İhracattan Doğan Kdv Alacağının Dönemleri Hakkında

Üyelik
7 Eyl 2008
Mesajlar
59
merhabalar,

üretim yapan ve ürettiğini ihrac eden bir firma var.firmanın eski muhasebecisi sağolsun pek ilgisizmiş.
ihracattan doğan alacak hakkımızı geçmişe dönük kullanabilir miyiz?kullanabilirsek ne kadar geçmişe dönük kullanabiliriz?
Ve bunu hem İADE hem MAHSUP açısından merak ediyorum.İstediğim yılın yahut ayın mahsup ve iadesini gerçekleştirebilir miyim?

Saygılar,
 
Ynt: İhracattan Doğan Kdv Alacağının Dönemleri Hakkında

Beyannamelerde iade edilecek kdv kısmı boş bırakılmışsa, iade hakkınızı indirim yoluyla kullanacağınız anlamına gelir. Yani kdv iadesini bu durumda alamazsınız. Geriye dönük beyannameleri düzeltme yoluna giderseniz belki alma durumunuz olabilir. Bunun sonucunda da incelemeye alınacağınız kesindir. Şu andaki kdv durumunuz nedir sürekli devir kdv mi?
 
Ynt: İhracattan Doğan Kdv Alacağının Dönemleri Hakkında

Sayın erdinceydor

KDV kanununun 29. maddesinin 3. fıkrasında;

3. (3297 sayılı Kanunun 9'uncu maddesiyle eklenen fıkra) İndirim hakkı vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla, ilgili vesikaların kanuni defterlere kaydedildiği vergilendirme döneminde kullanılabilir.

ibaresi yer almaktadır.

Aynı zamanda kanunun 11-c bendinde;

İhracatçılara mal teslim eden imalatçılara iade edilmesi gereken Katma Değer Vergisi, ihracat işlemlerinin tamamlanmasından sonra yapılır. İade veya tecil olunacak vergi miktarı, mükellefin ilgili dönem beyannamesinde yer alan bilgiler mukayese edilmek suretiyle hesaplanır.

Bu durumda tam emin olmamakla birlikte; Geçmiş yıllara ait kdv beyannamelerinizde "iade edilecek kdv" "ihracattan dolayı yüklenilen kdv" bölümlerinde afaki bile olsa bir rakam yazılmış ise YMM raporu ve düzeltme KDV ile birlikte iade talebinizi yapabilirsiniz.

Ancak yinede araştırmakta fayda var... Daha önce yıl atlamış ve "İade Rakamı Beyannameye Yazılmamış" herhangi bir rapor ile ilgili bir çalışmam olmadı. Önceki yıllara ait yazdığım raporlardada iade tutarı beyannamede bilirtilmişti.

Saygılar.
 
Ynt: İhracattan Doğan Kdv Alacağının Dönemleri Hakkında

Zaman aşımı süresince iade talebinde bulunabilirsiniz. Hiç şüpheniz olmasın..

İşin başka yerlere intikalini engellemek için, bunu bir YMM gözetim ve raporuna istinaden yapılması uygun olacaktır..
 
Ynt: İhracattan Doğan Kdv Alacağının Dönemleri Hakkında

Sayın GMANCE

Bildiğim kadarıyla zamanaşımı sadece "indirimli orana tabi işlemlere" ait kdv iadesi işlemlerinde oluyor. İhracattan doğan kdv iadesinde "iadenin talebinde" bir kısıtlamanın olmadığı görüşünüze katılıyorum.

Ancak, size sorum şu;

11-c maddesini yukarıda vermiştim, ilgili maddede geçen "İade veya tecil olunacak vergi miktarı, mükellefin ilgili dönem beyannamesinde yer alan bilgiler mukayese edilmek suretiyle hesaplanır." ibaresini gözönüne aldığımızda; Mükellef iade tutarını afaki bile olsa o döneme ait beyannamede iade edilecek tutarın içinde veya devreden olarak belirtmesi hakkında bir zorunluluk varmı?

Örneğin; Ben ocak 2007 yılında ihracatıma ait yüklenilen kdv den dolayı iade talep etmeyerek beyannameye yazmadım diyelim. Ekim 2008 yılında ocak 2007 yılına ait düzeltme beyannamesi vererek, ymm raporuyla o dönem için iade talep edebilir miyim?

Saygılar.
 
Ynt: İhracattan Doğan Kdv Alacağının Dönemleri Hakkında

Sayın tiesto_izmir,

- 11-c maddesini yukarıda vermiştim, ilgili maddede geçen "İade veya tecil olunacak vergi miktarı, mükellefin ilgili dönem beyannamesinde yer alan bilgiler mukayese edilmek suretiyle hesaplanır." ibaresini gözönüne aldığımızda; Mükellef iade tutarını afaki bile olsa o döneme ait beyannamede iade edilecek tutarın içinde veya devreden olarak belirtmesi hakkında bir zorunluluk varmı? Yok..

- Örneğin; Ben ocak 2007 yılında ihracatıma ait yüklenilen kdv den dolayı iade talep etmeyerek beyannameye yazmadım diyelim. Ekim 2008 yılında ocak 2007 yılına ait düzeltme beyannamesi vererek, ymm raporuyla o dönem için iade talep edebilir miyim? edebilirsiniz..
 
Ynt: İhracattan Doğan Kdv Alacağının Dönemleri Hakkında

Sayın GMANCE

Teşekkür ederim.
 
Ynt: İhracattan Doğan Kdv Alacağının Dönemleri Hakkında

Arkadaşlar kanımca atladığınız bır durum var. Ocak 2007 beyannamesi iade alacak şekilde düzeltildiğinde sonraki dönemlerinde düzeltilmesi gerekmez mi?. Ocak ayında devreden kdv vardır, bunun bir kısmını iade edilecek kdv olarak gösterirseniz sonraki döneme devreden kdv niz değişmez mi?
 
Ynt: İhracattan Doğan Kdv Alacağının Dönemleri Hakkında

Sayın bulent249

Özellikle indirimli oranda (99.Nolu Tebliğ'e istinaden yazılan) iade kdv raporlarında bu sıklıkla oluyor maalesef... 2006 yılından 2008 yılına kadar olan bütün beyannameleri kdv iade raporu ile düzelttirdiğimi hatırlıyorum :)

Bilindiği gibi dönemsel olarak düzenlemek gerekiyor, o yüzden v.d. bütün dönemler için ayrı ayrı hesaplanmasını istediği için her döneme ait beyannamenin değiştirilmesi gerektiğinden mutabıkız.

Yinede bilgi ve ilginiz için teşekkürler.
 
Ynt: İhracattan Doğan Kdv Alacağının Dönemleri Hakkında

sayın bulent249,

zaten sırf bu yüzden ben de iade almayı düşünmüyorum.gelecek aylarda çıkacak tüm vergi ve ssklara mahsup alcam.tahminimce 1.5-2 yılda alacağımız yok olur.
 

Benzer konular

Üst