İkinci Şahıs İşletmesi Şube midir ? Ayrı Olarak Düşünülemez mi ?

Üyelik
5 Tem 2013
Mesajlar
5
Konum
Çankırı
Merhabalar;

Öncelikle foruma yeni oldum, herkese selamlar. Ben mühendis kökenli birisiyim. O yüzden bazı konularda bilgim olmamasına rağmen bilgiye çok ihtiyacım var. Nette bir araştırma yaptım ancak işin içinden çıkamadığım için buraya sormak istedim.

Yeni bir işyeri açtığım takdirde devlet buna bazı koşullarda KOSGEB kanalı ile destek vermekte (30.000 TL hibe gibi) Bir arkadaşım da bu konuda eğitim alarak sertifika aldı ve işyerini açtı. Esnaf Odası Sicile kayıt oldu. Vergi Levhasını çıkarttı. KOSGEB mevzuatına göre arkadaşım sertifika aldıktan sonra işyeri açması gerekiyordu ve öyle de oldu ya da öyle olduğunu sandık. Sorun şu.

Arkadaşımın daha önce şahıs işletmesi vardı ve halen aktif. Daha sonra destek almak amacı ile sertifika aldı. Ardından ikinci şahıs işletmesini açtı ve sicile kayıt oldu. Ancak vergi numarası TC Kimlik numarası olduğu için ikinci işyeri şube sayılıyormuş ve işyeri kuruluş tarihi ilk işyeri olarak sayılıyor :(

Birisi a faaliyeti, ötekisi 180 derece ters olan b faaliyeti. Bunun çıkar yolu yok mu? İkinci işletme kanunen mi sayılıyor şube olarak yoksa mantık olarak mı? Ben netten baktığımda kanunda yazmadığı ve oda-borsa kanununda yazdığına dair bilgiler okudum ama tam olarak anlayamadım.

Bana bilgi verebilecek var mı?
 
Merhaba ;

VUK Madde 0156: İş yeri Ticari, sınai, zirai ve mesleki faaliyette iş yeri; mağaza, yazıhane, idarehane, muayenehane, imalathane, şube, depo, otel, kahvehane, eğlence ve spor yerleri, tarla, bağ, bahçe, çiftlik, hayvancılık tesisleri, dalyan ve voli mahalleri, madenler, taş ocakları, inşaat şantiyeleri, vapur büfeleri gibi ticari, sınai zirai veya mesleki bir faaliyetin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan yerdir.

Görüldüğü üzere yukarıda sayılanların herbiri işyeri olarak adlandırılır.

Yine VUK nun
Madde 0159: İşletmede değişikliğin bildirilmesi Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükellefler vergi dairesine bildirmeye mecburdurlar.

demektedir.Bu nedenle, mükelleflerin mükellefiyeti devam ederken bu iş nevine dair işyeri sayısında bir artış söz konusu olduğunda, değişiklik bildirimi olarak mütalaa edilerek bir ay içinde ilgili vergi dairesine bildirilmesi ve bu bildirimi alan vergi dairesince de mükellefiyetin tesis edilmesi gerekmektedir.
Buna göre, farklı vergi daireleri yetki alanı içinde ilave işyeri açılması durumu nedeni ile yeni mükellefiyet tesisinde, gerçek kişilerde konu ile ilgili yazılı bildirimi ilgili vergi dairesine verilmesi gereklidir.

İştigal konusu,işyeri adresi farklı da olsa aynı kişiye ait oldukları için mükellefiyet o kişi üzerinden tescil edilecektir.

YGV ,KDV ve muhtasar beyanı açısından vergi daireleri ayrı bir konudur.
 
Sayın moderatör muhasebe;

Cevabınız ve verdiğiniz hızlı bilgiler için çok teşekkür ederim. Yani kısaca ikinci açılan işyeri şube mi oluyor bu durumda?
 
Merhaba ;

Aynı iştigal konusu ise evet şube ,ama sizin ifadenize göre 180 derece zıt bir iş ise 2.bir işyeri olmalıdır.

Sayın moderator;

Eğer ikinci bir işyeri olmalı ise biz buna dilekçe ile itiraz etmek istiyoruz. Yani ikinci bir işyeri sayılması bizim istediğimiz durum. Ama dilekçe ile itiraz etmek istediğimiz için kanun, madde, dayanak vb. göstermemiz gerekir. Vaktinizi alıyorum ama nasıl bir dilekçe yazmalıyız? Daha doğrusu dilekçe yazması elbette sorun değil ama hangi kanuna ve hangi maddeye atıfta bulunmalıyız? Yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum ve sorun çözülür umarım.
 
Yani daha önceden spor salonunun olduğuna ancak ikinci açılan şahış işletmesinin giyim yeri ve tuhafiye olduğuna ve böylece şube olarak işlem görmesi değil de ikinci bir işyeri olarak işlem görmesi konusu ile ilgili (........ kanunu ....... maddesine göre) gereğini arz ederiz. Ama hangi kanun ve madde ya da yasal dayanak gibi.
 
Merhaba ;

Dilekçede kanun maddesine v.s.gerek yok. Yazacağınız dilekçede yapmakta olduğunuz spor salonu işine ek olarak tarih ,adres ve kira miktarını da belirterek tuhafiye işine başladığınızı/başlayacağınızı beyan edeceksiniz.

Daha önce de belirttiğim beyan açısından vergi daireleri ayrı bir konudur.

Ama bir meslekdaşla çalışmanız bundan sonrası için sizin işlerinizi kolaylaştıracaktır.
 
Biz aslında dilekçeyi vergi dairesine değil KOSGEB' e yazacağız. KOSGEB iş kuranlara 30.000 TL destek veriyor ancak işi sonra kurma şartı var. Biz işi sonradan kurduk, şahıs işletmesi. Ancak 2012' den devam eden şahıs işletmemiz olduğu için ve vergi numaramız TC Kimlik numaramız olduğu için bu vergi numarası 2012' de aktif edilmiş yani önceden kurulmuş şeklinde bir cevap aldık.

Ben de "Bu TC Kimlik numarası ile 2012' de işletme kurulmuş olsa bile 2013' te kurulan farklı bir sektörde işletmedir, vergi noları yani tc kimlik numaraları aynı olsa bile bu işletmenin yeni gibi değerlendirilmesi gerekir çünkü ..............." demek istiyorum KOSGEB' e hitaben. Ama işte o "............." kısmını tam çözemedim :)
 
Üst