İhracatta Kur Değerlemesi

mustafakutlu

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Ocak 2012
Mesajlar
307
Konum
hatay
Günaydın üstadlar kolay gelsin Nisan ayında yaptığımız ihracatın bedeli dolar hesabına yatmış 30 Haziran’ın dönemi için dolar bakiyemiz olduğu için değerleme yaptım fakat Ağustos’ta dolar hesabı çekildi.ve şuan bakiye kalmadı . Şimdi değerleme nasıl yapacağım.ağustosa göre mi olacak?
 
Sn.Mustafakutlu, Değerleme yapabilmeniz için banka hesabınızda usd olması gerekir. USD bakiyeniz sıfır olduğuna göre, hesabın TL bakiyesi kur farkı geliriniz veya giderinizdir.
 
Tşk sayın üstad evet dolar hesabım sıfır o yüzden yapmayacağım fakat asıl olan şu ağustos ayında dolar yüksek olduğu için çok fazla gelir oluşuyor.buda mükellef için sıkıntı oldu haliyle .
 
Bende bir soru sormak istiyorum üstadlar.
İhracat yapan bir mükellefim var gelen ihracat bedellerini her geleň bedelde kur farkı hesaplaması yapiyormusunuz yoksa sadece geçici vergi dönemlerinde mi yapiyorsunuz. Aynı şekilde bankadaki döviz bozma işlemlerinde de her işlemde kur farkı hesaplıyor musunuz ?
Ben gelen ihracat bedelini MB alış kurundan hesaplayarak kayıt yapıyorum. Geçici vergi döneminde de kur değerlemesi yapıyorum. Ve kur farkını 646 yada 656 hesabı çalıştırıyorum. 601 ve 611 kullanan da var.. yorumlarınızı bekliyorum Saygılar..
 
bedelleri geldiği gün kur farkı hesaplanıyor(gelen para hangi bankaya geldiyse dekontta kur belirtmiş ise bankanın kuru dikkate alıyoruz (ziraatbank kur veriyor halkbank vermiyor örneğin) yoksa TCMB nın bir önceki gün döviz alış kuru dikkate alınıyor)
bankalardaki döviz bozma işlemini aynı anda yaparsanız sağlıklı olacağı kanısındayım ama şirketimizde ay sonları kur değerlemesi yapıyoruz.(ymm tam tasdik ve bağımsız denetim gören bir şirket)
kur farklarını 646 ve 656 nolu hesaplarda takip ediyoruz.
saygılar
 
Üst