fonradar

İrsaliye-fatura

NİSANK

Katkı Sunan Üye
Üyelik
22 Haz 2009
Mesajlar
285
Konum
İzmir
merhaba,

min.6 ay süren bir iş kapsamında şantiyeye düzenli olarak malzeme gönderiyoruz irsaliye ile.fakat faturalandırma işin sonunda tüm ödemeler tamamlandığında işçilik + malz.bedeli olarak 'hizmet' bedeli olarak faturalandırılıyor.

gönderdiğimiz her irsaliyenin faturalandırılmıyor olması sorun yaratır mı?

tşk.
 
Ynt: İrsaliye-fatura

işte bende tam bunu anlamaya çalışıyorum :)

bazen faturalandıramayacağımız irsaliyeler oluyor...örneğin teşhir amaçlı fuara malzeme gönderiyoruz, irsaliyenin üzerine not yazıyoruz, ....sebepten faturalandırılmayacaktır..vs.

dediğim gibi devam eden proje var, malzeme bazında fiyat anlaşılmamış ki, irsaliyede ki malzemeleri nasıl faturalandıralım,proje fiyatlandırılacak.

bu gibi durumlarda da her irsaliyeyi nasıl faturalandırabiliriz ki? bunların hepsi yanlış uygulamalar mı?

tşk.
 
Ynt: İrsaliye-fatura

Selamlar..
Öncelikle Sayın gul_kurusu'nun cümlesini düzeltmek gerek.."kesılen her irsalıye 7 gün içinde faturalandırılmalıdır" ibaresi hatalıdır.Malumunuz irsaliye çeşitleri ve düzenleme amaçları çoktur. Konsinyeden tutunda şubeler arası sevkiyatta da irsaliye düzenlenir.O nedenle söylenmek istenen aslında belli ama kurulan cümle farklı anlaşılır.İrsaliyenin faturalandırılması için "teslim" in olup olmadığına bakılır.Bu küçük düzeltmeyi yapmış olalım.

Sayın NİSANK sizin sorunuzu da sanıyorum (birebir olmasa da) aşağıdaki özelge gayet iyi açıklıyor.

T.C

MALİYE BAKANLIĞI

İstanbul Defterdarlığı

Usul Gelir Müdürlüğü



SAYI : B.07.4.DEF.0.34.20./VUK-231-5-10976 30.11.2004*11228

KONU: Kabule bağlı montaj işlerinde

fatura düzenleme süresi hk.



????????????.

İLGİ : Tarihsiz dilekçeniz.



Dilekçenizde çalışmakta olduğunuz firmanın işlerini gezici olarak yapmakta olduğunuz, Türkiye genelinde müşterileri dolaştığınız ve bu dolaşımın 7-30 gün arasında değiştiği, bu süre içinde montaj yapıldığı; ancak bu montaj işleminden sonra firmanın kabul onayı verdiği, bu onayın 7 günlük süreyi geçebildiği belirtilerek faturanın kabul onayından sonra düzenlenip düzenlenemeyeceği konusunda bilgi verilmesi istenilmektedir.



Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunun 230?uncu maddesinin 5?nci fıkrasında açıklandığı gibi, emtianın sevki esnasında fatura bulunsun veya bulunmasın mal harekatının mutlaka sevk irsaliyesine bağlanması mecburidir. Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.



Ayrıca malın, bir mükellefin birden çok işyerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gerektiği aynı bentte hüküm altına alınmıştır.



Öte yandan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229?uncu maddesinde; ?Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.? şeklinde tanımlanmış ve aynı Kanunun 231/5?inci maddesinde ise, (5035 sayılı Kanunun 48. maddesinin (b) fıkrası ile değişen şekli) faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı belirtilmiştir.



Bu durumda, müşteriye montaj aşamasında gönderilen her bir parçanın sevki sırasında sevk irsaliyesinin alıcı adına düzenlenmesi, sevk irsaliyesinin üzerine taşınan malın kısım kısım taşındığının ve montaj yapılacağının belirtilmesi, montajın tamamlandığı tarihi takip eden yedi gün içinde de fatura tanzim edilmesi ve daha önce düzenlenen sevk irsaliyelerinin numaralarının bu faturada belirtilmesi gerekmektedir.



Ancak, azami yedi günlük süre içerisinde düzenlendiğinin ileride tarafınızdan ispatı açısından keseceğiniz fatura üzerinde montaj işinin tamamlandığı tarihin de ayrıca belirtilmesinde fayda bulunmaktadır.



Bilgi edinilmesini rica ederim.

****************
Yapılan proje,bir sözleşmeyle sabitlenmişse,sözleşmede de işin bitim ve faturalandırma zamanı belirlenmişse bu sözleşmeye istinaden irsaliyeler toplu şekilde faturalandırılabilir.

Saygılar.
 
Ynt: İrsaliye-fatura

Evet,konsinye irsaliyeyi bende aktif olarak kullanıyorum.Aylarca fatura edilmemiş irsaliyelerde olabiliyor.Genelde proje bazlı işlerde konsinye çıkılıyor.Diyelim hem malzeme hem işçilik olsun.İşin tamamı bittiğinde (fatura kesilme zamanı)faturayı keserken şu şu irsaliyelere istinaden diyip faturalandırma işlemini gerçekleştiriyoruz.Mesela yine ticari mal harici malzeme yolladınız.İşte diyelim alçıpan yapacaksınız,bu seferde yine konsinye olarak iç irsaliye kesip maliyetinizi oluşturabilirsiniz.
 
Ynt: İrsaliye-fatura

evet anlatmaya çalışıtığım ve cevap aradığım konu tam olarak buydu...cevaplarınız için sonsuz teşekkürler.
 
Benzer konular Forum
F KDV 2 2K

Benzer konular

Üst