Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Merhabalar,
01.07.2013 tarihi itibarıyla sermaye şirketleri için zorunlu olacak internet sitesi, bağımsız denetime tabii olan şirketleri mi kapsıyor. Ayrıca e-tebligat için müracaat edip, sonuç alan var mı? iyi çalışmalar
İnternet sitesi zorunluluğu 1 Ekim 2013 tarihinde başlıyor. İnternet sitesi halen yasadaki haliyle tüm şirketler için geçerli.
1 Temmuz 2013 tarihi ana sözleşme tadillerinin tamamlanması için son gün. Tarihleri karıştırmayın.
e-Tebligat yasası da yayınlandı ancak uygulama için bildiğim kadarıyla altyapı çalışmaları devam ediyor. 19.1.2013 sayılı tebliğe göre yayımı tarihinden itibaren yürürlükte olan sistem için PTT merkezlerine mail adresi almak yada güvenilir bir adresinizi kaydettirmek üzere müracaat etmeniz gerekiyor.
İnternet sitesi için 6335 sayılı yasa md.34/(6) " kanunun ilgili maddelerinde ve bu maddede öngörülen düzenlemeler denetime tabi olmayan sermaye şirketleri hakkında uygulanmaz " der?
Sayın Elenor haklı, gelen tepkiler üzerine 6335 sayılı Kanun ile yapılan son değişiklikle TTK md.1524/6 aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.
"(6) İnternet sitesiyle ilgili olarak bu Kanunun ilgili maddelerinde ve bu maddede öngörülen düzenlemeler denetime tabi olmayan sermaye şirketleri hakkında uygulanmaz."
Hayır öyle bir şey yok, tüm A.Ş'ler bağımsız denetime tabi olmadığı için tüm A.Ş'ler için internet sitesi zorunluluğu yok, ancak bir kısmı için böyle bir zorunluluk var.
1.Aktif toplamı 150 milyon ve üstü Türk Lirası,
2. Yıllık net satış hasılatı 200 milyon ve üstü Türk Lirası,
3. Çalışan sayısı 500 ve üstü.
4. Bağımsız denetime tabi şirketler hakkındaki karara ekli I ve II sayılı listelerde sayılan şirketler.
1524 md "bağımsız denetim" değil "denetim kelimesi kullanılmıştır. Ayrıca 1524 md atıf yaptığı 397. md 5. fıkrası ile bağımsız denetim dışında kalan AŞ'ler ile kooperatifler ve üst kuruluşlarının denetim şartları eklenmiştir. Eğer bakanlar kurulunca çıkarılması gereken yönetmelik ile bir istisna tanınmaz ise tüm aş int. sitesi zorunluluğu kapsamına girmiş olmaktadır.
1524 md "bağımsız denetim" değil "denetim kelimesi kullanılmıştır. Ayrıca 1524 md atıf yaptığı 397. md 5. fıkrası ile bağımsız denetim dışında kalan AŞ'ler ile kooperatifler ve üst kuruluşlarının denetim şartları eklenmiştir. Eğer bakanlar kurulunca çıkarılması gereken yönetmelik ile bir istisna tanınmaz ise tüm aş int. sitesi zorunluluğu kapsamına girmiş olmaktadır.
1-TTk md.1524/6 denetime tabi olmayan sermaye şirketleri için internet siteleri ile ilgili hükümler uygulanmaz denmiş.
2-TTK md.1524/1'de md.397/1'e atıf yapılmış, 397/5'e değil. Ancak 1524/6'da 397'nin geneline 5'inci fıkra dahil atıf yapılmış.
"397 nci maddenin dördüncü fıkrası uyarınca denetime tabi olan sermaye şirketleri, kuruluşlarının ticaret siciline tescili tarihinden itibaren üç ay içinde bir internet sitesi açmak ve bu sitenin belirli bir bölümünü şirketçe kanunen yapılması gereken ilanların yayımlanmasına özgülemek zorundadır."
3- TTK md.397/4 ise şöyle;
"(4) 398 inci madde kapsamında denetime tabi olacak şirketler Bakanlar Kurulunca belirlenir."
