik birşeyler varmış gibi, yani bir şirket bir kişiyi çalıştırmak için hem 2500 ytl maaş vermeyi göze alıyor hemde sigortasını yaptırmıyor akıl işi değil gerçekten. sanırım sizinle şirket arasında olan bir anlaşma vardır, sigortasız çalışır 2500 ytl maaş alırım gibilerinden, yoksa 6,5 yıl bir işyerinde sigortasız çalıştırılıp (çalışıp değil), ondan sonra şikayetci olmak anlamsız olur.

Ben de sn. Furkan 'a katılıyorum.
Bu işte bir tuhaflık var gibi. Siz sigortasız çalışmayı zaten kabul etmişiniz. Sonra ihbar tazminatı diyorsunuz. Kıdem nerde?

6,5 ay olduğu için KIDEM yok. sadece ihbar hakkım var.

Aramızda da, sigorta bedeli bedelinin ileriki bir süreçte tarafıma ödenmesi söz konusu idi. Ama oda ödenmedi.

Şimdi ne yapabilirim. Yasal yollarla, hem o süreyi sigortalı olarak görebilirim, hemde ihbar tazminatı mı alabilirim.

Ayrıca şirkette çalışan emekliler var, ve yıllardır sigortasız gözüküyor. Maaşlarıda şahsi bir hesaptan ödeniyor, ayrıca, ikramiyeler ve primlerde sigorta ve vergiden kaçırılması için, bildirilmeyip, özel şahsi hesaplardan gösteriliyor.

Şikayette bulunursam, bütün bunların hepsini şikayetimde belirteceğim.

Olacaklar hakkında bir fikir verir misiniz? Ben ne alabilirim.

bilinmezmen ' Alıntı:
6,5 çalıştığım ....

Sorunuzda ay yada yıl belirtmediğiniz için, soruyu okuyan diğer arkadaşlar gibi bende bunu yıl olarak okudum.O yüzden kıdemi soranlarda olmuş.
Sorunuz şimdi biraz daha mantık sınırlarına yaklaştı ama, yinede firmanın yaptığı 2.500,00 ytl veripte, en azından asgeri ücret (maliyeti yaklaşık 300,00-ytl) üzerinden göstermemeyi ne gibi bir kar saydılar acaba. ?!?!?!?

Şikayet mercii; tarafları dinlerken aranızda yapmış olduğunuz bu anlaşmaya ne kadar değer verir bilemeyiz.Ancak firma açısından bu kabul edilemez birşey.Böyle bir anlaşma yaptığı için işçiyede ceza anlamında, haklı olabilecekken haksız yerede düşürebilecek, yaklaşımlarda bulunabilir.Normalde böyle bir anlaşma kesinlikle kabul edilmez.Yani size sigorta primlerini ödenmesi gibi birşey sözkonusu olmaz.Sizin maddi anlamda alabileceğiniz tekşey ihbar tazminatıdır.

Şikayette bulunduğunuz zaman siz haklı görülürseniz, işe giriş tarihinden itibaren sigortanız yapılır, hakkettiğiniz ihbar verilir.
İşyeri için durum daha vahim olur.Geçmişe yönelik sigortasız çalıştırma, işe giriş ve ekler cezaları ve gecikme zamları ile birlikte yüklü bir miktar gelir.Ayrıca diğer çalışanlar içinde aynı durum sözkonusu olursa şartlar katlanarak büyür.

Kolay gelsin.

O zaman vay eski şirketimin haline... şimdiden üzüldüm valla..

Ben sadece ihbarımı alabilirim. sorun değil. Şirketim SSK anlamında geçmişe yönelik inceleme ile vergiler felan en az 300.000 YTL ceza yer.

bu arada belki bu bölümün konusu olmayabilir ancak, bir soru?

maliyeye şikayet ettiğimde %10 ihbarcı tazminatını mı alsam? Oda mantıklı bir çözüm.

bilinmezmen' Alıntı:
... özel şahsi hesaplardan gösteriliyor.
...
şirketle bağlantı kurulamazsa bir sonuç elde edemeyebilirsiniz. "borç aldım ödedim" diyebilirler. elinizde şirkette çalıştığınıza dair yazılı belge var mı?

sn, bilinmezmen

Siz zaten başta işvereninizle illegal bir anlaşma yapmışsınız, sigorta bedelini ileriki bir tarihte almaya. Bu para kimin? Devletin.
Aldığınız ücretten dolayı ssk+maliyeye gitmesi gereken tutar yaklaşık 2,000 YTL dir.

Siz burada yasalar karşısında suç işlemiş ve işvereninizide suçunuza ortak etmişiniz.
İşvereniniz (belki) anlaşmaya uymadığı için (varsayımsal olarak yazıyorum) şimdi tüm yasal yolları kendi lehinize kullanma gayreti içindesiniz. Unutmayın anlaşmanın diğer tarafında siz varsınız.

Buda yetmiyor ayrıca maliyeden birde ödül alma hayallerine kapılmışınız.
Buda yetmemiş işyerindeki diğer çalışanlarında haklarına sahip çıkma gayreti...!

Size diyecek laf bulamıyorum. 1 kuruşluk menfaat için karşındakine 10 kuruş zarar mantığı.

Bu tür adamlara cevap vermeklede bizlerde suçlu oluyoruz,

vatandaş SSK sız çalışmayı önce kabul etmiş, işinden bir nedenden olunca hak aramaya çıkıyor,

işe girmeden önce SSK sı yapılmadısa başlamayacaktı,

kendi düşen ağlamamalı ama ne yazıkki başkalarına zarar veriyor.

Tuhaf bir durum işveren böyle yüklü maaş verecek size yatırım yapacak ve kanunlar karşısında işlemleri kadük bırakacak. Bu işte bir çapanoğlu var sanıyorum. Kendi durumunuzu gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

İşverenin hiç bir suçu yok. Özel bir anlaşma yapıyorsunuz, hem de yasalara aykırı, sonrada bu anlaşmadan birşeyler çıkartıyorsunuz. Ayrca belgesiz, ispatsız. Eğer çalıştığınız süre içerisinde böyle bir şikayetinizi ilgili makamlara iletmiş olsaydınız tesbit yapılabilirdi.

Bu aşamadan sonra yapacağınız her hareket sizin aleyhinize sonuçlanır. İşverenin de öyle cezaya muhatatap olacağını hayal bile etmeyin. Şirketi

herkese selam.çok ilginç valla.hem adamlarla anlaşma yap hemde işin ters dönünce nasıl onları yok edebilirim diye araştır dur.hiç insancıl gelmedi bana.şirkette çok hatalı.iş hayatında duygusallık olmamalı diye düşünüyorum iyi niyetlerinin ve güvenmenin bedelini ağır ödeyecekler gibi gözüküyor.

Evet.
Bu soru aslında bence hayal ürünü. Böyle birşey olamaz gibi geliyor.