İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

Üyelik
12 Eki 2009
Mesajlar
23

İnşaat mühendisiyim ve kendi adıma şahıs firmam var. Yaklaşık 2-3 gün sürecek bir duvar yapım işini piyasadaki inşaat kalfasına yaptıracağım. Kalfanın yapacağı iş; kalıp yapma, demir işleme ve beton döküm işi.
Ancak kalfanın faturası veya benzer bir belgesi yok- firması yok. Genelde piyasadaki bu tarz işlerdeki en büyük sorun benim görebildiğim.
Ben ise bu işle ilgili malzeme faturalarını; beton, demir gibi tedarik ettiğim firmalardan alabiliyorum. Ancak işçilik de göstermem gerekli.
Dolayısı ile işin işçilik kısmını yapacak olan bu kalfaya gider pusulası imzalatabilir miyim? Eğer imzalatabilirsem bunun rakamsal büyüklük açısından bir üst sınırı var mıdır?
Bir de; gider pusulasında örnek;
İşin mahiyeti bölümüne ne yazmam gerekli- "işçilik" "duvar işçiliği" gibi tanımlar kullanılabilir mi?
Pusulada gözüken gelir vergisi üstteki toplam oranın %10u, fon payı da gelir vergisinin %10u şeklinde mi olacak;

Örnek;
Toplam tutar :2000tl
Gelir vergisi:200tl
Fon payı:20 tl
Ödenecek net tutar: 1780 tl midir?
 
Ynt: inşaat kalfasına yaptırılan iş için gider pusulası düzenlenebilir mi?

İnşaat kalfasınının ssk girişini yapmalısınız.
 
Ynt: İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

Sayın Fatih teşekkürler,
Ancak sonuçta eğer kalfanın SSK girişini yapıyorsam gider pusulasına gerek kalmaz.


2 gün sürecek bir işte sadece gider pusulasının yeterli olabileceğini düşünüyordum. Örnek olarak hamallara yaptırdığınız iş için gider pusulası imzalatabiliyorsanız ve SSK girişi yapmanız gerekmiyorsa, bu işte de SSK girişi olmadan gider pusulası yeterli olması gerekir düşüncesinde idim. Ancak yanılıyor olabilirim.

Konu hakkında daha detaylı bilgi verebilecek olan ve gider pusulasının kesim şekli ve oranlarını bilenler varsa onların da yönlendirmelerine ihtiyacım var,

Muhasebecim genelde esnaf defterleri tuttuğu için konu hakkında kendisinden yeterli bilgi alamıyorum,

Teşekkürler
 
Ynt: İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

Bana göre inşaat kalfasının sigorta girişi yaparsanız meydana gelebilecek bir iş kazasında sorumluluğunuz olmaz. gider pusulasıda düzenlemenize gerek yok. kolay gelsin
 
Ynt: İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

Bence işveren açısından burada bir devamlılık söz konusu olmadığı için sgk girişine gerek yok gider pusulası ile kalfaya % 10 stopaj kesintisi yaparak ücretini öder.
 
Ynt: İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

Sayın Cetvel,

İşte devamlılık söz konusu olmadığı için gider pusulası ile yaptırabilirsiniz demişsiniz. Ben de sigorta giriş çıkışları olmasını istemiyorum 2 gün için, gider pusulası ile halledeyim diyorum.
Hatta hiç işçilik göstermeden fazla vergi de verebilirim. Ancak onda da "duvar yapımı" adı altında fatura keseceğim zaman; beton, demir, kazı işi faturaları tedarikçi firmalardan alıp gider olarak gösterirken, işçilikle ilgili hiçbir şey göstermemiş olmam sıkıntı olabilir belki..

Gider pusulası ile sıkıntı yaşamayacağım kesin ise öyle yapacağım. Sonuçta ufak çaplı 6-7bin TL'lik faturası olacak bir iş için ileride maliyesel ya da SGK açısından bir sıkıntı yaşamayayım?

Tekrar teşekkürler,
 
Ynt: İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

şimdi adsey kardeşim 2 günlük duvar işi olmaz kimseyi kandırma buradakiler hepsi smmm sayılır.. ben sizin asıl sormak istediğniz şeyi söyliyeyim.. 10 bin 20 bin civarında gider pusulası %10 vergi ödeyip vergisel olarak yüzde 25 bir avantaj etmek istemeniz samimi olalım.. yalnız arkadaşlar yazmış sgk lı yapın diye sizin dosyanızda sgk primi dolmuş olabilir.. şöyle bişey yapabilirsiniz kat karşılığı yapıyorsanız ve ayrıca karşı tarafada para verdiyseniz
verdiğiniz parayı noter yoluyla ödediğnizi beyan edip gider olarak düşebilirsiniz..

yani dediğiniz şekilde sıkıntı yaşayabilirsiniz.. dediklerimide yanlış anlamayın çünkü bütün mütahitler bunu düşünüyor.. az bişeyse yani 1000-2000 tl civarındaysa sıkıntı olmaz ama daha yüksek yapmayın..
 
