fonradar

İnşaat Muhasebesi İşleyişi

stajer311

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 May 2006
Mesajlar
318
Merhaba
Bir müteahhit 15 dairelik bir konut inşaatı yapmak için anlaşıyor.
Yıl içerisinde alınan masraf vb. 170 e atılıyor. Daha sonra inşaat bitmeden almış olduğu hakedişler 350 li hesaplara işleniyor.

1-350 hesaplara işlenen tutarlar KDV matrahına dahil ediliyor mu Yoksa sadece KDV si mi beyannameye dahil ediliyor.

2-Bir daire bitmeden tamamen tapudan satışı yapıldığında ve parası alındığında kesilen fatura 350 li hesabamı yazılması gerekir 600 lü hesaplara mı?

3-Daire bitmediği halde Tapudan satış yapıldığında ücretin tamamı değilde bir kısmı alınmışsa 350 li hesaplardamı takip edilmesi gerekir.

Bu konularda bilgi verirseniz memnun olurum.

Teşekkürler.
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

Bir kere şunu açıklığa kavuşturalım bu iş yıllara sari taahhüt işi mi, kat karşılığı inşaat işi mi, kendi arsası üzerine mi yapıyor şirket inşaatı? 1'inci sorunuza göre YYİO gibi görünüyor, ama 2 ve 3'üncü sorularınıza göre kat karşılığı arsa veya kendi arsası üzerine inşaat. Hangisi doğru?
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

koraykarakaya ' Alıntı:
Bir kere şunu açıklığa kavuşturalım bu iş yıllara sari taahhüt işi mi, kat karşılığı inşaat işi mi, kendi arsası üzerine mi yapıyor şirket inşaatı? 1'inci sorunuza göre YYİO gibi görünüyor, ama 2 ve 3'üncü sorularınıza göre kat karşılığı arsa veya kendi arsası üzerine inşaat. Hangisi doğru?

Sayın koray bey

Aynı soruyu ben sorcaktım siz benden önce davrandınız bu gibi durumlarda soruların net olması lazım aksi takdirde yanlış yönlendirmeler olabilir
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

Uyarınız için teşekkürler.

Aslında arsa şahsın (müteahit) eşine ait.Müteahitlik belgesi alınması için vergi mükellefi olunmuş (bina yapabilmek için müteahit ile anlaşılması gerektiğinden,ayrıca ileride şahıslara iat arsalar üzerine bina yapı satmak amacı ile) Eşinin üzerine ait arsaya daire yapılıp satılacak.
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

O zaman şöyle mi anlamamız lazım Bay A müteahhit, Bayan B arsa sahibi, Bay A ile Bayan B arasında taaahüt sözleşmesi var ya da kat karşılığı arsa sözleşmesi var, hangisi?
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

koraykarakaya ' Alıntı:
O zaman şöyle mi anlamamız lazım Bay A müteahhit, Bayan B arsa sahibi, Bay A ile Bayan B arasında taaahüt sözleşmesi var ya da kat karşılığı arsa sözleşmesi var, hangisi?

Kat karşılığı arsa sözleşmesi var.
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

1-Maliyetlerin muhasebeleştirilmesi açısından şu başlıkta yaptığım açıklamalara bakınız.

http://forum.alomaliye.com/index.php/topic,50546.0.html

2-İnşaat devam ederken tapudan yapılan satışlarda 600 hesabına kayıt yapmanız gerekir. Zira 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı tapusu, lehdarına kat mülikyeti tapusunun sağladığı tüm hakları sağlar. Bu noktada muhasebe tekniği açısından maliyetlerin kesinleşmesi bakımından kesinleşme inşaatın bittiği dönemde oluşacaktır. Bu nedenle maliyet muhasebesinde standart maliyet yöntemini kullanıp, ilerleyen hesap dönemlerinde fiili-standart maliyet arasındaki farkları TDHP'de buna ilişkin özel 7'li hesapları kullanarak uyumlaştırmak gerekir.
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

* Buna göre müteahhitlerin kendi namlarına yaptıkları inşaatlarda inşaat devam ederken yaptığı satışlarda bir teslim veya hizmet mevcut olmadığından alınan bedeller bir avans niteliği taşıdığından fatura düzenlenmeyecektir.

Değerli üstadım
Bazı kaynaklarda bu sekildede görüş var birde bazen daha arsa iken kat irtifaki kuruluyor Ozaman da mı böyle yapacağız ?
Birde özel mesaj kutunuz dolu size yazdığım mesaj gitmedi
Saygilarimla
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

Mesaj kutusunu boşalttım biraz :)

Şimdi olayı ikiye ayıralım.

1-Örneğin bir çok proje inşaat henüz başlamadan hatta devam ederken satılıyor. Tapular inşaatın tamamlanmasında veriliyor. Böyle durumlarda elbette alınan tutarlar 340 AL.AVNS hesabına kaydediliyor.

2-Diğer bir yöntem inşaatın ortasında veya sonlarına doğru kat irtifakı kuruluyor alıcılar lehine, inşaat tamamlandığında yapı kullanım izin belgesi alınınca kat irtifakı hakları kat mülkiyetine çevriliyor. Ben inşaat devam ederken kat irtifakı kurulduğu anda gerek ticari kazanç gerekse KDV açısından vergiyi doğuran olayın gerçekleştiğini düşünüyorum. Çünkü 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı, hak sahibine kat mülkiyetinin sağladığı tüm hakları sağlıyor. Eşya hukukundaki yansıma böyle olduğu için vergisel uygulamada da buna göre hareket etmek gerekir.
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

Teşekkür ederim Üstad
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

Üstad yeni tarihli şöyle bir mukteza buldum
Sayı
:
B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1085
21/03/2012

Konu
:
İnşaat devam ederken kat irtifakı kurulmak suretiyle yapılan teslimin kaydı, bedelin tahsil edildiği dönemin kurum kazancına dahil edilip edilmeyeceği ve tahsilatın tevsiki.





İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda inşaat devam ederken kat irtifakı kurulmak suretiyle teslimlerinizin olduğunu belirterek bu teslim bağlamında tahsil edilen bedellerin kayıtlara nasıl alınacağı, bu bedellerin tahsil edildiği dönemin kurum kazancına dahil edilip edilmeyeceği, daire satışlarının vergi mükellefi olmayan gerçek kişilere yapılması ve bedellerinin 8.000 TL üzerinde olması nedeniyle bu tahsilatların banka, finans kurumu ve posta teşkilatı aracılığıyla olması gerekip gerekmediği hususunda Başkanlığımız görüşünü talep etmektesiniz.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun "Safi kurum kazancı" başlıklı 6'ncı maddesinin birinci fıkrasında, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı; ikinci fıkrasında ise safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanunu'nun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.

Ticari kazancın tespitinde "tahakkuk esası ilkesi" ve "dönemsellik ilkesi" olmak üzere iki temel ilke geçerlidir. Tahakkuk esası ilkesinde gelir veya giderin miktar ve mahiyet itibarıyla kesinleşmiş olması yani geliri veya gideri doğuran işlemin tekemmül etmesinin yanı sıra miktarının ve işlemden kaynaklanan alacağının veya borcun ödeme şartlarının da belirlenmiş olması gereklidir. Dönemsellik ilkesi ise bu gelir veya giderin ilgili olduğu döneme intikalinin sağlanmasıdır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre, inşaat devam ederken kat irtifakı kurulmak suretiyle alıcıya fiilen teslim edilen gayrimenkullerde vergiyi doğuran olay, gayrimenkullerin tamamlanarak bunlar üzerindeki tasarruf hakkının alıcılara devredilmesi ile gerçekleşeceğinden, inşaat devam ederken arsa üzerine kat irtifakı kurulmak suretiyle yapılan satışlar karşılığında tahsil edilen bedellerin, avans olarak değerlendirilmesi ve inşaatın tamamlanıp teslimin yapıldığı yılın kazancı olarak dikkate alınması gerekmektedir. Ancak, dairelerin tamamlanması ile ilgili muvazaalı bir durumun tespit edilmesi durumunda, gerekli cezai işlemlerin uygulanacağı tabiidir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun mükerrer 257'nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi ile Maliye Bakanlığı, mükelleflere muameleleri ile ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirmeye ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslarını belirlemeye yetkili kılınmıştır.

Bu yetkiye istinaden yayımlanan 320, 323, 324, 332 ve 337 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri'nde tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğu ve uygulamaya ilişkin esasları açıklanmıştır. Söz konusu Tebliğlerde; birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak zorunda olan çiftçiler, serbest meslek erbabı ile vergiden muaf esnafın ticari işlemleri ile nihai tüketicilerden (Türkiye'de mukim olmayan yabancılar hariç) mal ve hizmet bedeli olarak yapacakları 8.000 TL üzerindeki tahsilat ve ödemelerin Bankalar, Özel Finans Kurumları (Katılım Bankaları) ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü aracı kılınarak yapılması gerekmektedir.

Bu itibarla, inşaat devam ederken kat irtifakı kurulmak suretiyle yapılan teslimlerde bu teslim bağlamında tahsil edilen bedellerin 8.000 TL üzerinde olması halinde, tahsilatların bankalar, özel finans kurumları ve posta teşkilatı aracı kılınarak yapılması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
Ynt: İnşaat Muhasebesi İşleyişi

Bence bu özelgede ciddi bir çelişki var;

"Bu hüküm ve açıklamalara göre, inşaat devam ederken kat irtifakı kurulmak suretiyle alıcıya fiilen teslim edilen gayrimenkullerde vergiyi doğuran olay, gayrimenkullerin tamamlanarak bunlar üzerindeki tasarruf hakkının alıcılara devredilmesi ile gerçekleşeceğinden, inşaat devam ederken arsa üzerine kat irtifakı kurulmak suretiyle yapılan satışlar karşılığında tahsil edilen bedellerin, avans olarak değerlendirilmesi ve inşaatın tamamlanıp teslimin yapıldığı yılın kazancı olarak dikkate alınması gerekmektedir. Ancak, dairelerin tamamlanması ile ilgili muvazaalı bir durumun tespit edilmesi durumunda, gerekli cezai işlemlerin uygulanacağı tabiidir. "

Şimdi vergiyi doğuran olayı inşaatın tamamlanarak tasarruf hakkının alıcıya devredilmesi deniyor.Oysa tasarruf hakkı inşaat tamamlanmadan da kat irtifakı tapusu ile alıcıya geçiyor. Bildiğiniz üzere mülkiyet hakkı kullanma,yararlanma ve tasarruf haklarını içerir.

Tasarruf hakkı ise bir eşya üzerindeki hakların istediği gibi kullanılması demektir. Peki kat irtifakı tapusuna sahip olan bir şahıs bunu 3'ünüc kişilere satabilir mi satar, ileriye dönük kira sözleşmesi akd edebilir mi edebilir, taşınmaz üzerinde ipotek veya taşınmaz rehni kurabilir mi kurabilir. O zaman kat irtifakı tapusu açıkça tasarruf hakkını sağlar diyebiliriz, peki bu durumda ne olacak?

Son derece çelişkili bir özelge, gönül isterdi ki konuyu bir cümle ile geçiştirmek yerine Kat Mülkiyeti Kanunu ve Medeni Kanun ile ilişkilendirsinler. Veya bu konuyu özelge ile değil, genel tebliğ ile açıklasınlar.
 
Üst