merhaba. inşaat iş yerinde çalışan inşaat işçisi kendi işi bittiğinden işten ayrılacak. çıkışını hangi kodla vermemiz gerekir. 18 mi yoksa istifa mı.
İlk bakışta çıkış kodunun ne olarak belirtilmesi gerektiği soruluyor gibi olsa da,herhangi bir tazminat vs ödemesi olmayacak. değil mi. o kodun açıklamasında tazminat alabilir diyor da ondan çelişkiye düştüm
Zaten 2 aylık çalışması var. yaptığı iş bittiği için ayrılıyor. sadece benim takıldığım 18 kodla tazminatmı ödemem gerekir. yani 4 kodu gibi mi diye kararsız kalmıştım. yoksa tazminatlık bir durum söz konusu değil zatenİlk bakışta çıkış kodunun ne olarak belirtilmesi gerektiği soruluyor gibi olsa da,
aslında asıl amacın ihbar-kıdem tazminatları ödenmeden çıkış yapılabilmesi için hangi kodun kullanılması doğru olur cevabının arandığını düşünmüyorum ve bence 18 kodu tazminat ödenmesinden kurtarabilecek bir kod değil.
Bakılması gereken '' yazılı iş sözleşmesi'' olmalı. Eğer iş ilişkisi başlangıcında bir yazılı sözleşme düzenlenmiş ve o sözleşmede bitiş tarihi olarak örneğin fayans vs işlerinin bitimi olarak belirtilmişse, ancak o zaman 18 kodu ile işin bitimi olarak işlem yapılabilir.
Bir yazılı iş sözleşmesi yoksa, bildiğiniz belirsiz süreli iş ilişkisi kurulmuş demektir ve bunun da sona ermesi işveren açısından haklı sebeplerle veya çalışanın haklı sebep olmadan sözleşmeyi feshetmesi dışında hangi kodla olursa olsun, her durumda ihbar tazminatı ödemesi ve 1 yılı aşan bir çalışma süresi varsa kıdem tazminatı ödemesine hak kazanır çalışan.