İrsaliye tarihi

11/08/2009 tarihinde irsaliye kesilen bir malzeme 12/08/2009 da faturasıyla birlikte yolda yakalanırsa ceza kesmeleri doğrumudur. 1 gün için irsaliye başına 200 tl civarı bir ceza kesildi bu cezayı düşürebilme imkanımız varmıdır. yardımcı olurmusunuz..

Ynt: İrsaliye tarihi

388 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliğine göre 160 tl özel uzulsüzlük kesilmesi gerekiyordu neden 200 tl kesildi anlamadım.Otuz gün içinde başvurmak şartıyla cezayı Vuk 376/2 ye göre 3/1 oranında indirimli ödeyebilirisniz.

Nedeni 253 sayılı VUK GT'de açıklanmıştır.
- Sevk irsaliyesinin düzenlenmesinden sonra emtianın sevk edilmesi :

Mükellefler tarafından Bakanlığımıza yapılan başvurularda, yoğun sevkiyat programları dolayısıyla sevk irsaliyelerinde yazılı emtiaların aynı gün sevk edilemediği ve sevk irsaliyelerinin düzenleme tarihi ile malın fiili sevk tarihi arasında farklılıklar olduğu ve bu nedenle de yapılan denetimler sonucu adlarına ceza kesildiği bildirilmektedir.

Sevk irsaliyelerinde Vergi Usul Kanununun 230 ve 231 inci maddelerinde yer alan bilgilerin bulunması zorunlu olduğundan, sevk irsaliyesinde düzenlenme tarihinin mutlaka bulunması gerekmektedir.

Bu Genel Tebliğ ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 227 ve 257 nci maddelerinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak, sevk irsaliyelerinde tanzim tarihi yanında ayrıca bir sevk tarihinin yer alması uygun görülmüştür.

Buna göre, tanzim tarihi ile fiili sevk tarihi sevk irsaliyeleri üzerinde ayrı ayrı yer alacaktır. Tanzim tarihi ile sevk tarihinin aynı gün olması halinde de bu tarihler ayrı ayrı kaydedilecek, herhangi birine yer verilmeksizin düzenlenen sevk irsaliyeleri hiç düzenlenmemiş sayılarak özel usulsüzlük cezası kesilecek ve bu tespitler işyeri kapatma cezasının uygulanmasında dikkate alınacaktır.

VUK 353/2'ye göre sevk irsaliyeniz hiç düzenlenmemiş kabul edilmiş ve özel usulsüzlük cezası kesilmiştir. Ama denildiği üzere bunun da 160 YTL olması gerekiyordu..

11/08/2009 tarihinde düzenlenen irsaliyede ayrıca fiili sevk tarihi olarak yine 11/08/2009 olarak yazılmış ve irsaliyede iki tarih bulunuyorsa Ceza Kesilmemesi gerekir.
Ancak düzenlenen sevk irsaliyelerinde fiili sevk tarihinin bulunmadığının tespiti halinde 345 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereği özel usulsüzlük cezası yerine Vergi Usul Kanununun 352/II-7 nci maddesine göre "ikinci derece usulsüzlük" cezası kesilmesi gerekmektedir.
Bakanlık Yargı organlarının konu ile ilgili olarak vermiş olduğu Kararları da dikkate alarak Sevk İrsaliyesi düzenlenmesi ile ilgili yukarıda bahs edilen 253 No.lu Tebliğin ilgili bölümünün yürürlüğünü 345 No.lu tebliğin yayımı ile 28 Şubat 2005 tarihinden itibaren son vermiştir.

Sorunun cevabını medokaos vermesi daha doğru olur fikrindeyim ama ben irsaliyede sadece bir tarih (11.08.2009)olduğunu onunda düzenleme tarihi olduğunu anlıyorum.Mallar 12.08.2009 da sevk edilirken tespit edildiği için böyle bir cezanın uygulandığı kanısındayım.

Mehmet Bey ilginize teşekkürler. Teşekkür etme hakkım olsaydı size +1 gönderirdim. Borcum olsun:)

Soruyu soran formdaşımız mükellefin durumunu ( Hangi Sınıfa dahil olduğunu) bildirmediğinden kesilen veya kesilmesi gereken cezanın miktarını da tayin etmemiz yanlış olur.

cevaplarınız için teşekkürler anca foruma girmeye vaktim oldu.. fili sevk tarihi ile sevk tarihi aynı fakat bi sonraki gün yani fili sevk tarihi 11/08/2009 olduğundan. 12/08/2009 da yolda çevirildi araç. başka öğrenmek istediğiniz bilgi varmı ?

arkadaşlar birde irsaliye başına kesilmiş yani 10 tane irsaliye var hepsine 200 er tl kesilmiş..

medokaos ' Alıntı:
arkadaşlar birde irsaliye başına kesilmiş yani 10 tane irsaliye var hepsine 200 er tl kesilmiş..
Dava konusu yapabilirsiniz.

