Ynt: İrsaliye tarihi
Merhaba;
Muhasebe paket programlarının hiçbirinde, irsaliye kısmında fiili sevk tarihi yok diye biliyorum. (Bu bahsettiğim ekran kısmında) Varsada şu an hatırlayamadım. Şöyle yapıldığına da şahit oldum. Fatura veye irsaliye bastırılırken, farklı formlar önceden hazırlanıp, ihtiyaca göre o anda kullanmak üzere çağrılabilir. Mesela fiili sevk tarihi boş olan form bu gibi durumlarda çağrılarak, irsaliye üzerinde boş bırakılıp sevk gününde de elle yazılma olanağı sağlanabilir. Diğer türlü ise düzenleme ve sevk tarihi aynı gün ise, başka bir form üzerinde irsaliye bastırılabilir.
Öncelikle sevk irsaliyesinin kavramını açıklayayım.
Sevk İrsaliyei : Herhangi bir malın sevk edilmesi sırasında mal ile beraber bulunması gereken ve üzerinde malı gönderen, malı alan, mal vs. ile ilgili bilgilerin bulunduğu bir belgedir.
Yukarıdaki açıklamayı şunun için bulundum, 7 günlük kavramı daha iyi anlamanız ve başka bir kavramla karıştırmamanız için yazdım. 7 günlük süre, irsaliye düzenlenip faturalandırma için yasal süredir. Yani kesilen irsaliye'yi kullanma süresi değildir.
İrsaliye üzerinde sevkiyatın gerçekleştiği gün olan, yani fiili sevk tarihi irsaliyenin üzerinde olması gereken ayrıca bir özelliktir. Sizde mallarınızın sevkiyatını yaparken, yazılmış olan fiili sevkiyat tarihi üzerine tek çizgi (önceki okunacak) çekerek, yeni fiili sevk tarihini yazabilirdiniz. Sanırım cezada buna istinaden kesilmiş.
Şimdi bu doğrultuda sizde dava konusu yapmak isteyeceksiniz ki, yukarıdaki durumu maliye açıkladığında ise mahkemede haksızlığınız, yani çözüm üretmediğiz ortaya çıkar ki, bu da sizin haklı olmadığınız anlamına gelecektir. Veya en basitinden, dava esnasında muhasebe programına ne acet var, elle kesseydiniz diyebilirler. Yani bu şu anlama geliyor ki, ben kanunda tarihleri mecbur yazacaksın dediğim zaman, bunu illa programla veya bilgisayarda yazacan diye belirtmedim diyecek. Netice itibariyle maliye, şirketinizin irsaliye düzenlediğini ve bunun üzerinde eksikliklerini tespit etme yetkisine sahiptir.
Dava açma hususunda her şirket gibi, sizlerinde hakkı var. Aynı zamanda hürsünüz...
Kolaygelsin