İki Ayrı İşyerinde Sigortalı Olarak Görünmek

Merhaba,

Ben makine mühendisiyim. Adanada makine mühendisi bulundurma zorunluluğu olan bir firma tarafından 30 gün üzerinden sigortam yatırılıyor ve ben de haftada bir 2 saatliğine gidip projeleri imzalıyorum. Kendim mersinde ikamet ediyorum ve mersinde yeni bir işe girdim. fiilen sabah 8 akşam 6 çalışıyorum. aynı anda iki işyerinde sigortalı olmanın yasal olduğunu bildiğimiz için yeni girdiğim işyeri de 30 gün sigorta yaptı.

Burada benim öğrenmek istediğim, çalışılan işyerlerinin farklı illerde olması (adana mersin arası yaklaşık 80km) sakınca doğurur mu?

Fiilen çalıştığım işyerine denetime geldiklerinde adanaya nasıl gidip geliyosun deseler. Haftadabir gidiyorum, onun dışında telefonla teknik danışmanlık hizmeti veriyorum desem yeterli olur mu?

Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Ynt: İki ayrı işyerinde sigortalı olarak görünmek

-İş Kanunu açısında bir den fazla işyerinde çalışılmasına dair yasaklayıcı hüküm bulunmamaktadır.Ancak uygulamada sıkca karşılaşılan bu durum, genelde "KISMİ SÜRELİ "iş sözleşmesi ile çalışanlar için uygulanmakta. Sizin durmunuzun farkı ,her 2 işyerinde sözleşmeler belirli-belirsiz süreki olsa da farketmez, TAM ZAMANLI çalışıyor olmanızdır.
Bu durumda,ilk önemli olan husus,SÖZLEŞME hükümleridir.Daha açık ifade ile özellikle ilk işverenlik ile yaptığınız sözleşmede, 2ci işyerinde ÇALIŞAMIYACAĞINIZA dair hüküm var ise çalışamazsınız,çalışmamalısınız,yok ise bu yönden sorun yok.Hüküm yok ise kanımca 1ci işyerinden bu duruma dair MUVAFAKAT almalısınız.
Tabiki tam zamanlı çalışan işcinin 2 ayrı işverenlikte çalışmasına yasal engel yok isede çok şık,etik bir durumda değildir.Ancak işverenliklerin rıza göstermeleri ,2ci işyerinde çalışabileceğinize dair SÖZLEŞME de hüküm bulunması, sonradan da olsa anlaşma olması halinde sorun doğmaz.
Diğer yönden,esnek çalışma modelleri çerçevesinde,çalışmak için illaki işyerine gitmek gerekmez,burada önemli olan sözleşmenin unsurları doğrultusunda,işcinin İŞ GÖRME EDİMİNİ bu şekildede yerine getirebileceği ve bu durumun sözleşme ile hüküm altına alınması,alınmamış ise sonradan anlaşma (işci-işveren arasında)olması halinde halinde mümkündür.
SGK mevzuatı açısından,aylık toplam prim ödeme gün sayısı 30 dur,30 u geçemez(*2=60 olmaz.)Örneğini yaşamadım ama prim tutarlarının emeklilik yönünden katkı sağlayacağı,ödenen primler toplamının prime esas kazanc üst sınırını aşar ise aşan bu kısma tekabül eden miktar sgortalının talebi üzerine işci payı kısmının size defaten geri ödeneceği kanaatindeyim.

"SGK mevzuatı açısından,aylık toplam prim ödeme gün sayısı 30 dur,30 u geçemez(*2=60 olmaz.)Örneğini yaşamadım ama prim tutarlarının emeklilik yönünden katkı sağlayacağı,ödenen primler toplamının prime esas kazanc üst sınırını aşar ise aşan bu kısma tekabül eden miktar sgortalının talebi üzerine işci payı kısmının size defaten geri ödeneceği kanaatindeyim"

Bu bir kanı değil uygulamadır. PEK tavanı aşan kısım talebi halinde sigortalıya iade edilir. Bu iade edilen tutar üzerinden de gelir vergisi verilmelidir.
Gün olarak da sizin belirttiğiniz gibi en fazla 30 dur. Fazlası bir işe yaramaz.

