İlk Maddde Ve Malzeme Hesabı

Üyelik
24 Haz 2008
Mesajlar
4
merhaba üretim yapan bir işletmede çalışmaktayım hammadde olarak alınnan malları 150 ilk madde ve malzeme hesabına kayıt ettikten sonra 151 yarı mamül hesabına ne zaman ve nasıl aktarmak gerekir. yardımcı olursanız memnun olurum.
 
Hammaddeler sarf edildikleri ayda 150 hesaptan 710 hesaba, daha sonra 710>>>711 hesap, 720>>>721 hesap ve 730>>>731 hesaplar aracılığıyla maliyeti oluşturan toplam giderler 151 hesaba aktarılır. Üretim tamamlanmışsa 151>>152 hesaba aktarılır. Üretim tamamlanmamışsa 151 hesapta bekletilir... Örnek olarak mobilya üretimini alalım.. O ay sadece iskeletinin yapıldığını farz edersek, iskeletin üretiminde kullanılan hammaddeler,işçilik ve genel üretim giderleri 151 hesapta bekler... Sonraki ay tamamlandığını farz edelim. Kumaş, iplik, sünger vs. hammadeler ile o aydaki işçilik ve genel üretim giderleri de 151 hesaba alınır. 151 hesapta bekleyen iki aylık tutar mobilyanın maliyet bedelidir. 152 hesaba aktarılır.
 
peki bülent bey işletmede üretime giren tutar ve cıkan tutarlar belli değil kontrol altına alınamıyor. bu durumda 150 hesaba giriş faturalarına istinaden 151 hesaba ne kadar aktarmak gerekir ve ayrıca 151 hesaptan 152 ne kadar aktarmak gerekir. sonuçta işletmede alışlar ve satışlar oluyor bu aradaki düzeni nasıl kurabilirim ?
 
Sağlıklı ve doğru işlem yapmak istiyorsanız birinci önceliğiniz stoklardan üretime verilen hammaddelerin takibini yapmanızdır. Bunun için ambardan çıkışları belge ile yapmanız, üretimi tamamlanan mamülleri tespit etmeniz gerekir. Bunları günlük yapamıyorsanız ay sonlarında stok sayımı yapabilirsiniz.
 
Peki işletme muhasebesi değilde smmm ler nasıl tutar peki işletmenin muhasebesini yani smmm ler gelip işletmede çıkış fişlerini işlemediklerine göre nasıl geçici vergi v.b. şeyleri hazırlarlar ?
 
Maliyeti gerçek değerlerinden yapamıyorsanız, satışlardan yola çıkarak ve karlılık oranını da göz önüne alarak maliyete gidebilirsiniz. Bu aslında yapılmasını istediğim ve tavsiye ettiğim bir şey değildir. Size tavsiyem dört dörtlük maliyet olmasa da bir süre yapılan işi yerinde görmenizi, üretimin aşamalarını,bir birim mamüldeki sarf edilen hammaddeleri kabaca öğrenmenizdir. Bu bile tamamen kağıt üzerinde maliyet çıkarılmasından iyidir.
 
satışlardan yola çıkarak maliyete nasıl gidebiliyoruz peki yardımcı olur musunuz ? bu yöntem smmm lerin kullandığı yöntem midir ?
 
d.başı stok + dönemiçi üretilen - satılan = d.sonu stok


"satılanı biliyoruz" varsayımına "dönembaşı ve dönemsonu stoklarının da birbirine veya sıfıra eşit olduğu" kabulünü eklersek

"sattığımız kadar üretmemiz gerekir"

üretim reçetesini de biliyorsak yansıtmalarla beraber Satılan Mamül Maliyetini bulabiliriz.
 
Üst