İnceleme İçin Tavsiyeniz

tarkaniz72

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Eyl 2008
Mesajlar
785
Konum
İZMİR
2007 yılında Kurumlar vergim Gecici vergiden Düşük çıktı. Bende mahsup istedim. Buna göre Tarama servisi Yevmiye Defterimi ve faturalarımı incelemek üzere istedi. Benden aradaki farkın(giderlerim yükselmişti) belgeleri ile ispatlamamı isteyeceğini önceden söylemişti inceleme elemanı.
Şimdi p.tesi evraklarımı götüreceğim. 2007 defterimi yazdıracağım henüz yazılı değil.
Kurumlar vergisinde vergimin düşmesi ise :
1- 280 -180 nolu giderlerimin geçicide Giderlere yansıtılmaması 2- banka hesaplarının işlenmesi sonucu ekstrelerdeki giderlerin sonradan işlenmesi 3- 2 adet personel sodexho faturasının da sonradan işlenmesi 4- beyanname damda vergilerinin sonradan banka hesaplarından işlenmesi
Arkadaşlar defteri yazdırmadan önce bu üstteki giderleri 31/12/2007 tarihine mi işlemem gerekiyor.? çünkü bu giderleri ben evraklardaki ve bankadaki tarihlerine göre işlemiştim.
Başka ne gibi tavsiyeleriniz olur bana .... Syg.
 
daha önceki dilekcemde malesef sonradan fatura gelmesi vs. diye ibare kullanmışım. inceleme elemanı keşke böyle yazmasaydın bu cümle alehine demişti bana...
 
Geçici v verilen gelir tablosu ile defter kayıtlarının birbirine uyması gerekir.
 
Gecici vergi ile uyması için bu giderlerin kendi tarihine değil en son geçici için 31/12/2007 tarihinemi işlesem ?? sodexho faturam doğru işlemişim aslı yokmuş, KDV beyannamelerim tutuyor...
 
Selamlar
Anlaşılan o ki,kurumlar ve geçici vergi arasında %10'dan daha fazla bir değişme olmuş ki,incelemeye çağrılmışsınız.Şimdi burada keşke şöyle şöyle yapsaydınız demek istemiyorum ama sonraki zamanlarda aynı sorunu yaşamamanız adına ve tedbir amaçlı yinede birşeyler söylemek isterim.

1- Sonraki giderlerle,baktınız ki %10'luk hata payını geçiyorum,bu giderleri en azından kkeg kabul eder,gider artsada aynı tutarda vergi matrahıda artacağından ikisi birbirini nötrleyecek ve matrah ve vergide bir değişme olmayacaktı.Dikkatli bir göz,bunu gözden kaçırmamalıydı..
2- "Sonradan gelen faturalar"yerine hiç değilse "dönem sonu işlemleri ve yıl sonu envanter çalışmaları sebebiyle giderlerde değişme olmuştur" tarzında bir açıklama yapılabilirdi.
3- Bu giderleri 31.12.2007 tarihine mi işlemem gerekiyordu derken,gerçek tarihleri nedir? Ona göre yorum yapalım.

Saygılar
 
-masraf faturasını sonradan işlediğim için doğru zaman olan gününe Kasım ayına işlemişim, KDV sini KKEG olarak işlemişim KDV değişmemiş. - Banka ekstresi giderleri ki 402 TL. yıl içinde yayılmış şekilde ufak rakamları da sonradan günlerine işlemişim. - beyanname ve ssk damga vergileri de bankadan sonradan işlenmiş ve geriye dönük tarihlerine işlenmiş
 
Kdv'yi kkeg yapmakla,ilk yanlış burada başlamış oldu.Yani gider matrahını kullanalım ama kdv'ye düzeltme vermeyelim,bu da kkeg olsun şeklinde bir uygulama yoktur.Nasıl ki kkeg kabul edilen bir giderin kdv'si de kkeg ise burada da benzer durum söz konusu.Yani kdv'yi indirmemekle vergi dairesinin lehine gibi hareket edilmişse de bir vergiyi kkeg olarak giderleştirmek (her ne kadar matraha yansısa da) lehte durumu aleyhteye çevirmiştir.
Tabiki inceleyecek memurun yaklaşımını önceden öngörmek zor.
Geçici vergi beyanından sonra yaptığınız tüm kayıtlar defterden çıkartılmak istenebilir ve kurumlara düzeltme verdirtebilirler.Fakat art niyetli bir memur,kdv'nin kkeg yapılmasından ötürü tdhp mevzuatına uymamak açısından ceza kesme cihetine de yönelebilir.Kaldı ki burada mükellefin kusuru olmadığından cezaya muhatap siz olabilirsiniz. Kötü niyetli olmak istemiyorum elbette.İncelemeye sevk gerçekleştiğinden şu an beyanları düzeltmenizde mümkün değil.
Diyeceğim odur ki bekleyelim,görelim.
Saygılar
 
Ben farklı bir konuda ekleme yapmak istiyorum. Yapılması gerekenleri diğer arkadaşlar söylemiş zaten. Benim hatırlatmak istediğim konu şu.

Tarama kontrol servisinde vergi inceleme elemanı olmaz, gelir uzmanı olur. VUK md.135'e göre gelir uzmanlarının vergi inceleme yetkisi yoktur, vergi dairesi müdürünün vergi inceleme yetkisi vardır, daha doğrusu her hangi bir vergi dairesinde yalnızca vergi dairesi müdürü vergi incelemesine yetkilidir.
 
