İhraç Kayıtlı Fatura Kesilmesi Hk.

Vakt-i Sükut

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Tem 2011
Mesajlar
118
Konum
İstanbul
Aldığımız hammaddenin işçiliğini kendi fabrikamızda değil de başka bir fabrikada yaptırdık karşılığında işçilik faturası aldık. Bu malzemeler için ihraç kayıtlı fatura kesebilir miyim?

Başka bir sorumda, ihraç kayıtlı fatura kesebilmek için imalatta en az 5 işçinin mi çalışması gerekiyor?
 
Ynt: İhraç kayıtlı fatura kesilmesi hk.

alıntıdır

18. Fason olarak imal edilen mallar, ihraç kayıtlı olarak teslim edilebilirmi ?

27 sıra no'lu KDV Genel tebliğinde , ihraç kayıtlı mal teslimini ancak imalatçı olanların yapabileceklerini belirtildikten sonra, kural olarak imalatçının bizzat ürettikleri malların teslim edileceğinin altı çizilmektedir. Ayrıca imalatçının ihraç kaydıyla teslim ettiği mal üzerinde herhangi bir işlem yapılmadan aynen ihraç edilmiş olması da gerekmektedir.

27 no'lu tebliğde, imalatçı şartlarını taşıyan mükelleflerin kapasite yetersizliği nedeniyle, sanayi sicilinde belirtilen üretim dalında olmak şartıyla, bir kısım malların bazı kısımlarını, ham ve yardımcı malzemeleri kendisi karşılayıp dışarıya fason işçilik ödeyerek imal ettirdiği malları da ihraç kayıtlı teslim edebileceğini belirtilmiştir.

Yine aynı tebliğde, imalatçı olmanın tüm şartlarını taşıyan mükelleflerin, kapasite yetersizliği nedeniyle sanayi sicilinde belirtilen üretim dalındaki malları, kendisi işin organizasyonunu ve riskini üstlenip, hammadde ve yardımcı malzemesini de kendisi verip, dışarıya sadece fason işçilik ödeyerek imal ettirdiği malları da ihraç kayıtlı olarak teslim edebileceği belirtilmektedir. İmalatçının dışarıdan hazır olarak temin ettiği ya da sanayi sicilinde belirtilmeyen konuda fason olarak imal ettirdiği veya hiçbir makine parkı olmadığı halde, yani imalatçı olma şartlarını taşımayan bir mükellefin işin organizasyon ve riskini üstlenerek fason ücreti ödeyerek imal ettirilmiş olduğu malları, hiçbir surette ihraç kayıtlı olarak teslim edemeyecektir. Diğer yandan fasoncunun ücret karşılığı yaptığı işçilikten dolayı imalatçı sayılmadığı belirtildiğinden, fasoncu ihraç kayıtlı fatura kesemeyecektir.
 
Ynt: İhraç kayıtlı fatura kesilmesi hk.

Sn.turkasia teşekkür ederim. Bizim imalat konumuz dışında bir işçilik yaptırır isem, ihraç kayıtlı fatura kesemiyorum, fakat kendi imalatımız ile ilgili işçiliği başka firmaya yaptırıyorsam kesebiliyorum. Yanlış anlamadım değil mi?
 
Ynt: İhraç kayıtlı fatura kesilmesi hk.

imalatta 5 işçi çalıştırma zorunluluğu kalktı diye biliyorum ama
 
Ynt: İhraç kayıtlı fatura kesilmesi hk.

27 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ
1. Sanayi veya Ticaret Odası İle Esnaf ve Sanatkar Derneklerine Kayıtlı Olup, Sanayi Sicil Belgesi Olanlardan Bizzat Üretim Yapanlar:

Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c maddesinde yazılı tecil - terkin uygulamasından, makina ve teçhizatını kullanmak suretiyle bizzat üretim yapan kuruluşlardan;

i - Sanayi siciline kayıtlı ve sanayi sicil belgesi olan,

ii - Sanayi Odası, Ticaret Odası veya Esnaf ve Sanatkar Derneklerine kayıtlı bulunan,

iii - İmalat işinde en az 5 işçi çalıştıran, (1 İŞÇİ OLARAK DEĞİŞTİRİLDİĞİNİ BİLİYORUM, AMA DEĞİŞİKLİĞİ BULAMADIM.)

iv - Sanayi sicil belgesinde yer alan üretim konusunda gerekli araç parkına sahip olan,

imalatçılar yararlanacaktır.


