İnşaat Devam Ederken Yapılan Satışlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ferhat
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
İNŞAAT DEVAM EDERKEN YAPILAN SATIŞLAR

Özel inşaatlarla ilgili yazdığımız makaleler sonucu okuyucularımızdan inşaat devam ederken yapılan satışlar, kdv devrindeki fazlalık, daire satışları için kesilen faturaların tapu ile bağlantısı ve muhasebe kayıtları ile ilgili sorular ve mailler almamız ve onlara bir nebzede olsa ışık tutmak amacıyla kısaca bilgiler vermeye çalışacağız. Yardımcı olabilirsek ne mutlu bizlere
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 38 maddesinde bilanço esasına göre kazancın tespitinde tahsil değil, tahakkukun esas alınacağı açıklanmıştır. Bir önceki makalemizde Müteahhitlerin kendi namlarına yapıp sattıkları daire ve işyerlerinin imal edilen emtia niteliğinde olduğunu belirtmiştik. Müteahhitlerin inşaat devam ederken gerek noter satışı, gerek arsa payı üzerinden sattıkları daire ve dükkanların satış bedeli belli olmakla birlikte alınan paralar bir avans niteliğindedir.

Bu durumda inşaat devam ederken yapılan bu satış bedelinin tamamı inşaatın tamamlanıp bittiği yılın hasılatı olarak kayıtlarda gösterilmesi gerekmektedir. Ama öte yandan 213 sayılı VUK nun 231 maddesinde ?Fatura malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır? hükmü yer almaktadır.

* Buna göre müteahhitlerin kendi namlarına yaptıkları inşaatlarda inşaat devam ederken yaptığı satışlarda bir teslim veya hizmet mevcut olmadığından alınan bedeller bir avans niteliği taşıdığından fatura düzenlenmeyecektir.

* Net alanı 150 m2 geçmeyen konutların tesliminde kdv oranının %1 olması ama alışların genelde %18 olması gibi %17 lik kdv farkından dolayı kdv nin hep devretmesi ve sonuçta devreden kdv de fazlalık olması olağan bir durum olup bu konuda kdv yi iade isteyebilir yada %17 lik kısmı maliyete gider olarak yazabiliriz.
* Teslimlerde yani inşaat bittiminde kestiğimiz faturaların tapu ve emsal bedel ile uyumluluk göstermesi gereklidir. Yapılan teslimlerde ve uygulamada en büyük sorun bu dur ki incelemelerde fark tespit edilerek fark kadar fatura kesmeniz istenebilir. Bu açıdan yapılan satışların tapu kayıtlarıyla ve emsal bedeliyle bağdaşması şarttır.
* Yine müteahhit tarafından arsa sahibine yapılan daire ve işyerleri teslimleri de KDV ye tabidir.

Kazım Güzeller
Mali Müşavir

Ynt: İnşaat Devam Ederken Yapılan Satışlar

Merhaba ferhat bey benim öğrenmek istediğim. daire satığında fatura tarihi tapu devrinin yapıldığı tarih mi olmalı ve satışlarda banka VUK. 323 sayılı genel tebliğinde belirtilen 8000 tl. alış ve satış ların banka kanalı ile yapılması mecburiyeti varmı Daire satış faturası keserken nelere dikkat etmeliyim. iyi günler

EMİNEE ' Alıntı:
Merhaba ferhat bey benim öğrenmek istediğim. daire satığında fatura tarihi tapu devrinin yapıldığı tarih mi olmalı ve satışlarda banka VUK. 323 sayılı genel tebliğinde belirtilen 8000 tl. alış ve satış ların banka kanalı ile yapılması mecburiyeti varmı Daire satış faturası keserken nelere dikkat etmeliyim. iyi günler

Sevgili Formdaş

Mali Tatil bizede yaradı 1 hatfa yoktum.Sorunu biraz geç gördüm.Geç cevap verdiğim için özür dilerim

benim öğrenmek istediğim. daire satığında fatura tarihi tapu devrinin yapıldığı tarih mi olmalı
Evet Tapu devri yapıldığı zaman

323 sayılı genel tebliğinde belirtilen 8000 tl. alış ve satış ların banka kanalı ile yapılması mecburiyeti varmı

