fonradar

İhracat Ve İhraç Kayıtlı Satış KDV İadesinde 5.000 TL Nakit İsteme

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,485
Konum
istanbul
Firma ihracat ve ihraç kayıtlı satış yapmaktadır
ancak iade hakkı aylık 20.000-25.000 TL arasında bu sebeple YMM raporuna gerek olmadan iadeleri yapmakistiyoruz
5.000 TL YMM raporsuz nakit talep edip kalanı mahsupta kullanmak istiyoruz
- 5.000 TL nakit isteme hakkı her ay için ayrı ayrı mıdır? yoksa yıllık mıdır?
- Aynı ay içinde ihracat nedeniyle 12.000 TL kdv iadesi isterken ayrıca 8.000 TL ihraç kayıtlı satış nedeniyle iademiz oluşmakta o zaman aynı ay için ihracat için 5.000 TL nakit ve ihraç kayıtlı için de 5.000 TL nakit isteme hakkımız varmıdır yoksa aylık olarak sadece 5.000 TL hakkımız olur
- KDV iade girişi yani sistemden listeleri gönderirken "Kısmen Mahsup Kısmen Nakten İade" seçeneğini mi seçmemiz gerekir bu durumda
Saygılar
 
5.000 TL lik sınır ..

Merhaba,

5.000 TL lik sınır aylık sınırdır, yalnız, ilgili dönem beyannamedeki iade hakkı doğuran tüm işlemler için toplam 5.000 TL (bir kere) olarak dikkate alınır.
İade türleri için ayrı ayrı dikkate alınmaz.. Kalan tutarı mahsup yapacaksanız belirttiğiniz gibi "Kısmen Mahsup Kısmen Nakten İade" seçeneğini seçeceksiniz,

KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ' nden ilgili bölüm aşağıdadır:

IV. KDV İADESİNDE ORTAK HUSUSLAR
A. İADE TUTARININ HESABI VE İADEYE DAYANAK İŞLEM VE BELGELER

3. Maliye Bakanlığınca Belirlenen Sınırı Aşmayan Nakden İadeler
İade hakkı doğuran her bir işlem bakımından Tebliğin ilgili bölümlerinde belirlenmiş sınırları aşmayan nakden iade talepleri teminat ve/veya vergi inceleme raporu aranmaksızın yerine getirilir. Talep, iade talep dilekçesi ve Tebliğin ilgili bölümlerinde sayılan belgelerin tamamlanıp, KDVİRA sistemi tarafından “KDV İadesi Kontrol Raporu”nun üretilmesinden ve teyidi gereken belgelerin teyidi (örneğin, mal ihracatında gümrük beyannamesinin ve/veya onaylı fatura ya da özel faturaların teyidi) ile aşağıda belirtilen şartların gerçekleşmesinden sonra yerine getirilir.
a) Liste sorgulamaları sırasında Tebliğin (IV/E) bölümü kapsamında olumsuzluk bulunan mükelleflerin iade talepleri, söz konusu bölümde yapılan açıklamalara göre yerine getirilir.
b) İşlemin tevsiki için ibraz edilen belgelerin teyidi gerçekleşen kısmına isabet eden tutarların kısmen iadesi de mümkündür.
c) İade için belirlenen limitlerin daha sonra değiştirilmesi halinde iade taleplerinin değerlendirilmesinde aksi belirtilmedikçe iade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği vergilendirme döneminde geçerli limitler esas alınır.
ç) İade için belirlenen limit, bir vergilendirme dönemindeki iade hakkı doğuran işlemlere ilişkin iade taleplerinin toplamına bir defa uygulanır.


kolay gelsin..
 
Son düzenleme:
+
İlk önce mahsup hakkınızı bitirdikten sonra rakam 5.000,00 TL'nin altına düştüğü zaman nakit isteyebiliyorsunuz.
 
Merhabalar
firma olarak fazlaca iade talebimiz var ihracat ve ihraç kayıtı satıştan dolayı

toplam vergi borcumuza mahsuptan sonrada kalan alacağımızı nakit talep edebilirmiyiz.

Teşekkür ederim
 
5.000,00 TL üzerini raporsuz olarak, üzerini YMM Raporu ile alabilirsiniz.
 
Üst