fonradar

İlave İşyerleri İçin Tescile Gerek Yok.!

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
İlave İşyerleri İçin Tescile Gerek Yok

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü Usul Müdürlüğü 22/11/2006 tarih ve 9639 sayılı yazıları ile Derneğimiz Başkanı Abdülaziz URAL'ın 20/07/2006 tarihli dilekçesine istinaden ilave işyerleri için ticaret tesciline gerek olmadığını duyurdu.

"İlgide kayıtlı dilekçenizden, Kurumlar Vergisine tabi mükelleflerin şube açılışı için vergi dairelerine başvurmaları halinde şube açılışına dair ticaret siciline tescil belgesi ve ticaret sicil gazetesinin aranılıp aranılmayacağı, şube niteliği taşımayan ilave işyerlerinde tescil belgesi ile ticaret siciline müracaatına ait belgenin aranıp aranılmayacağı, merkezi İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde bulunan mükelleflerin aynı sınırlar içinde açtıkları şubeler için de tescil belgesi ile ticaret siciline müracaatına ait belgenin aranılıp aranılmayacağı konusunda bilgi istenildiği anlaşılmıştır.

Konuyla ilgili olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile yazışma yapılmış olup, alınan 10.11.2006 tarih ve 87674 sayılı yazıda;
"213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 159'uncu maddesinde; "Aynı teşebbüs veya işletmeye dahil bulunan iş yerlerinin sayısında vukua gelen artış veya azalışları mükellefler vergi dairelerine bildirmeye, mecburdurlar." hükmü bulunmakta ve aynı Kanunun 168'inci maddesinde de, değişiklik bildirimlerinin bildirecek olayın vukuu tarihinden itibaren bir ay içerisinde mükellef tarafından vergi dairesine yapılacağı belirtilmektedir.

Ayrıca, anılan kanunda ticari işletmelere ait şubelerin ticaret siciline tescil edilmesine dair herhangi bir hüküm bulunmamaktadır.

Bu nedenle, mükelleflerin mükellefiyeti devam ederken bu iş nevine dahil işyeri sayısında bir artış söz konusu olduğunda, değişiklik bildirimi olarak mütalaa, edilerek bir ay içinde ilgili vergi dairesi'ne bildirilmesi ve bu bildirimi alan vergi dairesince de mükellefiyetin tesis edilmesi gerekmektedir.

Buna göre farklı vergi daireleri yetki alanı içinde ilave işyeri açılması durumu nedeniyle yeni mükellefiyet tesisinde; gerçek kişilerde konu ile ilgili yazılı bildirimin tüzel kişilerde de ilave işyeri açılması ile ilgili yönetim kurulu kararının noter tasdikli bir örneğinin vergi dairesine verilmesi yeterli görülmektedir." denilmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Alim SAYILGAN
Başkan a.
Grup Müdür V."


Yukarıdaki yazıdanda anlaşıldı gibi vergi daireleri artık ilave işyerleri için tescili zorunlu kılmaycaklar.Benim sormak istediğim konu ise bu ilave işyeri için ssk açılışı yapmak istediğimiz zaman, ssk işyerinin tescilini gösterir gazeteyi istiyordu.Bu durumda ssk açılışı için tescil yapılmak zorunda mı kalınacak.Ssk açısından konu ile ilgili gelişmelerden haberdar olanınız varmı acaba.?



Teşekkürler.
Kolay Gelsin.
 
Ynt: İlave İşyerleri İçin Tescile Gerek Yok.!

öncelikle İLAVE İŞYERİ ve ŞUBE'nin tanımı yapılması gerekir.

İlave İşyeri: Girişi şirket merkezinden olup (geçiş bağlantısı olması) sağı,solu,üstü,altı,arkasında olan diğer bi yeri.

Şube: Şirket merkezinden farklı bir girişi olup merkez ile bağlantısı olmayan farklı bir yeri mi ifade ediyor.

ayrımı bu şekilde mi yapılıyor.
 
Ynt: İlave İşyerleri İçin Tescile Gerek Yok.!

mafya007 ' Alıntı:
İlave İşyeri: Girişi şirket merkezinden olup (geçiş bağlantısı olması) sağı,solu,üstü,altı,arkasında olan diğer bi yeri.

geçiş bağlantısı yazmışsınız bu önemli. Çünkü vergi daireleri bu tarz bağlantı kapıları olduğu takdirde adres değişikliği istiyor. Yani biz şimdi ilave işyeri açtık diye tescil etmemize gerek olmuyor ama adres değişikliği için ise tescil e konu oluyor. Nasıl iş bu
 
Ynt: İlave İşyerleri İçin Tescile Gerek Yok.!

Fabrika binamızın yanındaki dükkanı kiralayıp, aradaki duvarları yıkmak suretiyle fabrikayla birleştirdik..Bu dükkanın fabrika girişinden ayrı bir girişi de mevcut..Şimdi bu durumda ticaret sicile tescil ettirmelimiyim yoksa sadece vergi dairesine bildirmem yeterli midir..

Cevap veren arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...
 
Ynt: İlave İşyerleri İçin Tescile Gerek Yok.!

Ayrı bir dükkan gibi düşünmek gerekir.
Sicile tescil ettirip ettirmemek size kalmış birşey ancak vergi dairesine muhakkak bildirin.Sonuçta ortada bir kira kontratı var çünkü.
 

Benzer konular

Üst