4- TTK md.398'te denetim aşağıdaki şekilde tanımlanmış, ki iyice okuduğumuz zaman bu denetimin bildiğimiz bağımsız denetim olduğunu görüyoruz, zaten yeni TTK'nın mantığına göre aksi şekilde olması da mümkün değil.
"MADDE 398- (1) Şirketin ve topluluğun finansal tabloları ile yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimi; envanterin, muhasebenin ve Türkiye Denetim Standartlarının öngördüğü ölçüde iç denetimin, bu Bölüm hükümleri anlamında 378 inci madde uyarınca verilen raporların ve 397 nci maddenin birinci fıkrası çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun denetimidir. Bu denetim, Türkiye Denetim Standartlarına, kanuna ve esas sözleşmenin finansal tablolara ilişkin hükümlerine uyulup uyulmadığının incelenmesini de kapsar. Denetleme, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun belirlediği esaslar bağlamında, denetçilik mesleğinin gerekleriyle etiğine uygun bir şekilde ve özenle gerçekleştirilir. Denetleme, şirketin ve topluluğun, malvarlıksal ve finansal durumunun 515 inci madde anlamında dürüst resim ilkesine uygun olarak yansıtılıp yansıtılmadığını, yansıtılmamışsa sebeplerini, dürüstçe belirtecek şekilde yapılır. (2) Denetim;
a) Şirketin finansal tablolarının ve 397 nci maddenin birinci fıkrası ve 402 nci maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun,
b) Topluluğun konsolide finansal tablolarının ve 397 nci maddenin birinci fıkrası ve 402 nci maddenin ikinci fıkrası çerçevesinde yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunun,
denetçinin denetleme sırasında elde ettiği bilgilerle uyum içinde olup olmadığını belirtip açıklayacak şekilde yapılır.
(3) Topluluğun finansal tablolarının denetiminden sorumlu olan denetçi, topluluğun konsolide tablolarına alınan şirketlerin finansal tablolarını, özellikle konsolidasyona bağlı uyarlamaları ve mahsupları, birinci fıkra anlamında inceler; meğerki, konsolidasyona alınan şirket, kanun gereği veya böyle bir gereklilik bulunmaksızın, bu Bölüm hükümlerine uygun olarak denetlenmiş olsun. Bu istisna, merkezi yurt dışında bulunan bir şirketin bu Kanunun öngördüğü denetimle eş değer bir denetime tabi tutulmuş olması halinde de geçerlidir.
(4) Denetçi, yönetim kurulunun şirketi tehdit eden veya edebilecek nitelikteki riskleri zamanında teşhis edebilmek ve risk yönetimini gerçekleştirebilmek için 378 inci maddede öngörülen sistemi ve yetkili komiteyi kurup kurmadığını, böyle bir sistem varsa bunun yapısı ile komitenin uygulamalarını açıklayan, ayrı bir rapor düzenleyerek, denetim raporuyla birlikte, yönetim kuruluna sunar. Bu raporun esasları Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca belirlenir.
Hadi buradan denetimden kastın bağımsız denetim olduğunu anlayamadık diyelim, hemen 400'üncü maddeye gidiyoruz.
"II - Denetçi olabilecekler
"MADDE 400- (1) Denetçi, bağımsız denetim yapmak üzere, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen kişiler ve/veya ortakları bu kişilerden oluşan sermaye şirketi olabilir. Aşağıdaki hallerden birinin varlığında, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir ve/veya sermaye şirketi ve bunların ortaklarından biri ve bunların ortaklarının yanında çalışan veya bu cümlede anılan kişilerin mesleği birlikte yaptıkları kişi veya kişiler, ilgili şirkette denetçi olamaz. "
5- Kısaca bir a.ş TTK md.397/5 kapsamında BKK tarafından belirlenecek özel denetim esaslarına tabi olsa bile, yapılacak denetim yine de bağımsız denetimdir, ve bağımsız denetime tabi olmayan bir şirketin internet sitesi kurmak gibi bir zorunluluğu yoktur.