İrsaliye Kesmek Şart mı ?

batlı

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Kas 2008
Mesajlar
557
Konum
ANTALYA
üretimimizde bulunan bir makinenin işimize yaramayan parçalarını bir yere satmak istiyoruz. sadece fatura kessem irsaliye kesmesem çıkışını yapabilirmiyim yoksa irsaliye şartmı?
 
Sayın AYSE nin belirttiği gibi makina parçları vs. işyerinde teslim edildiğinden ayrıca sevk irsaliyesi düzenlenmemiştir şeklinde not düşülerek sevk irsaliyesi düzenlenmeyebilir.
 
İşyerinde mal teslim edilmiş ve tarafınızdan herhangibir taşıma ücreti üstlenmemiş ise ayrıca sevk irsaliyesi düzenlemenize gerek yojtur. Ancak bu durumda, alıcı taraf belge düzenlemesi gereken biri mükellefi ise svk irsaliyesi düzenleme yükümlülüğü doğar...
 
İşyerinde mal teslim edilmiş ve tarafınızdan herhangibir taşıma ücreti üstlenmemiş ise ayrıca sevk irsaliyesi düzenlemenize gerek vardır. Taşıma irsaliyesi Duzenlemenize gerek yoktur.
 
Sayın Arkadaşlar,

Eğer mal müessesede teslim edilmiş ve satış perakende, son kullanıcıya ise o zaman faturanın tanzim edilmiş olması şartıyla irsaliye düzenleme zorunluluğu yoktur. Bunun dışında irsaliye her şart altında düzenlenir, satıcının düzenlemediği yada düzenlemekten kaçındığı yada düzenleme imkanı olmadığı anlarda alıcının irsali,ye tanzimi gerekir.

Nakliye ücreti varlığı veya yokluğunun irsaliye düzenlenmesiyle ilgisi yoktur. Taşıma irsaliyesi için de. Taşıma irsaliyesi nakliye şirketlerinin düzenlediği ve ekine teslim aldıkları malların irsaliyelerinin eklendiği "Ticari Olmayanlar Hariç" bir global irsaliye/icmal listesidir.
 
Sayın batlı,

Sizin bu satışınız da ayrıca hurda satışı olacak ve KDV stopaja tabidir bunu da hatırlatayım.
 

Benzer konular

Üst