3. Yukarıda Belirtilen Şartları Taşıyan İmalatçılardan, İşletme Organizasyonunu ve İşin Riskini Üstlenerek, İhraç Edilen Nihai Ürünün İmalat Safhalarının Bir Bölümünü Fason Ücreti Ödeyerek Başka Firmalara Yaptıranlar:

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yaptığı tanım kapsamına giren imalatçılardan, ihraç edilen nihai ürünün imalat safhalarından bir bölümünü bizzat yapan, diğer imalat safhalarını ise ham ve yardımcı maddelerini sağlayacak işin riskini ve işletme organizasyonunu üstlenip, başka firmalara fason ücreti karşılığında yaptıran mükellefler de imalatçı sayılacaklardır.

ÖRNEK :

(X) Anonim Şirketi ihraç kaydıyla bağlantı yaptığı 5.000 adet deri ceketin, yaka dikişleri ile ilik ve düğme işlerini işletme organizasyonunu ve işin riskini üstlenerek başka bir firmada fason olarak yaptırmakta, diğer bütün imalat işlerini kendisi yapmaktadır.

(X) Anonim Şirketi, işletme organizasyonunu ve işin riskini üstlendiğinden, bu deri ceketlerin tamamının imalatçısı sayılacak ve tecil-terkin uygulamasından yararlanacaktır.

4. Yukarıda Belirtilen Şartları Taşıyan ve Kapasite Yetersizliği Nedeniyle Üretim Konusu Malların Bir Bölümünü, Kendi Üretimine İlave Olarak İşletme Organizasyonunu ve İşin Riskini Üstlenerek, Fason Ücreti Ödeyerek Başka Firmalara Yaptıranlar:

Yukarıda yeralan şartları topluca taşıyan imalatçılar belli bir dönemde kapasitelerinin üstünde mal teslim taahhüdünde bulunabilmektedirler. Bu durumdaki firmalar kendi imalat kapasitelerini aşan talepleri karşılayabilmek amacıyla başka firmalara, işletme organizasyonunu ve işin riskini üstlenip, ham ve yardımcı maddelerini sağlayarak fason ücreti karşılığında mal imal ettirebilmektedirler.

Bu firmalar da gerek kendi ürettikleri ve gerekse sanayi sicil belgesinde yazılı üretimleri konusunda kendi üretimlerine ilave olarak işletme organizasyonunu ve işin riskini üstlenip ham ve yardımcı maddelerini sağlayarak fason ücreti karşılığında imal ettirdikleri mallar açısından imalatçı sayılacaklardır.

Ancak, işin riskini ve işletme organizasyonunu üstlenmek ve ham ve yardımcı maddeleri sağlamakla beraber, sanayi sicil belgelerinde yeralan üretim konusu dışında başka malları fason olarak imal ettirenler, bu mallar dolayısıyla imalatçı sayılmayacaklardır.

Söz konusu "işletme organizasyonunu ve işin riskini üstlenmek"ten kasıt, imalatın imal ettirenin istemleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi ve fason işi yapan firmaya sadece fason ücreti ödenmesidir.

ÖRNEK :

Tişört imalatı yapan (A) Anonim Şirketi, 200.000 adet tişört siparişi almıştır. Yapılan sözleşmeye göre, taahhüdün iki ay içinde yerine getirilmesi zorunludur.

Bu şirket, tişörtlerin 150.000 adedini kendi işletmesinde üretmekte, kalan 50.000 adedini ise gerekli ham ve yardımcı maddeleri sağlayarak, üç ayrı firmaya, işin riskini ve işletme organizasyonunu üstlenmek suretiyle fason ücreti karşılığında imal ettirmektedir.

(A) Anonim Şirketi, gerek kendi imal ettiği ve gerekse fason ücreti karşılığında imalatını yaptırdığı 200.000 adet tişört için imalatçı sayılacak ve tecil - terkin uygulamasından yararlanacaktır.
 
Ynt: İhraç kayıtlı fatura kesilmesi hk.

99 seri nolu KDV tebliği ile birlikte "imalatta 5 işçi çalıştırma şartı kaldırıldı"..
 
Arkadaşlar peki ihraç kayıtlı fatura kesebilmek için ne şartlar aranıyor. Firmada ne gibi özellikler olmalıdır. Mesela ben imalatçıyım ve ihracatçılar benden ihraç kayıtlı fatura istiyor. İhraç kayıtlı fatura kese bilmem için firmamın sağlaması gereken şartlar ve alması gereken evraklar nelerdir.
 
Arkadaşlar peki ihraç kayıtlı fatura kesebilmek için ne şartlar aranıyor. Firmada ne gibi özellikler olmalıdır. Mesela ben imalatçıyım ve ihracatçılar benden ihraç kayıtlı fatura istiyor. İhraç kayıtlı fatura kese bilmem için firmamın sağlaması gereken şartlar ve alması gereken evraklar nelerdir.
Üretiminizle ilgili kapasite raporu çıkarıp, sanayi siciline kayıt olmanız ve sanayi sicil belgesi almanız, ihraç kayıtlı mal teslimi için yeterlidir.
 

Benzer konular

Üst