uyumsoft

ihraç Kayıtlı Fatura

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan muku82
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
logo isbasi

muku82

Katkı Sunan Üye
Merhaba arkadaşlar,
Biz ithalatçı bir firmayız. Sanayi sicil kaydımız yok. İmalat da yapmıyoruz. Karşı taraf bizden ihraç kayıtlı fatura kesmemizi istiyor. Biz ihraç kayıtlı fatura kesemiyoruz dediğimizde ; onların dahilde işlem belgeleri varmış. Bu belgemize istinaden bize ihraç kayıtlı fatura kesmeniz gerekiyor diye diretiyorlar. Bizim ürünler tamamen yabancı hiç yerli ürünümüz yok. Bu iş nasıl oluyor?

Yardımlarınızı rica ediyorum

Alıcı sizden ihraç kayıtlı değil,Kdv kanunun geçici 17. Maddesine göre alım yapmak istemiştir. Bu maddeyi inceleyiniz. Birde nette "diib kapsamında yurtiçi alımlar" yazıp aratırsanız daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Biz hazır ürünlerin satışını gerçekleştiriyoruz. Bizden alığı ürünü bir daha işleme sokması mümkün değil yine de bu satışı gerçekleştire biliyor muyuz? Bizden yaptıkları talep bana çelişkili geldi olayın akılına ters.. Bu belgeleye sahip diye her firmadan alış gerçekleştiriyor mu?

Biz hazır ürünlerin satışını gerçekleştiriyoruz. Bizden alığı ürünü bir daha işleme sokması mümkün değil yine de bu satışı gerçekleştire biliyor muyuz? Bizden yaptıkları talep bana çelişkili geldi olayın akılına ters.. Bu belgeleye sahip diye her firmadan alış gerçekleştiriyor mu?
Bildiğim kadarı ile dahilde işleme izin belgesi olanların sizden alacağı malzemeler dahilde işleme izin belgesine konu edilecek malların üretiminde kullanılacak ara mallar ve hammaddelerdir. Yani alıcının dahilde işleme belgesi olsa bile siz nihai ürün satamazsınız diye biliyorum.

Dahilde işleme izin belgesi olan birisine yapacağınız ara mallar ve hammadde satışlarında imalatçı olma zorunluluğu var idi ancak 83 seri nolu Kdv genel tebliğinde bu tanım "belge sahiplerine mal veren alıcı satıcı" şeklinde değiştirildi. Yani KDVK. Md. 11/1-c ihraç kayıtlı satışlarda imalatçı zorunluluğu var. Dahilde İşleme Rejimine Göre Tecil - Terkin Uygulaması (KDVK. Geçici Md. 17) da imalatçı zorunluluğu yok.

Satılacak ürünün, diib sahibi firmanın ihraç edeceği ürünün girdisi (hammaddesi) olması gerekir. Örneğin firma ceket ihraç edeceğini taahhüt etmiş olsun, sizin satacığınız ürün kumaş,iplik, düğme vs. olmalıdır. Ceket satamazsınız. (Geçici 17.madde kapsamında)