Ayrıca bu ve benzeri olaylarda şöylesi bir durumda sözkonusu;örneğin işverenin bu işi ile ilgili olarak , alt işveren sözleşmesi,alt işveren ilişkisi yoksa işi aldığınına dair sözleşme, burada hüküm yok ise teknik şartname yahut başkaca nedenlerle,işcinin iş günlerinde ,sürekli olarak işyerinde bulunması gerekebilir,bu durumu işveren bilir,bu durumu-zorunluluğu işveren bildiği halde,işcinin 2ci işyerinde çalışmasına işveren muvafakat veriyor,vermiş ise çalışan-işci açısından ilk etapta sorun olmaz,ancak işciye sürekli olarak işin gereği işyerinde bulunması gerektiği yazılı olarak tebliğ olunmuş ise işverenin zaten bu muvafakatı vermemesi gerekir.Neden?Çünkü olası olumsuzluklar karşısında,işveren kusurlu duruma düşebilecektir,belki kısmende olsa bu durumda işcinin de kusurlu olduğuna-bulunduğuna hükmedilebilecektir.

Emeklilik aşamasında veya herhangi bir incelemede durumunuz fark edilir ise şüphe uyandırabilir. Adana ve Mersin de çalışma saatlerinizin çakışmadığını yolda geçecek zamanıda hesaba katarak isbat edebilirseniz hiç bir sorunla karşılaşmazsınız. (haftada bir 2 saat uğradığınız işv. sizi tam ay çalıştı göstermemesi gerekir.) Aksi durumda sigortalılığınızın iptali (paravan sigortalılıkdan) olabilir.

Sn.Üyeler
Zaman zaman bu konu gündeme gelmekte,yorumlar yapılmakta,ancak malüm son nokta konulmamakta,bu defa mümkünse neticeye varmaya çalışalım istiyorum.
İş Kanunu açısından,etraflıca değerleme yapmak gerekirse,
A-İşcinin işin görüldüğü yerde sürekli olarak bulunmasına dair;
-işin mahiyetinden kaynaklanan zorunluluk yok ise,
-bir başka işverenden alınan iş olup,sözleşme ,teknik şartname ve başkaca belgelerde yazılı hüküm yok ise,
-işciye ayrıca tebliğ olunmuş bir durum yok ise,
B-Sözleşme ve sözleşme hükümleri açısından;
-sözleşmenin unsurları(bağımlılık-iş görme-ücret)her iki işveren için sözkonusu olduğundan,her iki sözleşmede bu konuya dair (yani 2 işyerinde çalışamıyacağı hk)bağlayıcı hükümler yok ise,
-özellikle 2ci işyerine başlamadan 1ci işverenin muvafakatı var ise,böylelikle 2ci işverende bu durumdan haberdar ve kabül etmiş ise,
-sözleşmenin kuruluş aşamasında ,sözleşmede bilakis işcinin gördüğü işin mahiyeti gereği,daimi olarak işyerine gelmesine gerek olmadığı,,iş görme ediminin uzaktan da yerine getirebileceği,olayımızda olduğu gibi işcinin haftada 1 veya 2 gün işyerine gelmesinin yeterli olacağı,işin görülmesi sürecinde diğer hizmetlerin teknolojik imkanlarla sağlanabileceği yönünde hükümler var ise,
-"bağımlılık"unsurunun devamı sürecinde,işcinin iş görme edimi ile işverenin ücret ödeme yükümüne mani-engel bir durum yok ise,
Yukarıda belirtilen hususlar "mutlak emredici"kurallara aykırılık oluştumuyor ise(ki oluşturmaz)nispi emredici kurallarda işci lehine genişletile-artırılabilir ise(ki işci lehine mümkün )ayrıca tarafların işcinin her 2 işverene karşın bağımlılık unsuru devam eder iken,yine her 2 işverene iş görme ediminin işyeri dışında yerine getirilebileceği mümkün ve işverenler de bu duruma rıza göstermiş iken,dolayısıyle 2 işveren de ücret ödeme yükümünü yerine getirmiş iken,taraflar arasında da ihtilaf bulunmaz iken,
Hukuken bir işci 2 ayrı işyerinde, tam zamanlı olarak çalışamaz diyebilecekmiyiz?(kanaatim bu şekilde olursa diyemeyiz)

Herkese merhaba,

Bildiğim kadarı ile iki ayrı yerde sigortalı olmak yasaya aykırı bir durum değil. Fakat;

SGK için bir ay 30 gün olduğundan yatırılan sigorta 30 günü geçemez. Bu size yüksek prim sebebi ile emekliliğinizde fayda sağlar.

Eğer çalıştığınız iki işyerinde aldığınız brüt ücretler toplamı SGK tavanını geçiyor ise aradaki farkın %14 'ünü SGK her istediğizde size ödemek zorundadır.

