Ynt: İki Ltd.Şti.'in oluşturduğu konsorsiyum (ortaklıkta) Geçici Vergi Beyanı
Sayın Ali PINAR, hiç te karıştırmıyorum ben şahsen.
1-KVK md.2/7'ye göre iş ortaklığının kurumlar vergisi mükellefi olup olmaması ortakların ihtiyarına bağlıdır, iş ortaklığının diğer şartları oluşmuş olsa bile her iş ortaklığı mutlaka kurumlar vergisi mükellefi olmak zorundadır gibi bir şey söylenemez. Ayrıca iş ortaklığının mükellefiyetinin KVK md.5 ile uzaktan yakından alakası yoktur.
2-Sorudan benim anladığım iş ortaklığı değil, konsoriyum şeklinde bir organizasyon var. İkisi farklı şeylerdir, aradaki fark da 1 Seri Nolu KVK Genel Tebliğnin 2.5.2 bölümünde açıkça belirtilmiştir.
"Yukarıda belirtilen genel unsurlar dikkate alındığında, her ortağın işin belli bir bölümünün yapımını yüklendiği konsorsiyumlar iş ortaklığı tanımı dışında kalmaktadır. Bu tür ortaklıklarda (konsorsiyum) her bir ortağın yapacağı işin yüklenim sözleşmesinde açıkça belirtilmesi zorunludur. Ancak, yüklenim sözleşmesinde
belirtilmemekle beraber, ortakların kendi aralarında yapacakları sözleşme ile her bir ortağın yükleneceği işin belirlenmesi ve işveren idarece de bu sözleşmenin kabulü halinde, bu tür ortaklıklar da "konsorsiyum" olarak kabul edilecektir."
3-640 ve 641 hesapların kullanılması için sermaye payı tutulan iştirakin tüzel kişiliğe haiz olması gibi bir şart yoktur. MSUGT'lere baktığımız zaman ne 640 ve 641 için, ne de bunların bilançodaki yansıması olan 242 hesap için tüzel kişiliğe haiz olma şartı yoktur.