İhraç Kayıtlı Mal Alımı ve Satımı

Üyelik
14 Eyl 2009
Mesajlar
3
Değerli forum üyeleri,
öncelikle böyle bi sitenin varolmasından gerçekten büyük bi mutululuk duydum.
söyle bi sorunum var ihracata yeni başlayan imalatçı bir firma, ihraç kayıtlı mal satın alıp sonra bunu ihraç kayıtlı satabilirmi? üretime esas konu dkp saçtan muhtelif kutular. örnek vermek gerekirse: metal firmasından saçı ihraç kayıtlı alıp bunu yurt dışına işleyip kutu haline getirdikten sonra ihraç kayıtlı satabilirmi? çok farklı bilgi veriyor tanıdığım kişiler olur ve olmaz yönünde çok değişik tezler var ilgilenirseniz gerçekten çok sevinicem şimdiden teşekkür ederim..
 
Ynt: ihraç kayıtlı mal alımı ve satımı

c) (3297 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle eklenen bent) İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi, ihracatçılar tarafından ödenmez.
_________________________________________________
İhraç kayıtlı mal adı üstünde ihraç amaçlı ihracatçıya satılan maldır. Bunun imalatçıya satımı daha sonra imalatçıdan tekrar ihraç kayıtlı ihracatçıya satımını duymadım.
 
Ynt: ihraç kayıtlı mal alımı ve satımı

nihan kocyigit ' Alıntı:
....
, ihraç kayıtlı mal satın alıp sonra bunu ihraç kayıtlı satabilirmi?
nihan kocyigit ' Alıntı:
.... örnek vermek gerekirse: metal firmasından saçı ihraç kayıtlı alıp bunu yurt dışına işleyip kutu haline getirdikten sonra ihraç kayıtlı satabilirmi?....
Burada bir çelişki var sanki. Siz yurt dışına ihraç kayıtlı satış mı yapacaksınız? Konuyu biraz daha açarsanız sevinirim.
 
Ynt: ihraç kayıtlı mal alımı ve satımı

Selamlar ihraç kayıtlı mal ihracaat yapmak şartıyla alınabilir.Aynı mal 2.defa tekrar ihraç kayıtlı satılamaz.İhraç kaytlı fatura düzenleyebilmeninde şartları var.O şartları yerine getiren bir firmadan ihraç kayıtlı mal alabilirim ama başkasına aynı şekilde satamam,artık benim direkt ihracat yapmam gerekir.
Yurt dışına ihraç kayıtlı satış diye birşey var mı?hiç duymadım. gümrük bölgesinden çıktığı anda ihracaat olmaz mı?
Örneğinizden şunu mu anlıyoruz? İhraç kayıtlı malı alacaksınız,yurtdışına gönderip üzerinde işlem yaptıracaksınız,sonra tekrar malı geri alıp yeniden yurtdışına mı satacaksınız.
 
Ynt: ihraç kayıtlı mal alımı ve satımı

öncelikle konumla ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim metinde tam anlatamadım sanırım. Şöyleki yurt dışına metal kutu boş usp kutuları satıcaz. yanlız kullanacağımız mamülü ihracat kayıtlı almak istiyoruz. kendi satıcımız olan x metal şti den ihraç kayıtlı saç alıp işleyerek lübnana satacağız. Kendimiz geri almayacağız malı. biz imalatçı bir firmayız. konuyla ilgili bi kaç arkadaşla görüştüm. ama ortaya çıkan sonuç çok farklı ve biz bu malı nasıl alıp göndereceğimiz hakkında bi bilgiye henüz sahip değiliz :'( bi arkadaşım ürünü alıp işledikten sonra ihraç etmemiz gerektiğini ve kdv sini iade olarak almamız gerektiğini söylüyor çünkü ona göre İHRAÇ KAYITLI ALINAN MAMÜLÜ, HAMMADDEYİ DEĞİŞTİRİP İHRAÇ EDEMEZMİŞİZ. diğer arkadaşımda mamülü ihraç kayıtlı alıp ihraç etmemizde bi sorun olmayacağını sadece iade talebinde bulunmamamız gerektiğini söylüyor. ve biz bu ikilem arasında kaldık konu giddikçe karışıyor.
yardımlarınız için tekrar dan teşekkürler.
 
Ynt: ihraç kayıtlı mal alımı ve satımı

7. Tecil - Terkin İşlemlerinin İhraç Edilen Nihai Ürünün İmalatçısına Uygulanması :
Tecil - terkin işlemleri Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca tanımı yapılan imalatçı kapsamına giren mükelleflerin (imalatçıların), ihraç kaydıyla satışını yaptıkları mal teslimlerine uygulanacaktır. Diğer bir ifade ile imalatçının ihraç kaydıyla satışını yaptığı malın, ihraç edilen nihai mamul olması gerekir.
İmalatçının ihraç kaydıyla da olsa satışını yaptığı mal, aynen ihraç edilen nihai mamul değilse, bu teslimde tecil - terkin işlemi uygulanmayacaktır.
_________________________________________________
F. TECİL - TERKİN UYGULAMASI

Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c maddesinde düzenlenen tecil _ terkin sistemi ile ilgili olarak yayımlanan 27 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİnin(13) 7. bölümündeki açıklamalara göre, ihracatçının ihraç kaydıyla aldığı malı değiştirmeden, başka bir deyişle imalatçının teslim ettiği şekilde ihraç etmesi gerekmektedir.
Ancak, ihraç edilecek mal ile bu malın eklentisi veya ayrılmaz parçası niteliğindeki malların ihraç kaydıyla teslim edilmesi ve bunların ihracının tek bir mal olarak gerçekleştirilmesi halinde, asıl malın yanı sıra eklenti veya ayrılmaz parça niteliğindeki malların yurt dışındaki müşteriye kesilen faturada ve gümrük beyannamesinde ayrıca yer almasına bağlı olarak tecil-terkin sistemi kapsamında işlem yapılması mümkündür. Bu şekilde gerçekleşen işlemlere ait gümrük beyannamelerinde ihracatçılara ihraç kaydıyla mal teslim eden imalatçı-tedarikçi firmaların isim ve unvanlarının yer alması gerektiği de tabiidir.
Örnek:
İhracatçı (A)'nın yurt dışındaki müşterisinin siparişi üzerine, (B) fabrikasından ihraç kaydıyla teslim aldığı şasi kamyona, (C) fabrikası tarafından da ihraç kaydıyla teslim edilen kasa monte edilmiştir.
İhracatçı (A)'nın yurt dışındaki müşterisi adına düzenlediği faturada şasi kamyon ile kasanın ayrı ayrı gösterilmesi ve bu malların gümrük beyannamesinde belirtilen şekilde ve imalatçı-tedarikçi ad ve unvanıyla yer alması halinde, söz konusu malların Katma Değer Vergisi Kanununun 11/1-c maddesi kapsamında işlem görmesi mümkündür.
Tebliğ olunur.
 

Benzer konular

Üst