İhraç Kayıtlı Satışdan Dolayı Kdv İadesinin Devreden Kdv Olarak Gösterilmesi

URUM79

Fenomen Üye
Üyelik
11 Mar 2014
Mesajlar
1,729
Konum
İSTANBUL
Arkadaşlar 35 Nolu Kdv Genel Tebliğinde (Güncelliği bulunmamakla birlikte) geçtiğini duyduğum İhraç Kayıtlı Satışdan dolayı KDV İadesinin vergi dairesine sunulması gereken evraklar dahilinde bir dilekçe talebi ile sonraki dönemlere iade yada mahsup istenmeyip devreden kdv olarak eklenebiliyormuş. Geçerliliği varmıdır.? Konu hakkında yardım lütfen.
 
İlk defa duydum, ancak bunun mahsup isteme ile kdv devrine ekleme arasında fark yok diye düşünüyorum.
 
ihraç kayıtlı satıştan doğan iadelerde; mahsup yada iade istemeyecekseniz, devreden kdv olarak kullanabiliyorsunuz
 
2014 mayıs dönemine kadar sadece iade yolu kullanılabiliyor.

2014 mayıs dönemine kadar sadece iade yolu kullanılabiliyor. Son KDV tebliği ile indirilecek KDV bölümüne yeni bir bölüm açılarak iade sistemine gerek kalmadan indirim yoluyla kullanılabilecek.
Tebliğin ilgili bölümü:
D. DİĞER HUSUSLAR
1. İade Hakkının İndirim Yoluyla Kullanılması
İade hakkı doğuran işlemleri bulunan mükelleflerin bu işlemler dolayısıyla yüklendikleri vergileri nakden veya mahsuben iade olarak talep etmek yerine indirim yoluyla giderme tercihinde bulunmaları mümkündür.
Tercihini bu yönde kullanan mükellefler tarafından iade hakkı doğuran işlem bedelleri KDV Beyannamesinin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” ve “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablolarında beyan edilir; ancak tabloların "Yüklenilen KDV" veya "İadeye Konu Olan KDV" sütunlarına "0" (sıfır) yazılır.
Bu şekilde beyanda bulunan mükelleflerin, iade için istenenler hariç, iade hakkı doğuran işlemi tevsik eden belgeleri beyanname ekinde ibraz etmeleri gerekir.
Ancak, mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemleri nedeniyle iadesini talep ettikleri tutarın bir kısmının iade alınıp kalan kısmının indirim yoluyla giderilmesi tercihinde bulunmaları mümkün değildir.
KDV iade alacağını indirim yoluyla giderme tercihinde bulunan mükelleflerin daha sonra bu tercihten vazgeçerek nakden veya mahsuben iade talep etmeleri halinde aradaki dönemler için düzeltme beyannamesi vermeleri gerekir. Tercih değişikliğinin yapıldığı dönemde iade için istenilen belgeler de verilir.
3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri kapsamındaki ihraç kaydıyla teslimlerden doğan KDV iade alacaklarının, indirim yoluyla telafi edilebilmesi mümkündür. Bu tercihi yapan mükellefler, tecil edilemediği için iadesi gereken KDV tutarlarını ihracatın gerçekleştiği dönem beyannamesinin “İndirimler” kulakçığının “İndirimler” tablosunda 107 kod numaralı satır aracılığıyla indirim konusu yapabilirler ve bu işlem için indirilecek KDV listesi vermezler.

Henüz KDV versiyon değişikliği yapılmadı...
 
iade tutarının düşük olması, ibraz edilecek evrakların çok sayıda ve formalitelerden geçmesi, iadenin vergi dairesi tarafından kontrol özet raporundaki hata ve düzeltme istenmesi zaman kayıpları gibi unsurlardan dolayı sormuş bulunmaktayım. Bende araştırdım tesadüfen güncel bir konuymuş. Murat beyinde dediği gibi kdv versiyon değişikliği henüz yapılmamış. Cevaplarınız için teşekkürler.
 

Benzer konular

Üst