İhraç Kayıtlı Mal Alımının Vergi Dairesine Bildirimi

burcak

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 May 2012
Mesajlar
102
Merhaba, sayın arkadaşlar ihraç kayıtlı mal alımı yaptık, ve bu mallar 17.05.2013 tarihli ihracat faturası ve 19.05.2013 kapanış beyannamesi ile mallar yurtdışı edildi.

113 Seri No.lu KDV Genel Tebliği ile 99. Seri No.lu KDV Genel Tebliği’nin 4. Bölümü diyorki;


"Ayrıca imalatçılara ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların ihraç edildiğine ilişkin yazı veren ihracatçıların, bir ay içerisinde bu yazıyı verdikleri imalatçılara ait bir listeyi (bu listede asgari yazı verilen imalatçıların adı-soyadı, unvanı, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası ile adres bilgilerine yer verilecektir.), izleyen ayın 15 inci günü akşamına kadar kendilerinin bağlı bulunduğu vergi dairelerine vermeleri gerekmektedir."

yukarıdaki tarihler gözönüne alındığında; bugün imalatçı firmaya GÇB, aslı gibidir yapılan fatıura fotokopisi ve taahhüname verildi. Ancak listenin verilme tarihi ne zaman başlar yukarıdaki paragrafa göre. Burada tereddütte kaldım.
Vergi daireisne bildirim 15 temmuza kadar mı olacak?
 
İhracatçılar, ihraç ettikleri mallları farklı firmalardan almış olabilirler bu durumda GB üzerinde imalatçı bilgileri yazılmayabilir. Bahsettiğiniz yazı gümrük beyannamesinde imalatçı bilgilerinin olmadığı durumlarda verilir. GB üzerinde imalatçı bilgileri yer alıyorsa o yazıyı vermeye gerek yok.
 
ihraç kayıtlı olarak alınan mallar yurtdışına tedarikçi ile ihracat yapıldı.
gümrük beyannamesinde tedarikçi yazıyor imalatçı yazmıyor. Bu durumda yine verilmez mi?
 
İmalatçı olmayan firmalar ihraç kayıtlı mal teslimi yapamazlar. Satıcı eğer imalatçı değilse tedarikçi yazması sorun olabilir.
 
merhaba,
ihraç kayıtlı mal alımı imalatçıdan yapıldı.. İhraç kayıtlı malı alan taraf mükellef tedarikçi (aynı zamanda ihracatçı) sıfatı ile gümrük beyannamesi ile malların çıkışı yapıldı.. Benim sormak istediğim bu ihraç kayıtlı mal alımı ile ilgili olarak ilk mesajımda belirttiğim 113 seri nolu KDV GT inde alıntı yaptığım ""Ayrıca imalatçılara ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların ihraç edildiğine ilişkin yazı veren ihracatçıların, bir ay içerisinde bu yazıyı verdikleri imalatçılara ait bir listeyi (bu listede asgari yazı verilen imalatçıların adı-soyadı, unvanı, bağlı bulunduğu vergi dairesi ve vergi kimlik numarası ile adres bilgilerine yer verilecektir.), izleyen ayın 15 inci günü akşamına kadar kendilerinin bağlı bulunduğu vergi dairelerine vermeleri gerekmektedir." hükmü gereğince, bu listenin vergi dairesine verilme tarihi ne zamana kadar gerçekleşecek, Burada tereddütte kaldım.
 
Gümrük çıkış beyannamesinde sadece tedarikçi sıfatıyla ihracatçının bilgileri var.
imalatçı bilgileri yer almıyor.
İmalatçıya GÇB, 99 nolu KDV tebliğ gereği de malların yurtdışı edildiğine dair taahhütname verildi.
Şimdi 113 nolu KDV tebliği ile getirilen ihracatçıların ihraç kayıtlı mal alımı ile ilgili bildirmesi gereken liste verilmeli mi?
 
Merhaba,

Arkadaşlar imalatçı bir firmadan hem ihraç kayıtlı hemde KDV li mal alımı yapıldı. Yani tek bir imalatçıdan alınan 2 ayrı fatura var. Birinde 364 adet mal için KDV tahsil edilmemiştir şerhi var diğeri ise normal fatura onda da 412 adet mal var. Bu normal fatura ( 412 adet mal) için iade talep edeceğiz.
Ancak ihracatçı firma, bunlar için tek bir fatura kesti. O fatura içinde hem 364 adet malzeme hemde 412 adet olan malzeme euro bazında yazılmış.
ambalaj şekli olarak 26 palet yazıyor.
Fakat Gümrük çıkış beyannamesinde bildirilen bu ihracat faturası içeriğindeki 412 adet olan malzeme belirtilmemiş sadece ihraç kayıtlı olan 364 adet malzeme yazıyor ve 26 palet yazıyor. bu 412 adet olan malzeme beyannamenin devam listesinde bulunuyor. Bu geçerli midir?
Vergi dairesi iade başvurusunda bulunulduğunda bunu kabul etmeyebilir düşüncesindeyim ama bunu nasıl düzeltebilirim.
 
Son düzenleme:
Gümrük beyannamesindeki devam formu beyannamenin ayrılmaz bir parçasıdır. İhraç edilen mal cinsleri ayrı ise beyannamede ayrı ayrı gösterilir. Büyük bir ihtimalle İhraç kayıtlı alınan mallar ile diğer mallar beyannamede ayrı gösterilmiştir. İade talebinizde sorun çıkacağını sanmıyorum..
 
Gümrük çıkış beyannamesinde sadece tedarikçi sıfatıyla ihracatçının bilgileri var.
imalatçı bilgileri yer almıyor.
İmalatçıya GÇB, 99 nolu KDV tebliğ gereği de malların yurtdışı edildiğine dair taahhütname verildi.
Şimdi 113 nolu KDV tebliği ile getirilen ihracatçıların ihraç kayıtlı mal alımı ile ilgili bildirmesi gereken liste verilmeli mi?


İhracatçı bilgileri yen almadığı için imalatçıya vermiş olduğun taahhütname ile ile listeyi yazıyı verdiğin dönemi izleyen ayın 15ine kadar vermelisin.. haziranda vermişsen yazıyı temmuz 15 gibi
 

Benzer konular

Üst