fonradar

İnşaat Muhasebesinde Yevmiye Kayıtları

Üyelik
6 Nis 2007
Mesajlar
3
öncelikle iyi günler, sizlere bir kaç sorum olacak izin verirseniz.
inşaat muhasebesi yevmiye kayıtlarında okumuş olduğum bir çok kitapta beton ve buna benzer hazır mamulleri 740 lı hesapta toplanmış bir yıldan fazla süren inşaatlarda sene sonu bilançoda 170 li hesaplara yansıtılmış. 150 li hesapları kullanılmamış. sizden öğrenmek istediğim 170 li hesaplar ne zaman kullanılır. kullanılan 740 hesap doğrumu. 1-2 yıl süren inşaatlarda maliyet kayıtları ve sene sonu kayıtları nasıl yapılmalı. ya da 150 ilk madde malzeme mi kullanılmalı. bu konuda okumuş olduğum bir çok kitapta her yazar farklı bir yol izlemiş. bu yolda doğru olan nedir. inşaat muhasebesinde yevmiye kayıtları en doğru olarak nasıl yapılmalı kısa ve öz olarak açıklayabilirmisiniz.
' İNŞAAT FİRMALARI ÖRNEK POLAT İNŞAAT GİBİ İNŞAAT ŞİRKETLERİ İNŞŞAT YAPIP SATIYORLAR BU GİBİ ŞİRKETLERİN MALİYET YEVMİYE KAYITLARI NASIL OLACAKTIR. İNŞAATIN EN AZ 2 YILDA BİTECEĞİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURARAK cevap verirseniz bizler için çok faydalı olacaktır. şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Ynt: İnşaat Muhasebesinde Yevmiye Kayıtları

İnşaat Şirketlerinde inşaat maliyetlerini 170 hesaba atarsın.
170 hesabın altında İşçilik giderleri v.b. gibi ayrımlar yapabilirsin.

* 740 hesaba alman çok hatalı olur. Çünkü örneğin Ocak Şubat ayında 740 hesaba aldın. sonra geçici beyanname verirkende gider olarak göstereceksin. onun için yanlış olur.
* Okuduğunuz kitaptaki konu eminim inşaat firması başka bir hizmetten dolayı 740 hesaba almıştır.
 
Ynt: İnşaat Muhasebesinde Yevmiye Kayıtları

İnşaat işi yapan işletmenizin çalışma şeklini daha detaylı açıklarsanız yardımcı olabiliriz. Zira inşaat işleri hesapların yürütülmesi açısından temelde iki kola ayrılmıştır. 1.Özel İnşaat 2. İnşaat taahhüt işleri. 170-178 / 370-378 ve yapılan iş bir hizmet sayıldığından, 7-A seçeneğine göre gider kalemi olarak 740 hesap grubu "inşaat taahhüt işleri" için kullanılır. Taahhüt işi bir bütün var sayılır ve kül halinde bitirilmiş olarak teslim edileceği düşünülürse, hesap dönemi içerisinde tamamlanmamış bir taahhüt işinin dönem sonu kar-zarar hesabına intikalide mümkün değildir. Bu amaçla tamamlanmamış inşaat taahhüt maliyetleri 170-178 hesap grubuna, bunlar için elde edilen hakedişler ise 370-378 hesap grubuna alınır.
Özel İnşaat işinde ise stok kalemi olarak inşaatın seyrine göre 150,151,152 hesaplar, gider hesapları olarak 710,720,730 hesaplar kullanılmalı ve hesap dönemi sonunda satılmış olanlar sonuç hesaplarına (620) intikal ettirilmelidir. Satılmaya hazır olanlar, tamamlanmamış olanlar 151-152 hesaplarda bekletilmelidir.
 
selam arkadaşlar
Ben okan üniversitesinde y.lisans yapıyorum mali müşavirim sunum yapacaz konumuz inşaat işletmelerinde maliyet muh ve karşılaşılan sorunlar ben uygulama bölümünü anlatacam yani yevmiye kayıtlarını biraz heyecanlıyım nasıl anlatacağımı bilmiyorum cd falan bulabilir miyim acaba anlatım şeklini görmem için
 
selam arkadaşlar
Ben okan üniversitesinde y.lisans yapıyorum mali müşavirim sunum yapacaz konumuz inşaat işletmelerinde maliyet muh ve karşılaşılan sorunlar ben uygulama bölümünü anlatacam yani yevmiye kayıtlarını biraz heyecanlıyım nasıl anlatacağımı bilmiyorum cd falan bulabilir miyim acaba anlatım şeklini görmem için

Son kdv genel tebliğinden sonra hazırlanmış bir sunum çalışmasına veya hazır cd formatında bir çalışmaya ulaşmak çok zor ve mümkün değil gibi görünüyor.Fakat google'dan özellikle ppt dosyası şekinde sunum araması yaptığınız da örnek sunumlara rastlamak mümkün.

Örneğin;
2011 tarihli bir çalışma www.bursa-smmmo.org.tr/yuklemeler/120/11inmuh.pdf
ve
2014 tarihli bir çalışma www.vansmmmo.org.tr/duyurular/dosya/2014802061357.pdf

Saygılar
 
Son düzenleme:
Sevgili formdaşlarım

İnşaat işi epey karmaşık bir durum ve çoğu meslektaşımızında bu konuda sıkıntısı var.Lafı uzatmadan soruyu soran formdaşımıza cevap diğer formdaşlarımıza da bilgi tazelemek amacıyla kısa bir hatırlatma yapalım

İnşaat işleri;

**Özel İnşaat işi

**Tahhüt şeklindeki inşaat işi

**Yap-Sat şeklindeki inşaat

işleri olmak üzere tanımlanabilir.

**Özel inşaat işi ile yap-sat hemen hemen aynı olduğundan kullanılacak hesaplar stok,yarı mamül ve mamül için 150-151-152 hesaplar Gider hesapları için üretim için 710-720-730 ve diğer gider hesapları 740-760-770-780

**İnşaat Tah.işlerinde ise iş alındığı yıl içinde bitecek ise 740 hesapta Yıllara Yaygın İnşaat işine dönerse 740 hesap yansıtma yolu ile (741 hesa) 170 hesaba Satışlarda 350 hesaba alınır tabiki %3 stopajı'da unutmamak gerekir

İşletme aldığı binayı olduğu gibi satarsa buda 153 hesabta takip edilir.Eğer firma kendisine ait olduğu bir arsanın üzerine kendi tasarrufu için bir bina yaparsa buda 258 hesapta takip edilir daha sonra bina bitince ilgili hesaba alınır.

Soru :inşaat muhasebesi yevmiye kayıtlarında okumuş olduğum bir çok kitapta beton ve buna benzer hazır mamulleri 740 lı hesapta toplanmış bir yıldan fazla süren inşaatlarda sene sonu bilançoda 170 li hesaplara yansıtılmış.

Sevgili formdaşım

Hazır beton işi Yıllara Sari İnşaat işidir ve size gelen hesapta takip edilen kayıtlar doğrudur






Bundan sonraki detaylandırmalarda sorular oldukça formda yazacağım


S.M.M.M FERHAT SUCU
 
Son düzenleme:
Üst