İrsaliyeli Fatura ?

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan tuba07
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tuba07

Katkı Sunan Üye
Üyelik
24 Kas 2011
Mesajlar
221
Konum
bursa
merhabalar bir konuda bilgi almak istiyorum;
firmamız elektrik trafoları direkleri vs üretiyor şu ana kadar sevk irsaliyesi ve fatura şeklinde yapılmış ben irsaliyeli fatura şeklinde teslimat yapılmasını istiyorum ancak araştırdım hesap dönemi başında geçilmesi gerekiyormuş irsaliyeli fatura şeklinde.Teslimat yapılırken iki nüsha bulunması gerekiyor teslimleri şubelere faturaları merkeze gönderebiliyoruz.En az üç nüsha düzenlenmesi gerekiyor 5 nüsha düzenleyip ikisini sevk aracına verip 1 tanesini merkeze gönderebiliyormuyuz ?
cevaplar için teşekkürler...
 
Yıl başında geçilmesine ilişkin bir sınırlama yok, elinizdekiler bittiği zaman yenisine geçebilirsiniz, hatta bekleyeme bile yok, her ikisini de aynı zamanda kullanabilirsiniz.
İrsaliyeli faturaların en az 4 nüsha bastırınız, ikisi müşteriye verilmeli, biri sizde kalır, biri muhasebeciye gider, ama isterseniz fazla nüshada bastırabilirsiniz, problem olmaz.
 
teşekkür ederim elimizdeki fatura ve irsaliyeler bitmeden geçebiliriz. 2si sevk edilen malla birlikte gitmeli bazı sevkler şubelere yapılıyor merkeze biz gönderebiliyoruz o zaman şu şekil mi olmalı iki tane sevk edilen malla gidicek biri merkeze gidicek iki tane de bizde kalabilir.Peki şunu sorabilirmiyim faturanın aslını merkeze diğer ikisini sevk edilen malla göndersem sorun olur mu ? 5 nüsha bastırıp üç nüshasını asıl merkez iki suret sevk edilen malla kalan ikisi de bizde kalacak şekilde ve bu sene içinde geçebiliriz kanun değişti anladığm kadarıyla
cevap verirseniz çok sevinirim iyi günler....
 
merkez ve şube arasına fatura kesmiyorum.firmanın merkezi ankarada şubesi bursada bursaya mal gidiyor faturası ankaraya gönderiliyor onu netleştirmek istiyorum faturanın aslı merkeze iki tane suret sevk edilen malla birlikte gidebilir mi ?
 
Merkez'den şubeye, şubeden şubeye mal sevkiyatlarında fatura kullanılmaması gerekiyor, bu tür durumlar için ayrıca bir sevk irsaliyesi bastırmalısınız, bu işlem için irsaliyeli fatura kullanmamalısınız.
 
bizim kendi şubelerimiz arasında değil anlatamadım sanırım biz satıyoruz firmanın merkezi ankarada ancak şubesi bursada biz malı bursaya veriyoruz fatura merkezi ankara iki suret bursaya mal ile beraber aslı da tek suret olarak merkeze gidebilir mi bunu öğrenmek istiyorum
 
Gidebilir diye düşünüyorum.
Sonuçta altındaki iki nüsha irsaliye yerine geçecek ve malı teslim alanlar teslim aldığına dair adını soyadını yazıp, imzalayıp, birini size geri verecekler. Bu sizin elinizde kanıtlayıcı belge olacak. Faturanın aslı da (En üst nüsha) firmanın merkezine gidecek. Bence mümkündür.

Ama fatura dizaynında bir fatura adresi, bir de sevk adresi koydurabilirseniz daha iyi olur.
 
sayın zindann çok teşekkür ederim net bir cevap aldım bencede fatura adresi yukarıda yazar ama alt tarafta sevk adresi diye arıca bir adres olmalı malın nereye gittiği kesinleşsin diyerek çook teşekkür ederim....
 
Merhaba,

arkadaşlar bildiğiniz üzere irsaliyeli fatura kanunda da yazdığı gibi 3 nüsha olarak düzenlenip karşı tarafa 2 nüshası veriliyor.
Bu nüshalardan asıl olan fatura kaybolmuş sadece II.suret mevcut, bunu bu şekilde kayıt tesis edip dikkate almak sorun yaratır mı?

ilk nüshayı bulamıyor firma, bana gelen evraklarda sadece II.sureti var. Kopyası şeklinde yani ama asıl I.sureti yok irsaliyeli faturanın.

Birde yeri değil ama yazar kasa fişlerinin ve z raporlarının üzerinde de ticaret sicil numarası yazılması gerekiyor mu?
 
öncelikle merhaba,irsaliyeli fatura kullanıyoruz ve aklıma takılan şu, nüshalara kaşe vurmak zorunlu mu? sadece aslına vurmak yeterli mi cezai bir durum olur mu?
 
öncelikle merhaba,irsaliyeli fatura kullanıyoruz ve aklıma takılan şu, nüshalara kaşe vurmak zorunlu mu? sadece aslına vurmak yeterli mi cezai bir durum olur mu?

Aslında tüm fatura ve irsaliye nushalarına kaşe bilgilerinizi göstermelisiniz. Bunun yanında yine tüm fatura,irsaliye ve ticari unvanınızın yazmış olduğu tüm belgelerde örnek vermek gerekir ise tahsilat makbuzu,tediye makbuzu,mutabakat mektubları vb belgelerin üzerinde mutlaka ticaret sicil numarası,mersis no bilgilerininde her nushalarda gösterilmesi gerekir.

İyi Günler.
 
faturanın üstünde zaten tüm bilgilerimiz yer almakta buna rağmen fatura aslına kaşe imza vuruyoruz ama nüshalarda böyle bir zorunluluk var mı ondan emin değiliz
 
Sayın tuba07,

İrsaliyeli faturaların esas özelliği Fatura olmasıdır. Bu nedenle asıl görevini kenarda bırakıp irsaliye görevi yüklemeniz hem yanlış olur hemde sorunlu. Malları şubelere sevk edecekseniz İrsaliye ve Faturaları ayrı ayrı kullanmaya devam etmenizi önerir ve tavsiye ederim. İrsaliyeli fatura belge tasarrufu sağlayan bir düzenlemedir.
 
Üst