Yani siz A işyerinden 3000 TL, B işyerinden 4000 TL kazanıyorsunuz. SGK tavanı ise 5000 TL, fark 2000 TL ve bunun %14 'ünü SGK'dan isterseniz size ödeme yapar.

iyi akşamlar benüniversiteöğren ciyim ve bir yerde part time stajer olarak çalışmaktayım , ayrıca okulumda bir marka adına marka temsilciliği işine başlamak üzereyim . bu marka temsilciliği için gerekli belgeleri toparlama evresindeyim
sorum şu olacak:
acaba marka temsılcılıgı yapacagım fırma benım diğer yerde part time oalrak çalıştığımı sistemden görür mü ?
marka temsılcılıgı işi için kısmı süreli sözleşme ımzalayacağım. acaba ıkı ayrı yerden bırı part tıme stajer dıgerı marka temsılcılıgı gıbı ofis işi olmayan bir işte çalışmamın şirketlere veya bana yasal olmayan bir uygulamanın içinde olduklarından dolayı bir yaptırım var mıdır ? çok acil yanıta ıhtıyacım var sımdıden cok tesekkur ederım

Peki kişi haftada 5gün tam zamanlı bir iş yerinde çalışıyor ve 30gün üzerinden primleri yatıyor. Kişinin sözleşmesinde 2.iş ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığı için ayda 1-2gün farklı bir işverene teknik danışmanlık hizmeti verip her ay 2-3gün farklı bir işverenden sigortalı gösterilmesi mevzuat açısından herhangi bir sorun teşkil etmekte midir ?

Peki kişi haftada 5gün tam zamanlı bir iş yerinde çalışıyor ve 30gün üzerinden primleri yatıyor. Kişinin sözleşmesinde 2.iş ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığı için ayda 1-2gün farklı bir işverene teknik danışmanlık hizmeti verip her ay 2-3gün farklı bir işverenden sigortalı gösterilmesi mevzuat açısından herhangi bir sorun teşkil etmekte midir ?

Herşeyden önce iş sözleşmesi,bağımlılık-iş görme ve ücret ödeme unsurlarından oluşur ki,bir işverene bağımlı olarak tam zamanlı çalışan işcinin, bir diğer işverenlik yanında çalışabilmesi,çalışabileceğine dair sözleşme hükmüne bağlı,böyle bir hüküm yok ise ilk işverenlik den muvafakat alınmalı,alın(a)mamış ise çalışamaz,üstelik bu duruma ilişkin cezai şart da var ise bağlayıcı olacaktır diye düşünüyorum.

iyi akşamlar benüniversiteöğren ciyim ve bir yerde part time stajer olarak çalışmaktayım , ayrıca okulumda bir marka adına marka temsilciliği işine başlamak üzereyim . bu marka temsilciliği için gerekli belgeleri toparlama evresindeyim
sorum şu olacak:
acaba marka temsılcılıgı yapacagım fırma benım diğer yerde part time oalrak çalıştığımı sistemden görür mü ?
marka temsılcılıgı işi için kısmı süreli sözleşme ımzalayacağım. acaba ıkı ayrı yerden bırı part tıme stajer dıgerı marka temsılcılıgı gıbı ofis işi olmayan bir işte çalışmamın şirketlere veya bana yasal olmayan bir uygulamanın içinde olduklarından dolayı bir yaptırım var mıdır ? çok acil yanıta ıhtıyacım var sımdıden cok tesekkur ederım

Siz öğrencisiniz.
-Stajyer öğrenci;okulu tarafından zorunlu staj şartı bulunan ve bu duruma bağlı olarak ,bir işverenlik yanında eğitimini sürdüren vede öğrenim gördüğü okulu tarafından sgk-bildirimi,sgortalılığı yaptırılan yüksek okul öğrencisi kimsedir.
"bir yer de part-tıme stajyer olarak çalışmaktayım"ifadenizden anlaşılması gereken bu ise de siz "stajyer öğrenci"değil,bu hukuki ilişkinin adı işci-işveren ilişkisidir.Bu duruma göre de sizin sgk-bildirimi ve primleriniz bu işverenlik tarafından yapılacak,ödenecektir.
-Diğer konu"marka temsilciliği"işi-durumu!
Bu iş-durum okulda mı,yoksa bir diğer işverenlik yanında mı,yani bu işverenliğin işi mi?bilmiyoruz.
Şayet bir başka işverenliğin işi ise yine işci-işveren ilişkisi var demektir.Dolayısıyle kısmi süreli sözleşmeler ile sözkonusu işverenlikler yanında çalışabileceksiniz.
-İşverenler-şirketler açısından sorun doğar mı?
Her iki işverenlik ile yapmış olduğunuz sözleşmelerin hükümlerine bağlı bu sorunun cevabı.(Dikkat;işin mahiyetine ilişkin bağlayıcı hüküm-(rekabet etmeme gibi) var ise bağlayıcıdır,aynı iş ise çalışamazsınız
-Diğer husus,her iki işverenlik yanında aktif sgortalı olarak gözüküyor olmanız tespit olunabilir.

