fonradar

İhraç Kayıtlı Satışlardan Doğan KDV'nin Terkini

tuna07

Katkı Sunan Üye
Üyelik
23 Ocak 2012
Mesajlar
210
Konum
Antalya
Merhaba,

Çalıştığım şirket ihraç kayıtlı mal teslimleri gerçekleştirmektedir. Devamlı KDV ödemesi çıkmakta ve iade ya da mahsup işlemimiz olmamaktadır.

Sözkonusu satışlardan doğan ve tecil edilmiş KDV borcumuzu terkin ettiriyoruz. Daha doğrusu, hala terkin ettirmeye çalışıyoruz. Zira, işlem hacminin yüksek olması ve senenin her ayında ihraç kayıtlı mal teslimimiz olması nedeniyle, kdv listelerinin hazırlamayı hala bitiremedik.

Vergi dairesi bizi epey uğraştırsada, sık sık ihtiyaç duyduğumuz borcu yoktur yazısını kavga dövüş alıyoruz. Vergi dairesinin bizi uğraştırdığı nokta, ki doğal olarak, kdv listelerini tamamlayamamış olmamızdan ileri geliyor. KDV listeleri dışında bütün evrağımız tam olmasına rağmen, eksik listeler nedeniyle dosyamızı kabul etmiyor.

Sormak istediğim soru, terkin için uygulanacak sistemi belirleyen bir başka genel tebliği yoksa, aşağıda ilgili yerlerini alıntıladığım genel tebliğe dayanarak, terkin işlemleri için kdv listelerinin aslında idare tarafından istenmediği, yorumunu yapabilir miyiz?

84 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ(GÜNCEL)
Resmi Gazete Sayısı 24592
Resmi Gazete Tarihi 23/11/2001
Kapsam

Kapsam ve Dayanak

Katma Değer Vergisi Kanununun(1) 11 inci maddesinin birinci fıkrasının:

(c) bendi kapsamında (bavul ticareti kapsamında ihracat yapanlara satılanlar dahil) ihraç kaydıyla teslimlerden,

İhracat istisnası ve ihraç kaydıyla teslimlerden doğan iadeler kural olarak bu Tebliğin "I. Genel Esaslar",
bölümündeki açıklamalara göre yerine getirilir.

I. GENEL ESASLAR

1. İnceleme Raporu ve Teminat Aranmaksızın İade
1.1. Mahsup Yoluyla İade
1.1.3. Mahsup Talebinde Aranılan Belgeler
v. İhraç kaydıyla satışlarda

- Gümrük beyannamesi (aslı veya noter, gümrük idaresi ya da yeminli mali müşavirce onaylı örneği),

- (05.07.2002 tarihli ve 24806 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 86 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile değişen hali) ihraç kayıtlı teslimin gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek katma değer vergisi listesi, (43)

- İhraç kaydıyla satışlara ilişkin fatura fotokopisi veya liste,


şu listeleri hazırlamadan yaptırabilsek terkini ne kadar güzel olacak !

peşinen sunduğum teşekkürlerimin, yorum yapan arkadaşlar tarafından, yorumlarına karşılık mahsup edilmesini rica ederim. ;)
 
Ynt: İhraç Kayıtlı Satışlardan Doğan KDV'nin Terkini

Tebliğde "ihraç kayıtlı teslimin gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek katma değer vergisi listesi " ibaresi açıkça belirtilmiş. Bu listeyi bende hazırlayıp veriyorum, zorunlu olarak verilecek...
 
Ynt: İhraç Kayıtlı Satışlardan Doğan KDV'nin Terkini

bulent249 ' Alıntı:
Tebliğde "ihraç kayıtlı teslimin gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek katma değer vergisi listesi " ibaresi açıkça belirtilmiş. Bu listeyi bende hazırlayıp veriyorum, zorunlu olarak verilecek...

Cevabınız için teşekkür ederim.
Fakat, ben şöyle yorumluyorum: Bahsettiğiniz ibare, nakden ya da mahsuben iade için açıkça belirtilmiş. Sanki, yorumum biraz zorlama gibi oluyor ama, terkinden bahsetmiyor. Yani, terkin için de iade kuralını uygulamak istiyor gibi vergi dairesi.
 

Benzer konular

Üst