İhracat faturası gibi mi olmalı.?

NİSANK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Haz 2009
Mesajlar
285
Konum
İzmir
merhaba,

azerbaycanda faaliyet gösteren bir firmaya mal satışı mevcut, ama teslim adresi istanbulda özel depolarına yapılacak. bu durumda da fatura kdvsiz kesilir değil mi? tşk.
 
Ynt: İhracat faturası gibi mi olmalı.?

merhaba

Malınız gümrükten geçmeyecek ama yurtdışındaki firmanın deposu olduğu için ihracat sayılabilirmi ???Üstadlar cevaplarlarsa aydınlanıcaz hep beraber...
 
Ynt: İhracat faturası gibi mi olmalı.?

Bir teslimin ihracat sayılabilmesi için başı şartları taşıması gerekiyor.Kanımca teslimat y.içinde yapılacağından ve teslimatın yapılacağı yer serbest bölge veya gümrük bölgesi dışında kalmadıkça ihracat kapsamında değerlendirilmemeli kdv hesaplanmalıdır.Saygılar.
 
Ynt: İhracat faturası gibi mi olmalı.?

1. Bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır:
a) Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da yetkili gümrükantreposu işleticisine yapılmalı veya mallar yetkili gümrük antreposu işleticisine tevdi edilmelidir.
b) Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı ya da yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır. Teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesi durumu değiştirmez.
_________________________________________________6. Kanunun 12. maddesi gereğince, bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için; teslimin yurt dışındaki bir müşteriye yapılması ve teslim konusu malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük hattından geçerek bir dış ülkeye vasıl olması gerekmektedir. Buradaki "bir dış ülkeye vasıl olma" ifadesinden, malın gümrük hattımızı geçmesi anlaşılacaktır. Gümrük hattımızı geçen bir mal başka bir ülkeye ulaşmış sayılacaktır. Ayrıca, fatura ve belgelerin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi zorunludur. Teslim konusu malın ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesi halinde de ihracat istisnasından yararlanabilmek için malın Türkiye Cumhuriyeti gümrük hattından geçmesi şarttır. Bu durumda da yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki ilgililere yapılan teslimler vergiye tabi olacak bunların yaptığı ihracat ise istisna kapsamına girecektir.
 
Ynt: İhracat faturası gibi mi olmalı.?

teşekkür ederim verdiğiniz cevaplar için.
 
Üst