İrsaliyenin Faturaya Dönüşümü...

Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
12
Konum
EDİRNE
Değerli arkadaşlar; karşılaştığımız bir sorun hakkında yardımınıza ihtiyacım var. Sorun şu; bir müşterimiz 25 Ocak'ta toptan kömür alıyor. Ocak ayı KDV beyannamesinin verileceği bu son günlere kadar sözkonusu kömürün faturası müşterimize verilmiyor. Müşterimiz faturasını Ocak ayına istiyor ama karşı firma "benim irsaliye tarihinden sonra 7 günlük sürem var, bunun için faturanı Şubat'a keseceğim" diyor. Bu durumda müşterimiz KDV ödemek durumunda kalacak. Ayrıca fırınların ve gazete dağıtıcılarının ay sonunda fatura kestiği gerçeğini de düşünerek, faturayı kesmekten kaçınan firmayı ikna edecek bir yol ya da mevcut bir tebliğ var mı?
Yardımınız için şimdiden teşekkürler...
 
Ynt: İrsaliyenin Faturaya Dönüşümü...

Örneğin, 25.09.2006 tarihinde teslim edilen bir malın faturasını dönemsellik ilkesi gereği 02.10.2006 tarihinde düzenleyemezsiniz. Bu malın faturasını en geç 30.09.2006 tarihinde düzenlemeniz gerekmektedir. Ancak düzenlenme tarihi, 25.09.2006 tarihini taşıyan bir irsaliye muhteviyatı malın teslim tarihi 01.10.2006 tarihi ise ve irsaliyenin üzerinde teslim tarihi olarak bu tarih bulunuyor ise bu mal ile ilgili faturayı 07.10.2006 tarihinde düzenleyebilirsiniz. Çünkü satıcı tarafından düzenlenen irsaliye her ne kadar 25.09.2006 tarihini taşıyorsa da mal satıcı tarafından müşteriye 01.10.2006 tarihinde teslim edilmiştir. Yani, 30.09.2006 tarihinde yapılan sayımda müşteriye teslim edilmediği için bu mal satıcının envanterinde kayıtlı bulunmaktadır.
 
Ynt: İrsaliyenin Faturaya Dönüşümü...

Teşekkürler Sayın Muhfiliz... Biz de aynı düşüncedeyiz, zaten zorlamalarımız sonucu firma da faturayı kesip gönderdi.
Herkese selamlar...
 
Ynt: İrsaliyenin Faturaya Dönüşümü...

Bu arada bir not iletmek istiyorum...


25.01.2007 tarihinde irsaliye karşılığı teslim edilen malın faturası

7 günlük süre hakkı kullanılarak 01.02.2007 tarihinde kesilebilir. Bunda bir sakınca yoktur.
 
Ynt: İrsaliyenin Faturaya Dönüşümü...

Selamlar

Kdv dönemleri aylık olarak belirlendiği için 01/02/07 kesme durumu olamaz. İrsaliye ay sonuda olsa 7 gün bir sonraki aya taşamaz.

saygıyla
 
Ynt: İrsaliyenin Faturaya Dönüşümü...

Merhaba,
Her ne kadar arkadaşımız sorununu çözmüşsede konuyla ilgili kısa bir açıklama yapmak istiyorum. Vergi sistemimiz dönemsellik ilkesi üzerine kurulmuştur. Vergi kanunlarımızda dönemler 1 takvim yılından oluşmaktadır. Ama daha sonra ihdas edilen vergiler ve çıkarılan kanunlarla bu dönemler kanunlar bazında değişikliğe uğramıştır. Örnek Gelir vergisinde "Geçici Vergi" ile birlikte şu anda dönemler "Üç Aylık dönemler" şeklindeyken, KDV Kanununda dönemler "Aylık" olarak tesbit edilmiştir. Hatta ÖTV kanununda dönemler biraz daha farklılaşmış ve bazı kalemler için 15 günlük dönemler halinde uygulanmaktadır.
Yapılan bir işlem eğer yukarıda verdiğim örneklerdeki kanunların kapsamına giriyorsa, en kısa süre hangisi ise o süre içinde faturasının kesilmesi ve ilgili dönemde beyan edilmesi gerekmektedir. Yani 14 şubatta yaptığımız satış örneklerdeki en kısa süre olan ÖTV kanunu kapsamında ise faturamızı Vergi Usul Kanunu 7 gün süre vermesine rağmen en geç 15 Şubat tarihinde düzenlemeliyiz.
 

Benzer konular

Üst