Bir gün öncede aynı irs. ile mal sevki yapmış olabileceğinizde sevk anındaki tarihin irs. fiili sevk tarihi kısmına (elle yazılsada) yazılmış olması gerekirdi.
Bakanlık her ne kadar tek tutanakdaki toplam irs sayısına göre ceza kessede (inatla) yargı kararlarında her irs. için ayrı tutanak yok ise adet ne olursa olsun bir tutanağa sadece bir ceza kesilebileceği yönünde.

medokaos ' Alıntı:
11/08/2009 tarihinde irsaliye kesilen bir malzeme 12/08/2009 da faturasıyla birlikte yolda yakalanırsa ceza kesmeleri doğrumudur. 1 gün için irsaliye başına 200 tl civarı bir ceza kesildi bu cezayı düşürebilme imkanımız varmıdır. yardımcı olurmusunuz..

Merhaba;

1 - Kullandığınız irsaliye, bir başka (önce) sevkde kullanıldı da, daha sonra yine bir sevkiyat da aynı irsaliye'yi mi kullandınız? Dolayısıyla sevk esanasında ki malzeme ile irsaliye içeriğindeki malzeme uyumlu olmadığı yönünde mi oldu?
2 - Ceza neden kesildiği yönde bilgi verseydiniz?

Kolaygelsin

Şimdi tam olayı anlatayım. muhasebe programımızda fili sevk tarihi yazma kısmımız yok.normal tarihi otomatik olarak fili sevk tarihine aynı şekilde yazıyor..
tarih : 11/08/2009
fili sevk tarihi : 11/08/2009 gibi..
ve bizde akşamdan malzemeleri hazırlayıp ertesi sabah seyahate çıkılacağı için 11/08/2009 tarihine kesmiş bulunmaktayız neden derseniz eve giderken bir sorun olmasın diye.. fakat bizim bildiğimiz irsaliye 7 gün boyunca geçerli olduğudur. ama fatura kesildikten sonra o 7 gün geçerli değil anladığım kadarıyla. 12/08/2009 tarihinde seyahate çıkan aracımız yolda maliye tarafından kortrol altına alınıyor. ve tarihin geçmiş tarih olduğundan dolayı irsaliye başına 150 tl ceza kesiyor..10 irsaliye olduğundan dolayı böyle birşeyin haksızlık olduğuna inanıyoruz dava konusu olabilirmi çok uğraştırırmı..bu işte bir yanlışlık olabilirmi. ? anlaşılmayan bir tarafı varsa sorabilirsiniz. ayrıca belirtmek istiyorum irsaliyedeki yazan ürünle arabadaki ürün birebir yani onda bir sorun yok..

Merhaba;

Muhasebe paket programlarının hiçbirinde, irsaliye kısmında fiili sevk tarihi yok diye biliyorum. (Bu bahsettiğim ekran kısmında) Varsada şu an hatırlayamadım. Şöyle yapıldığına da şahit oldum. Fatura veye irsaliye bastırılırken, farklı formlar önceden hazırlanıp, ihtiyaca göre o anda kullanmak üzere çağrılabilir. Mesela fiili sevk tarihi boş olan form bu gibi durumlarda çağrılarak, irsaliye üzerinde boş bırakılıp sevk gününde de elle yazılma olanağı sağlanabilir. Diğer türlü ise düzenleme ve sevk tarihi aynı gün ise, başka bir form üzerinde irsaliye bastırılabilir.

Öncelikle sevk irsaliyesinin kavramını açıklayayım.

Sevk İrsaliyei : Herhangi bir malın sevk edilmesi sırasında mal ile beraber bulunması gereken ve üzerinde malı gönderen, malı alan, mal vs. ile ilgili bilgilerin bulunduğu bir belgedir.

Yukarıdaki açıklamayı şunun için bulundum, 7 günlük kavramı daha iyi anlamanız ve başka bir kavramla karıştırmamanız için yazdım. 7 günlük süre, irsaliye düzenlenip faturalandırma için yasal süredir. Yani kesilen irsaliye'yi kullanma süresi değildir.

İrsaliye üzerinde sevkiyatın gerçekleştiği gün olan, yani fiili sevk tarihi irsaliyenin üzerinde olması gereken ayrıca bir özelliktir. Sizde mallarınızın sevkiyatını yaparken, yazılmış olan fiili sevkiyat tarihi üzerine tek çizgi (önceki okunacak) çekerek, yeni fiili sevk tarihini yazabilirdiniz. Sanırım cezada buna istinaden kesilmiş.

Şimdi bu doğrultuda sizde dava konusu yapmak isteyeceksiniz ki, yukarıdaki durumu maliye açıkladığında ise mahkemede haksızlığınız, yani çözüm üretmediğiz ortaya çıkar ki, bu da sizin haklı olmadığınız anlamına gelecektir. Veya en basitinden, dava esnasında muhasebe programına ne acet var, elle kesseydiniz diyebilirler. Yani bu şu anlama geliyor ki, ben kanunda tarihleri mecbur yazacaksın dediğim zaman, bunu illa programla veya bilgisayarda yazacan diye belirtmedim diyecek. Netice itibariyle maliye, şirketinizin irsaliye düzenlediğini ve bunun üzerinde eksikliklerini tespit etme yetkisine sahiptir.

Dava açma hususunda her şirket gibi, sizlerinde hakkı var. Aynı zamanda hürsünüz...

Kolaygelsin