Bankadan yapılsada olur fakat tebliğde tapu daireside olduğu için sorun olmaz

Daire satış faturası keserken nelere dikkat etmeliyim. iyi günler

Faturada bulunması gerekenler ile tapunun bir fotokopisinide altına koyabilirsin

Merhabalar göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkürler ben bir şey daha soracağım biz tapudan satış yaptık fakat daha yapı kullanma izin belgesini almadık ve geçen gün okuduğum bir yazıda söyle diyordu... ( Konu hakkında Danıştay tarafından verilen bir Kararın özeti ise aşağıdaki gibidir; İnşa halinde bulunan bir binadaki bağımsız bölümlerin ancak inşaat bittikten ve yapı kullanma izni alındıktan sonra teslimi söz konusu olacağından inşa halinde satılan ancak henüz teslim edilmemiş olan bağımsız bölümler nedeniyle vergiyi doğuran olay gerçekleşmemiş olacaktır (Dn. 11. D?nin, 07.06.1995 tarih ve E. 19952099, K. 19951823 sayılı Kararı, Şükrü KIZILOT, Danıştay Kararları ve Özelgeler, C 3, s. 130 vd.). Görüldüğü gibi, konut ve işyeri inşaatları devam ederken yapılan satışlarda, KDV yönünden vergiyi doğuran olay meydana gelmiyor. İnşaat bitip, yapı kullanma izni alındığından itibaren, yedi gün içinde satış faturası düzenleniyor. İnşaat firması fatura ile birlikte KDV?yi de talep eder.) bu konuda fikrinizi ve yorumunuzu almak isterim saygılarımla

EMİNEE ' Alıntı:
Merhabalar göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkürler ben bir şey daha soracağım biz tapudan satış yaptık fakat daha yapı kullanma izin belgesini almadık ve geçen gün okuduğum bir yazıda söyle diyordu... ( Konu hakkında Danıştay tarafından verilen bir Kararın özeti ise aşağıdaki gibidir; İnşa halinde bulunan bir binadaki bağımsız bölümlerin ancak inşaat bittikten ve yapı kullanma izni alındıktan sonra teslimi söz konusu olacağından inşa halinde satılan ancak henüz teslim edilmemiş olan bağımsız bölümler nedeniyle vergiyi doğuran olay gerçekleşmemiş olacaktır (Dn. 11. D?nin, 07.06.1995 tarih ve E. 19952099, K. 19951823 sayılı Kararı, Şükrü KIZILOT, Danıştay Kararları ve Özelgeler, C 3, s. 130 vd.). Görüldüğü gibi, konut ve işyeri inşaatları devam ederken yapılan satışlarda, KDV yönünden vergiyi doğuran olay meydana gelmiyor. İnşaat bitip, yapı kullanma izni alındığından itibaren, yedi gün içinde satış faturası düzenleniyor. İnşaat firması fatura ile birlikte KDV?yi de talep eder.) bu konuda fikrinizi ve yorumunuzu almak isterim saygılarımla

Sevgili formdaş

Biz yukarıda inşası bitmiş daireden söz ettik. Fakat yinede benim yazdıklarımı doğrular nitelikte olan ''İnşa halinde bulunan bir binadaki bağımsız bölümlerin ancak inşaat bittikten ve yapı kullanma izni alındıktan sonra teslimi söz konusu olacağından inşa halinde satılan ancak henüz teslim edilmemiş olan bağımsız bölümler nedeniyle vergiyi doğuran olay gerçekleşmemiş olacaktır
diyor.Yani inşası devam eden henüz teslimi yapılmayan binalar için sonuçta inşa devam edip siz teslimatı yaptı iseniz yani tapuyu verdi iseniz bu bir teslimdir ve faturalandırılması gerekir Yapı izin belgesi daha sonrada alınabilir.Diğer yönden Şükrü hoca konuya şöyle bakıyor konut ve işyeri inşaatları devam ederken yapılan satışlarda maliye gelipde size kardeşim sen bu daireyi sattın hadi bize vergisini öde diyemez diyor çünkü daha inşaat bitip yapı kullnama izni (ruhsat) yok diyor

Merhalar ben bu konuda bir şey daha sormak istiyorum. satışını yaptığımız bir daireyi alan kişi almaktan vaz geçti. ve ödediği aydatı geri almak istiyor bunu nasıl yapabilirim nasıl bir kayıt yapmalıyım ters kayıtla avans hes. kapatmalımıyım. bu konda yardım bekliyorum şimdiden teşekkürler.