Mahsup talebimize istinaden, 2007 yılına ilişkin Kurumlar Vergisi Beyannamemiz ile yine 2007 yılı/4.dönem Kurum Geçici Vergisi Beyannamemiz arasındaki, dönem sonu işlemleri ve yıl sonu hesapları çalışmaları sebebiyle giderlerde değişme olması sonucu farklılığa ilişkin olarak idarenizce tarafımızdan Defter ve belgelerimiz talep edilmiştir.
Buna göre Açıklamamız şöyledir :
2007/Kurumlar Vergisi ve 2007/4.Dönem Geçici Vergisi Beyannamelerimizin karşılaştırılması sonucu görüleceği üzere Gelir Tablosundaki kalem olan 632- Genel Yönetim Giderlerindeki 11.592,60.-TL. fark bulunmaktadır. Diğer Gelir Tablosu kalemlerinde ( Bürüt satışlar vb.) herhangi bir fark yoktur. Doğal olarak açıklamamızda 632-Genel Yönetim Giderleri Hesabındaki farkı açıklamaya yönelik olacaktır.
Buna ilişkin olarak Ek Sayfa:1 de ilgili dönemlere ilişkin olarak TABLO:1 ve TABLO:2 olarak her iki dönem sonlarındaki 632-Genel Yönetim Giderleri Hesabındaki tutarların dökümü ayrıntılı olarak mevcuttur. Görüleceği üzere 7 Adet Alt Hesapta farlılıklar mevcuttur.
Fark olan Alt Hesaplar Ek Sayfa:2 TABLO:3 de ayrıntılı olarak dökümü yapılmıştır.
 
Dün tarama bölümü memuruna evraklarımı ve defterimi verdim. açıklamalarımı yaptım. Burada tutarı yüksek olan kalemler olan 180 ve 280 hesapların Geçici vergide sonuç hesaplarına yansımaması Kurumlar vergisi hesabında ise haklı olarak giderleştirilmesidir. Tarame memuru ise Defterin sonra yazıldığının (giderlerin sonra eklendiğinin ) kastederek TEKDÜZEN HESAP uygulamasına uyulmayarak usulsuzluk cezası kesilebileceğini söyledi. Bu doğru olurmu ?
 
Bir gider faturasını 3/11/2006 da deftere işlenmiş, fatura aslı gelmediği için (fatura maili gelmiş ) kdv tutarını KKEG. şeklinde işlenmiş (doğru yada yanlış neyse) ve bu fatura tutarını Geçici vergiye giderlere eklenmemiş Kurumlar vergisinde gider olarak işlenmiş. ŞİMDİ buna göre Tarama Memuru der ki : Bu fatura sonradan işlenmiş ve bu da Tekdüzen Hes. uymamaktan Ceza olabilir !!! bunu kanıtlayabilirmi ? Haklımı dır?
 
TDHP UYMAMA 4000 tl. sanırım. ben zaten 2000 TL. için uğraşıyorum :( 2000 tl. mahsup için uğraşırken 4000 TL. cezayamı muhatap olacağım :(
 
Selamlar
Deftere sonra işlemek ne demek..kapanış tastiğinden sonra işlenmiş mi demek istemiş,yoksa beyanları verdikten sonra işlenmiş mi demek istemiş.
Her iki halde de yanlış söylemiş.çünkü her iki halde de kayıt yapılarak eklemeler yapılabilir.kapanış tasdikinden sonraki tek şart kdv'yi değiştiren kayıtların yapılmamasıdır.Çünkü kapanış tasdiğinin 31.01. tarihine kadar yapılması gerektiği düşünülürse haliyle son aralık kdv'si verilmiştir.Dolayısıyla kdv'de değişikliğe gidecek kayıtlar yapmak sakıncalı olacaktır.Diğer türlü envanter kayıtlarını düzeltmek veya bilanço maddelerini yapmak adına veya da gelir gideri değiştirmek adına kapanış tasdiğinden sonra kayıtlar yapılabilir. Geçici verginin şubat ve kurumlarında nisan ayında verileceği düşünülürse bu kayıtların yapılabilecek olması mantıklı ve uygundur.
"fatura sonradan işlenmiş" cümlesinin gerekçesini tam anlayamadığımı söylemeliyim.
Saygılar
 
''fatura sonradan işlenmiş'' şeklinde diyor ama fatura Email ile geldi ve ben geçici vergide bu gideri işlemedim. Fatura aslı tekrar gelmeyince bu gider kalemini Kurumlar vergisine dahil ettim. (Aslında enayilik edip devlete 5000 tl. gecici ödedim. sonra da bunu Kurumlar verg. ile 3000 düşürdüm. Bu açık net belli. bu enayiliğimizi taramadaki memurda kabul ediyor.) bu fatura sonradan hesaplara işlenmiş diyor, yani defteri sen sonradan yazdırdın demek istiyor. eğer d sen bu defteri 31/12/2007 de yazdıysan bu fatura zaten kayıtlarında olmalıydı diyor. demekki 14 şubat olan geçici vergi verme tarihinden sonra işledin demek istiyor. bu arada defterin kapanış kaydı yok vs. diye belirtiyor inceden.
 
Yani bana TDHP uymama cezası yazabilirmi ? Sanırım Tarama memuru rapor yazıp servise önerir TDHP uymama cezası kesilmesi için.
 
Üst