fonradar

İnternetten Satış İçin Vergi

Üyelik
17 Mar 2018
Mesajlar
1
Konum
İzmir
İyi günler. İnternetten oyun üzerinde kücük satış yapmaktayım. Kazandığım aylık miktar 70 - 100 tl arasında. Bu azda olsa öğrenci olduğum için cebime para girmesine sebep olmakta. Vergi levhası için araştırma yaptım ama baktım ki aylık masrafı 200 - 300 buluyor. 100 TL kazanırken 300 tl ödeyemem. Bunun için yapabileceğim birşey var mıdır. Başıma sıkıntı çıkarmadan
 
Vergi yükümlülükleri fiziksel mağaza sahibi olanlarla aynı statüde yer alıyor. E-ticaret yapanlar da mağaza ticaretinde yer alan aynı vergi sorumluluklarına sahip. İş tanımına bakıldığında ticari bir faaliyet söz konusu olduğu için e-ticaret yapanlar da vergi mükellefi oluyor.

Tüzel kişiler üzerinden yapılan ticari faaliyetler kurumlar vergisi, şahıs üzerinden yapılan ticari faaliyetler ise gelir vergisi adı altında düzenleniyor. E-ticaret üzerinden yapılan satışlar Katma Değer Vergisi'ni de kapsadığı için e-ticaret satışı sonrasında firma müşteriye KDV oranını da gösteren bir ticari fatura yansıtmalı.



Son dönemlerde yaşanan bazı belirsizlikler aydınlatmak için Gelir İdaresi Başkanlığı önderliğinde e-girişimcilere özel bir portal tasarlandı. Bu portalda e-ticaret faaliyetinin ticari bir yükümlülük oluşturup oluşturmadığına dair bir test uygulaması ile e-ticaret yapanların üzerine düşen bazı vergi sorumlulukları hakkında bilgilendirme yapılması amaçlanmış.

E-ticaret yapanların şahıs veya kurumsal olarak defter tutma yükümlülükleri ve daha pek çok konu bu portalda ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor. egirisimci.gov.tr adresinden ulaşabileceğiniz bu portalda ayrıca e-ticaret işi yapanların fatura veya irsaliye düzenleme zorunluluklarını da ele alıyor. Nasıl fatura düzenlenmesi gerektiği ve irsaliye düzenleme ayrıntıları bu portalda bilgilendirici bir şekilde anlatılıyor.

Vergi yükümlülükleri konusunda üzerine düşeni yapmayan e-ticaret sahipleri maddi cezalarla karşılaşabileceği için bu konuyu hassasiyetle ele almalı. Maliye Bakanlığı'nın devreye soktuğu yeni sistem ile elektronik ticaret yapanlar kolaylıkla tespit edilebiliyor. Bu da e-ticaret yaparak para kazanan kişilerin tespit edildiklerinde geriye dönük pek çok ceza ile karşılaşmalarına sebep oluyor.

Bu nedenle e-ticaret yapanların vergi sorumluluklarının bilincinde olmaları ve vergi dairesine kayıt yaptırmaları hem kendileri hem de şirketleri adına ertelenmemesi gereken bir konu.
 
Üst