fonradar

İkinci el araçta amortisman

13MAYIS85

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Şub 2010
Mesajlar
237
Konum
İSTANBUL
merhaba

12 adet ikinci el binek araç satın aldık. Bu araçlar organizasyon işlerinde kullanılmakta. Bu araçlara amortisman ayırmak zorundamıyım.ayırmamamda herhangi bir sıkıntı oluşur mu ve amortismanı 3 aylık geçici vergi dönemlerdemi ayırmalıyım yoksa yıl sonu mu

teşekkür ederim.
 
Ynt: ikinci el araçta amortisman

Özel firmalarda amortisman ayırmak mecburi değildir.İsterseniz ayırmazsınız.Masrafa ihtiyacım yoktu ayırmadım dersiniz.3 aylık veya yıl sonu ayırmakta tercihinize kalmış.Her ikisi de olur.
 
Ynt: ikinci el araçta amortisman

sayın twolf buna istinaden şu oluşuyor kafamda

şuan da benim şirketimin masrafa ihtiyacı yok ancak amortisman ayırmadığım zamanda satışta kar etme olasılığı 257 hesap olmadığından 679 hesapta kullanılmıyor ( bir çok satış için) peki bu durumda bir izahat sıkıntısı yokmu yani şimdi giderimi artırmıyorum ama satarken de oluşabilecek karı engellemiş olmuyormuyum yanlış mı düşünüyorum bilgilendirmenizi rica ederim.
 
Ynt: ikinci el araçta amortisman

amortisman ayırmak ihtiyaridir.. Yani isteğe bağlıdır
Ama siz eğer araç satışında bulunuyosanız, amortisman ayırmadığınız aracın satışından oluşabilecek zararı maksimum seviyeye çıkarıyosunuz. Defter değeriniz kadar satış zararınız oluyor.
 
Ynt: ikinci el araçta amortisman

Karı engellememek için amortisman ayırılmalı diye bir mantık yok.Amortiisman ayırmazsınız satış anında aktif değer ile satış değeri arasındaki fark kar veya zararı oluşturur.Veya bu yıl masrafa ihtiyacınız yok,amortisman ayırmazsınız önümüzdeki yıl geliriniz artar masraf bulamazsınız ayırmaya başlarsınız (tabi 1 yıl eksik ayıracaksınız,ayırmadığınız yıla ait hakkınızı kaybetmiş olusunuz)
 
Ynt: ikinci el araçta amortisman

13MAYIS85 ' Alıntı:
"Defter değeriniz kadar satış zararınız oluyor." yani

aynen öyle, buda gelir tablonuzda 689 rakamının defter değeriniz kadar gözükmesine neden olur.
 
Üst