Ynt: İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

Uğur kardeşim, öncelikle ilgin için saol,
Ancak benim kimseyi kandırma gibi bir niyetim yok, asıl söylemek istediğimi de açıkca samimi olarak söyledim zaten..sanırım siz beni geçmişte varsa benzer örnekleri yaşadı iseniz onlara dayanarak karıştırıyorsunuz..

Yapılacak iş 2 günlük bir iş- toplam 50 cm yüksekliğinde, 20 cm. kalınlığında 60 mtül uzunluğunda duvar işi..bazen 1 günde de yapabilirsiniz duvarı, bazen 10 gün-kırım işi falan olursa..benim öngörüm ise 2 gün..

Toplam fatura tutarı 5-6 bin tl + kdv yi geçmeyecek
Firmam yeni bir firma olduğu için- 4 aylık, bu henüz ilk işlerim..
Muhasebecim de genelde esnaf defterleri tuttuğu için beni yanlış yönlendirmesini istemiyorum, çok bilgili olmayabilir bu konularda..
Ayrıca şahıs firması olduğum için sizin mantığınızla bakarsak vergisel bazda %15 yerine %10 ödeyeceğim için sadece %5 kazancım olur..
Ayrıca yine sizin mantığınızla gider pusulasında işçilik için 1000-1500tl arası bir rakam yazacağım için bunun bana kazandıracağı para 50-75 tl arası bir miktar olur..
Ayrıca vergiyi daha az ödemek istese idim, hiç işçilik göstermeden kazancımı fazla gösterip vergisini de fazla ödeyeyim demezdim. Ancak bu durumda da maliyesel açıdan yapılan işte hiç mi işçilik yok gibi bir soru ile karşılaşmak istemiyorum.

Sanırım durumu anlatabilmişimdir..
 
Ynt: İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

Muhasebeciniz sizi yanıltmayacaktır. Genelde esnaf defteri tutuyor olması sizin önyargılı olmanızı gerektirmez bilmediği konular olabilir ama araştırarak size doğru olanı söyler muhasebecinizle görüşün.
 
Ynt: İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

sn adsey,

başka bir başlık altında yine gider pusulası tartışılmıştı, oraya yazdığımı aynen buraya da kopyalıyorum. yorum herkesin...

gider pusulası hakkında kısaca bilgi ;

kısaca vuk'nın 234.maddesine göre gider pusulasını kim düzenler, kimlere düzenler;
Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabının ve çiftçilerin, vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir. Bu belge, birinci ve ikinci sınıf tüccarların, zati eşyalarını satan kimselerden satın aldıkları altın, mücevher gibi kıymetli eşya için de tanzim edilir.

vergiden muaf esnaf kimlerdir;

bu da gelir vergisi kanununun 9.maddesinde sayılmıştır;

Ticaret ve sanat erbabından aşağıda yazılı şekil ve suretle çalışanlar gelir vergisinden muaftır.

1. Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir iş yeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler (Giyim eşyalarıyla zati ve süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları satanlar hariç) ;

2. Bir iş yeri açmaksızın gezici olarak ve doğrudan doğruya müstehlike iş yapan hallaç, kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, çamaşır yıkayıcısı ve hamallar gibi küçük sanat erbabı;

3. Köylerde gezici olarak her türlü sanat işleri ile uğraşanlar ile aynı yerlerde aynı işleri bir iş yeri açmak suretiyle yapanlardan 47'nci maddede yazılı şartları haiz bulunanlar (51'inci madde şümulüne girenler bu muafiyetten faydalanamazlar);

4. Nehir, göl ve denizlerde ve su geçitlerinde toplamı 50 rüsum tonilatoya (50 rüsum tonilato dahil) kadar makinesiz veya motorsuz nakil vasıtaları işletenler; hayvanla veya bir adet hayvan arabası ile nakliyecilik yapanlar (Bu bentte yazılı ölçüler, birlikte yaşayan eşlerle velayet altındaki çocuklar hakkında veya ortaklık halindeki işletmelerde, bu kimselerin veya ortaklığın işlettiği vasıtalar toplu olarak nazara alınmak suretiyle tespit edilir);

5. Ziraat işlerinde kullandıkları hayvan, hayvan arabası, motor, traktör gibi vasıtalar veya sandallarla nakliyeciliği mutat hale getirmeksizin ara sıra ücret karşılığında eşya ve insan taşıyan çiftçiler;

6. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, muharrik kuvvet kullanmamak ve dışarıdan işçi almamak şartıyla; oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri işyeri açmaksızın satanlar. Bu ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılması ile ticarî, ziraî veya meslekî faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri hariç olmak üzere; düzenlenen kermes, festival, panayır ile kamu kurum ve kuruluşlarınca geçici olarak belirlenen yerlerde satılması muaflıktan faydalanmaya engel değildir.

