fonradar

İktisadi İşletme Kapanış İşlemleri

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,030
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar, 13/12/2012 de ticaret sicilinden silinen bir vakıf iktisadi işletmesi var. bu silinme işleminden sonra muhasebesel anlamda birkaç işlem yapıldı, muhasebe ücretinin ödenmesi, işletmenin demirbaş ve kasa bakiyesinin vakfa devri, kasım kdv ödemesi gibi. İlk kez kapanış yaptığımız için soruyorum; bu durumda ben sanki kapanmamış gibi 31/12/2012 tarihli bilanço ve gelir tablosu hazırlayabilir miyim? resmi kapanış 13/12 o yüzden olmaz derseniz kapanıştan sonra yapılan işlemler ne olacak? Veya sizce bilanço vs 13/12/2012 yapıp sonradan yapılan işlemler de sanki daha önceden yapılmış gibi mi işleme almalıyım? Bir de aralık kdv tahakkuk fişinin muhasebesini yapmalı mıyım?
 
SAYIN MESAR,
ticaret sicil o tarihte işlem yapmış anlamadım ama işi tersten yapmışsınız. önce vergi kapanışı sonra da sizl kapanışı yapacaktınız. siz normal bir kapanış gibi en son işlem tarihi itibariyle kapatacaksınız. kdv tahakkuku ocak ayını ilgilendirdiğinden o kalacak.
selamlar
 
Teşekkürler ibalcim, kdv tahakkukunu 31/12 de yapıyoruz ya normalde, ödemesini ocak ta yapıyoruz, onun muhasebesini de yapsam zaten son işlem tarihi 31/12 olacak ve normal kapanış gibi olacask?
 
Aslında VUK md.174'e göre işi bırakma durumunda işin bırakıldığı tarih hesap döneminin son günü kabul edilir.

"Hesap DönemiMadde 174-
Defterler hesap dönemi itibariyle tutulur. Kayıtlar her hesap dönemi sonunda kapatılır ve ertesi dönem başında yeniden açılır.
Hesap dönemi normal olarak takvim yılıdır.
şu kadar ki, takvim yılı dönemi faaliyet ve muamelelerinin mahiyetine uygun bulunmayanlar için, bunların müracaatı üzerine Maliye Bakanlığı 12'şer aylık özel hesap dönemleri belli edebilir.
Yeniden işe başlama veya işi bırakma hallerinde, hesap dönemi içinde bir yıldan eksik olan faaliyet süresi, hesap dönemi sayılır.
Bu maddeye göre özel hesap dönemi tayin edilenlerin ticari ve zirai kazançları, hesap dönemlerinin kapandığı takvim yılının kazancı sayılır."

Yine VUK md.185'e göre hesap döneminin sonu aynı zamanda bilanço günüdür.

Sizin olayınızda her ne kadar ticaret sicilinden terk tarihi 13/12/2012 olsa da fiilen işin bırakıldığı tarih 31.12.2012 bile değil, Ocak/2013 dönemidir KDV ödemesi nedeniyle. Bu nedenle son kapanış işlemlerinin de 31.01.2013 tarihli olması gerekmektedir.
 
sn. koraykarakaya ona bakarsanız nisan da kurumlar veriyoruz, o halde kapanış 30/04/2013 olmalı?
 
sn. koraykarakaya ona bakarsanız nisan da kurumlar veriyoruz, o halde kapanış 30/04/2013 olmalı?

Hayır öyle değil, her ne kadar kurumlar vergisi beyannamesi normal hesap dönemi kullanan mükellefler için Nisan ayında verilse de hesap dönemi 31.12 tarihinden kapanmaktadır, oysa burada kdv'ye ilişkin vergilendirme dönemi 31.01.2013 döneminde kapanmıştır. Vergilendirme döneminin sona ermesi ile beyanname verme zamanları bir birinden farklı şeylerdir, karıştırmamak gerekir.
 

Benzer konular

Üst