evet ters kayıtla avans hes.kapatabilirsiniz (bu arada avans 5.000.-tl sınırını aşsın aşmasın avans iadesini bankadan yapın fiş açıklamasına ......dairenin avans iade bedeli diye açıklama yazdırın)

Ferhat bey ilginize çok teşekkürler size bir şey daha sormak istiyorum. kış sezonu dolayısıyla işçi çalıştırmayan bir fabrika da bulunun bekçinin ücret tahakkukunu nasıl yapmalıyım.

Sayın :Ferhat bey mesaj yazınızda 150 m2 geçmeyen konut satışında %1 kdv alışlarda %18 kdv ödenmektedir.Bu nedenle %17 lik kdv farkı devreden olarak gözükmektedir.Bu kdv yi iade alabiliriz yada
" inşaatın maliyetine gider olarak yazabiliriz "diyorsunuz. Benim okuduklarıma göre %17 lik kdv nin inşaat maliyetine eklenmiyeceği hakkında acaba bu cümle gözdenmi kaçtı yada doğrumu teyit edermisiniz.teşekürler

"Yani inşası devam eden henüz teslimi yapılmayan binalar için sonuçta inşa devam edip siz teslimatı yaptı iseniz yani tapuyu verdi iseniz bu bir teslimdir ve faturalandırılması gerekir Yapı izin belgesi daha sonrada alınabilir."

İnşaat devam ederken yapılan satışlarda teslim ne şeklilde olacaktır.Alıcı haklı olarak tapuda dairesinin devir edilmesini istemektedir.inşaat devam ederken bir teslimden söz etmek ne kadar doğrudur.

Yani tapuyu vermeden nasıl bir satış işlemi yapabiliriz ki?
Örneğin 2 yıl süren bir inşaatta ,inşaat devam ederken 2009 yılında tapudan yapmış olduğumuz satışta dairenin teslimi söz konusu değildirki.Teslim 2010 yılında inşaat bitmiş ve oturma raporu alınmış daire için geçerlidir.

Dolayısı ile faturasınında tam teslimin gerçekleşmiş olduğu (oturma raporu ile birlikte) 2010 yılında kesilmesi gerekmezmi?

Saygılarımla

mustafaay ' Alıntı:
Sayın :Ferhat bey mesaj yazınızda 150 m2 geçmeyen konut satışında %1 kdv alışlarda %18 kdv ödenmektedir.Bu nedenle %17 lik kdv farkı devreden olarak gözükmektedir.Bu kdv yi iade alabiliriz yada
" inşaatın maliyetine gider olarak yazabiliriz "diyorsunuz. Benim okuduklarıma göre %17 lik kdv nin inşaat maliyetine eklenmiyeceği hakkında acaba bu cümle gözdenmi kaçtı yada doğrumu teyit edermisiniz.teşekürler

Mustafa Bey,

Bizde Genelde gider yazma hususu şu şekilde gerçekleşiyor.

Mal ve Hizmet Alımlarını % 18 veya % 8 den yapan kooperatif teslimi % 1 den yaparsa ( 150 m2 altı ) daha sonra tasfiyeye girip kapanırken son beyannamesinde bu farkı gider olarak kayıtlarına alıp hesaplarını kapatıp tasfiye oluyor.
İyi Çalışmalar

Ferhat Bey, İnşaat sürerken tapu satışımız olduğu zaman fatura kesmemiz gerekiyormu?
Tapu kaydı yaptıgımız zaman hesabımıza daire bedeli yatırıldı, inşaat tam bitmedi ama içine yerleşen kişiler mevcut bir kaç ay sonra tamamıyla bitecek ...

yardımcı olurmu sunuz?

Alomaliye yi aradım, inşaat bitmemiş olsa dahi tapuda devir işlemi gerçekleştirilen daire için de tapu devri gerçekleştirildikten sonra en fazla 7 gün içinde fatura kesmemiz gerektiğini söylediler, tapu devri de teslim şekli olduğundan VUK 231 maddesine göre inşaat bitmemiş olsa dahi fatura kesilmesi gerektiğinde ısrarcılar.

yorumlarınızı bekliyorum.