7. Ticari işletmelere ait atıkları mutat olarak veya belli aralıklarla satın alanlar hariç olmak üzere, bir işyeri açmaksızın kendi nam ve hesabına münhasıran kapı kapı dolaşmak suretiyle her türlü hurda maddeyi toplayarak veya satın alarak bu malların ticaretini yapanlara veya tekrar işleyenlere satanlar;

8. Yukarıdaki 1-7 numaralı bentlerde sözü edilen işlere benzerlik gösterdikleri, Danıştay'ın muvafık mütalaası üzerine, Maliye Bakanlığınca kabul ve ilan olunan ticaret ve sanat işleri ile iştigal edenler.

Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usûlde Gelir Vergisine tâbi olanlar ile yukarıda sayılan işleri Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapanlar esnaf muaflığından faydalanamazlar.
Esnaf muaflığından faydalananlar faaliyetleri ile ilgili olarak satın aldıkları mallara ve giderlerine ilişkin, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinden aldıkları belgeleri saklamak zorundadırlar.

Bir işyeri açmaksızın münhasıran gezici olarak; milli piyango bileti satanlar ile 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre gerçek ve tüzel kişilerin mallarını iş akdi ile bağlı olmaksızın bunlar adına kapı kapı dolaşmak suretiyle tüketiciye satanlar yukarıdaki şartlarla sınırlı olmaksızın gelir vergisinden muaftır.

Bu muaflığın, 94 üncü madde uyarınca tevkif suretiyle kesilen vergiye şümulü yoktur.

yukarıdaki bilgiler ışığında yorum yaparsak eğer, sorulan sorudaki amele pazarındaki işçiler ve sn stajyer2007 nin belirttiği işyeri ve taşıt kiraları esnaf muaflığına giriyorsa gider pusulası kesmeniz gerekiyor.

tartışmaya gerek yok, kanun maddeleri açık, yorumu siz yapın...
 
Ynt: İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

adsey ' Alıntı:
Uğur kardeşim, öncelikle ilgin için saol,
Ancak benim kimseyi kandırma gibi bir niyetim yok, asıl söylemek istediğimi de açıkca samimi olarak söyledim zaten..sanırım siz beni geçmişte varsa benzer örnekleri yaşadı iseniz onlara dayanarak karıştırıyorsunuz..

Yapılacak iş 2 günlük bir iş- toplam 50 cm yüksekliğinde, 20 cm. kalınlığında 60 mtül uzunluğunda duvar işi..bazen 1 günde de yapabilirsiniz duvarı, bazen 10 gün-kırım işi falan olursa..benim öngörüm ise 2 gün..

Toplam fatura tutarı 5-6 bin tl + kdv yi geçmeyecek
Firmam yeni bir firma olduğu için- 4 aylık, bu henüz ilk işlerim..
Muhasebecim de genelde esnaf defterleri tuttuğu için beni yanlış yönlendirmesini istemiyorum, çok bilgili olmayabilir bu konularda..
Ayrıca şahıs firması olduğum için sizin mantığınızla bakarsak vergisel bazda %15 yerine %10 ödeyeceğim için sadece %5 kazancım olur..
Ayrıca yine sizin mantığınızla gider pusulasında işçilik için 1000-1500tl arası bir rakam yazacağım için bunun bana kazandıracağı para 50-75 tl arası bir miktar olur..
Ayrıca vergiyi daha az ödemek istese idim, hiç işçilik göstermeden kazancımı fazla gösterip vergisini de fazla ödeyeyim demezdim. Ancak bu durumda da maliyesel açıdan yapılan işte hiç mi işçilik yok gibi bir soru ile karşılaşmak istemiyorum.

Sanırım durumu anlatabilmişimdir..


adsey kardeşim, bazı uyanıklar(mühendislerde dahil) beni böyle düşünmeye sevk ediyor.. ortada senin zaten gerçekten böyle ufak bir iş ise sorun değil ama adam koca binaya gider pusulası düzenlemeye çalışıyor(ayrıca gelir vergisi artan oranlı olduğu için yüksek gelir elde edersen vergi dilimi %35 e çıkıyor ve %25 avantaj elde ediyor) en son yazan arkadaşta ayrıntılı bir şekilde belirtmiş kanunu... aslında inşaat sektörünün en büyük sıkıntısı bu kalıpçıda duvarcıda vs. mükellef değil fatura yok sonra müteahhit sağdan soldan fazla fatura almakla uğraşsın dursun.. neyse sen yinede yüksek tutarda kesme.. kolay gelsin.. hangi ildesin?
 
Ynt: İnşaat Kalfasına Yaptırılan İş İçin Gider Pusulası Düzenlenebilir mi?

Herkese bilgi paylaşımı için teşekkürler,
Ben şimdilik fazla vergi de versem gider pusulası kesmemeye karar verdim- çünkü ssk girişleri olmazsa sıkıntı yaşayabilirim belki. Elimde beton, demir, hafriyat ile ilgili bana kesilen faturalar olacak, benim işverene keseceğim faturada ise "duvar yapım işi" yazacak. Umarım bunun işçilik giderleri nerede diye bir soruyla karşılaşmam..Bu arada Denizli ilindeyim..
 

Benzer konular

Üst