İrsaliyedeki Miktar ile Faturadaki Miktar

İyi akşamlar...
İrsaliyedeki mal miktarı ile faturadaki mal miktarı aynı olması gerekmiyor mu?
Yani olay şu:nakliyecilere nakliye faturası kesiyoruz.Nakliyeci malı yüklemiş sevk irsaliyesinde ve taşıma irsaliyesinde 25000 kg yazıyor.bizim kantar fişinde 24980 kg geldi.biz de fatura keserken 24980 den kesiyoruz.25000 den kesilmesi gerekmiyor mu?sorduğumda; bize gelmeyen malın parasını niye ödeyelim diye cevap alıyorum.Fikirlerinizi merak ediyorum.
İyi akşamlar...

Ynt: irsaliyedeki miktar ile faturadaki miktar

1-firmayı arayıp,aradaki uyuşmazlığı sorabilirsiniz.malı irsaliyede 25000 kg yolladığınız yazıyor.ama bizim kantarda,24980 kg geldi.
2-ya sizin kantar bozuk/yada onların kantar bozuk (ihtimal olarak aklıma geldi)
3- naklıyeci malın bi kısmını yürüttü.(buda bir ihtimal)
taşınan malın ne olduğunu bilmeden fikir yürüttüm.irsaliyedeki miktarla faturadaki miktar tabii tutmalıdır.

durumdan anladığım kadarı ile nakliyeci komple araç parasına anlaşmış firma ile ve dikkat etmeden (tırlarda komple fiyatı 25.000kg x birim fiyat) komple fiyata göre evrak tanzim etmiş.

Benim asıl sormak istediğim irsaliye ile fatura arasındaki uyum.kantardan kantara 50-60 kg oynar sorun o değil.fatura bizim kantara mı göre kesilmeli yoksa taşıma irsaliyesine göre mi ? müdür diyo ki bana gelmeyen malın parasını niye ödeyeyim.bizim kantara göre kesin.bana pek doğru bi uygulama gibi gelmiyor.

Kantar tartımlarda mutlaka + 20 - 20 kg opsiyon vardır ama eğer bizim tartımız sıfır hatalıdır diyorsanız malı gönderen satıcıyla mutabık kalıp irsaliye üzerinde karşılıklı olarak gerekli düzeltmenin yapılması gerekir diğer türlü işlem hatalı olur...

Büyük tır kantarlarının dilimleri 20 şer kg. olarak yapılmıştır. Yani o kantarda 24.990 kg tartım sonucu çıkmaz. Zaten kantarlar arasında bu kadar fark olması normaldir.

Bu tamamen firma ile anlaşmanıza bağlı. Hangi tartım kilosunun esas alınacağını karşı firma ile konuşarak çözmeniz gerekir. Yoksa müdürünüz haklı olmayan malın parasını neden ödesin.

Merhaba,

Faturayı irsaliye üzerinden düzenleyiniz. Öyle olması şarttır. Daha sonra aradaki farkı karşı firma size Kantar farkı olarak fatura etmeli.

Sizde bu faturayı 612 hesabına işlemelisiz.

Saygılarımla,