(not.yanlış veya noksanımız var ise lütfen düzeltelim)

Son düzenleme:
selamlar ,
arkadaşlar bir sorum olacak x bir firmada çalışırken vardiya istemediğim için çıkarıldım ve haklarımı aldım.işten çıkışım 02.11.2012 tarihinde idi.bende işsizlik için başvurdum onaylanmadı.günlerime baktım geriye dönük son 3 yıl toplamı 598 gün.ssk çıkışını 30.10.2012 olarak göstermişler kasımdaki 2 günü göstermemişler.bir iş bulup girdim.24.12.2012 tarihinde de oradan istifa ettim maaşları gününde vermedikleri için.işsizlik maaşına başvursam sizce sonuç ne olur.bu arada bir önceki şirket kasımdaki 2 günüde beyan etmişler 600 gün tamam fakat buradan da istifa ettim.
BU KONUDA BENİ BİLGİLENDİRMENİZİ RİCA EDERİM.

Düzeltilmiş Hali

Merhaba;
Ben Istanbul ptt de taseron firma bunyesinde calisiyorum. haftada uc gece 16 saatten 48 saati dolduruyorum. diger zamanlarda da guvenlik gorevlisi olarak calisabilecegim bir yerle anlastim ve calismaya basladim. guvenlikte de gunde 12 saatten haftada 48 saati tamamliyorum. simdi bu durumda iki sirket de beni sigortali gosterebilir mi? yardimci olursaniz cok sevinirim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
PTT taşeron ilk işv. ise ve başka bir işte çalışmanıza yasak getirmedi ise olabilir. İlk işv. bilgisi dışında başka bir yerde çalışır iseniz tazminatsız olarak işten çıkarılabilirsiniz.

Sn.Merkür beye katılıyorum.
Ek olarak,farkındayım mecbur olmasanız çalışmazsınız,çalışana ilişkin bu şekil iş düzeni yıpratıcı,sağlığınız yönünden özellikle yaş 40 dan sonra sağlık sorunlarınız doğabilir.
Diğer tarafdan,günlük iş süresi azami fiilen 11 saat,bu süre ptt/taşeronda ki işyeri açısından,bu kurala uyulmamış olduğu için idari yönden sakıncali(İş Kanunu M.104 gereği idari para cezasını gerektirir)ayrıca bu işyerinde haftalık çalışma sürei 45 saati aşmamış olsa dahi gece çalışmaları fiilen 7.5 saati geçtiği için bu 7.5 saat den fazla olan sürelerde fazla çalışma niteliğindedir.
Kendi mevzuatı kapsamında özel güvenlik görevlisi olsanız da İş Kanunu na tabisiniz.

2 İŞ Yerinde sigortalı gözüke bilirmiyim ?

Merhaba,

Ben makine mühendisiyim. Adanada makine mühendisi bulundurma zorunluluğu olan bir firma tarafından 30 gün üzerinden sigortam yatırılıyor ve ben de haftada bir 2 saatliğine gidip projeleri imzalıyorum. Kendim mersinde ikamet ediyorum ve mersinde yeni bir işe girdim. fiilen sabah 8 akşam 6 çalışıyorum. aynı anda iki işyerinde sigortalı olmanın yasal olduğunu bildiğimiz için yeni girdiğim işyeri de 30 gün sigorta yaptı.

Burada benim öğrenmek istediğim, çalışılan işyerlerinin farklı illerde olması (adana mersin arası yaklaşık 80km) sakınca doğurur mu?

Fiilen çalıştığım işyerine denetime geldiklerinde adanaya nasıl gidip geliyosun deseler. Haftadabir gidiyorum, onun dışında telefonla teknik danışmanlık hizmeti veriyorum desem yeterli olur mu?

Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

2 İŞ Yerinde sigortalı gözüke bilirmiyim ?

2 işyerinden sigortalı gözükmenizin bir sakıncası yok,
aylık gün sayısı toplamda 30günü geçmesede, adınıza ödenen sgk primleri yükselecektir.
Ancak yukarıdaki yanıtlardaki işyerlerinin bu durumdan bilgisi olması durumunu gözardı etmeseniz iyi olur.

2 işyerinden sigortalı gözükmenizin bir sakıncası yok,
aylık gün sayısı toplamda 30günü geçmesede, adınıza ödenen sgk primleri yükselecektir.
Ancak yukarıdaki yanıtlardaki işyerlerinin bu durumdan bilgisi olması durumunu gözardı etmeseniz iyi olur.

Evet SGK tavanı üzerinde prim öderseniz eğer, bunu iade alma şansınız da var.